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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BULOING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C . 29211 

TELEPHONE: MJ. 734-3970 
FACSIMILE: M3·25J.6283 

February 8, 1991 

The Honorable J. Roland Smith 
Member, House of Representatives 
310-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Smith: 

OS-4394 
LIBRARY 

By your letter of January 16, 1991, you have inquired about a 
federal law which prevented members from municipal election commis­
sions also serving as poll managers, citing the inconvenience that 
law caused in Aiken County. our research has failed to turn up any 
federal law such as you have described. The State Constitution 
does have several provisions which would affect the situation, howev­
er. 

Article XVII, Section lA of the state Constitution provides 
that "no person may hold two offices of honor or profit at the same 
time ... ,'' with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, consta­
ble, or a notary public. For this provision to be contravened, a 
person concurrently must hold two public off ices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). See also Article 
VI, § 3 and Article III, § 24 of the Constitution. 
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Similarly, this Office has advised on several occasions that a 
member of an election cormnission would hold an off ice for dual of­
f ice holding purposes. See, as examples, Ops. Atty. Gen. dated 
September 12, 1990 (Florence County Election Cormnission); July 24, 
1980 (Greenville City Election Commission); and June 5, 1981 (City 
of Woodruff Election Commission), copies of which are enclosed. 

Based on the foregoing, it is our opinion that a member of a 
county or municipal election commission could not also serve as a 
poll manager without contravening the dual office holding prohibi­
tions of the State Constitution. To change this conclusion, the 
Constitution would require amendment. There is no federal law appli­
cable in this instance. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

l"fobert D. Cook 

Sincerely, 

~IJ·f£~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


