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Dear Representative Duncan: 

October 15, 2004 

In a letter to this office you raised a question regarding the licensing requirements for an 
auctioneer in this State to conduct a real estate auction. Specifically, you asked whether both an 
auctioneer's license and a real estate license, either as agent or broker, is required to conduct an 
auction on a piece of real estate. 

Pursuant to S.C. Code Ann. Section 40-57-220(A) (2001), 

(i)t is unlawful for a person to act as a real estate broker, real estate salesman, or 
property manager or to advertise or assume to act as such without first having 
obtained a license issued by the Real Estate Commission. (emphasis added). 

A violation of such provision is a criminal offense. For purposes of the chapter including Section 
40-57-220, S.C. Code Ann. Section 40-57-30(2001) defines "broker" as 

... an individual who for a fee, salary, commission, or other valuable consideration or 
who with the intent or expectation of receiving compensation: 

(b) auctions or offers to auction real estate; .... 

Therefore, pursuant to Section 40-57-220, in order to auction real estate, a license must be obtained 
from the State Real Estate Commission. 

Pursuant to S.C. Code Ann.Section 40-6-250 (Supp. 2003), 
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(u)nless exempt from licensure under Section 40-6-3701
, no person shall sell or offer 

to sell goods or real estate at auction in this State or perform an act for which an 
auctioneer or apprentice auctioneer license is required unless the person holds a 
currently valid license issued under this chapter. (emphasis added). 

The term "auction" is defined by S.C. Code Ann.Section 40-6-20(2) (Supp. 2003) for purposes of 
such provision as: 

... the sale of goods or real estate by means of exchanges between an auctioneer and 
a member of an audience, the exchanges consisting of a series ofinvitations for offers 

1Section 40-6-370 allows for exemptions to licensure for 

(1) auctions conducted by the owner of all of the goods being offered unless the 
owner's regular course of business includes engaging in the sale of goods or real 
estate by means of auction or unless the owner originally acquired the goods for 
the purpose of resale; 

(2) auctions conducted by or under the direction of a public authority unless 
conducted by a person or entity engaged in the business of organizing, arranging, 
or conducting auction sales for compensation or a person or entity licensed 
pursuant to this chapter or in any other jurisdiction to conduct auctions; 

(3) auctions conducted pursuant to a judicial order; 

(4) sales required by law to be at auction unless conducted by a person or entity 
engaged in the business of organizing, arranging, or conducting auction sales for 
compensation or a person or entity licensed pursuant to this chapter or in any other 
jurisdiction to conduct auctions; 

(5) auctions conducted on behalf of a charitable, civic, or religious organization if 
the person conducting the sale receives no compensation unless conducted by a 
person or entity engaged in the business of organizing, arranging, or conducting 
auction sales for compensation or a person or entity licensed pursuant to this 
chapter or in any other jurisdiction to conduct auctions; 

( 6) auctions of motor vehicles among motor vehicle dealers if conducted by an 
auctioneer licensed under this chapter; 

(7) auctions by a trustee pursuant to a valid power of sale. 
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made by the auctioneer, offers by members of the audience, and the acceptance by 
the auctioneer of the highest or most favorable offer. 

Therefore, pursuant to Section 40-6-250, an individual may not sell real estate at auction unless 
licensed by the State Auctioneer's Commission. 

When interpreting the meaning of a statute, certain basic principles must be observed. The 
cardinal rule of statutory interpretation is to ascertain and give effect to legislative intent. State v. 
Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Typically, legislative intent is determined by applying 
the words used by the General Assembly in their usual and ordinary significance. Martin v. 
Nationwide Mutual Insurance Company, 256 S.C. 577, 183 S.E.2d 451 (1971). Resort to subtle or 
forced construction for the purpose oflimiting or expanding the operation of a statute should not be 
undertaken. Walton v. Walton, 282 S.C. 165, 318 S.E.2d 14 (1984). Courts must apply the clear 
and unambiguous terms of a statute according to their literal meaning. State v. Blackmon, 304 S.C. 
270, 403 S.E.2d 660 (1991 ). Statutes should be given a reasonable and practical construction which 
is consistent with the policy and purpose expressed therein. Jones v. South Carolina State Highway 
Department, 247 S.C. 132, 146 S.E.2d 166 (1966). 

Consistent with the above, in my opinion, in order to conduct an auction of real estate, there 
must be involved, either individuals licensed separately by the State Real Estate Commission as a 
broker and the State Auctioneers' Commission as an auctioneer or a single individual must have 
licenses from both State agencies. It is my information from an individual with the State Labor, 
Licensing and Regulation Department, that such construction is consistent with the interpretation 
of such provisions by that agency. 

If there are any questions, please advise. 

Sincerely, 

Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

1/qJQ, 6~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


