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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McM.AsTER 
ATfORNEY GEN.ERAL 

Mr. Gray T. Culbreath 

JuJ y 5, 2005 

Chainnan, South Carolina Museum Foundation 
P.O. Box 100107 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Mr. Culbreath: 

By letter, you requested an opinion of this office regarding duaJ office holding. In your letter 
you inquire as to the legality of the following scenario: : 

May a member of the South Carolina Museum Commission duly appointed by the 
Governor pursuant to S.C. Code Ann.§ 60-13-10, also serve as an officer or director 
of the South Carobna Museum Foundation, a 501 ( c)(3) nonprofit organization whose 
function is to provide fundraising support to the South Carolina State Museum. 

We advise that an individual serving simultaneously on the State Museum Commission and 
the State Museum Foundation does not violate the dual Office holding prohibition. However, we 
further advise that the individual contact the State Ethics Commission for guidance as to the 
applicability of the State Ethics Act with respect to such concurrent service. 

Law/ Analysis 

Article XVIL Section 1 A of the South Carolina Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... " with exceptions specified for an officer in the 
militia, member of a lawfully and regularly.organized fire department, constable, or notary public. 
For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders ' '· Belue, 78 S.C. 
171 , 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, 
establish the position. prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State"· Crenshaw. 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 ( 1980). Furthennore, "[O]ne who merely 
perfonns the duties required of him under an express contract or otherwise, though such persons 
themselves be public officers, and though the employment be in or about a public work or business , 
is a mere employee." See supra. 78 S.C. at 174. 
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We have previously advised that an individual serving on the South Carolina Museum 
Commission holds an office for purposes of dual office holding. See, Op. S.C. Atty. Gen., March 
28, 1983. Thus, the issue is whether an individual serving on the South Carolina Museum 
Foundation holds an office for purposes of dual office holding. 

As noted, the South Carolina Museum Foundation is a 501 (c)(3) nonprofit organization 
according to the United States Internal Revenue Code. In its bylaws, the Museum Foundation states 
its purposes as follows: 

[t]he Foundation is organized and at all times shall operate exclusively for the benefit 
of, to perform the functions of, or to carry out the purpose of the South Carolina State 
Museum (hereinafter referred to as the "supported organization") by (i) assisting in 
the creation and continued operation of a State Museum, (ii) promoting the program 
and welfare ofsuch State Museum, (iii) furthering education and research, mobilizing 
expert professional advice, and utilizing all available resources in order to 
accomplish the purpose for which the supported organization has been established, 
to with: "including but not restricted to the history, fine arts, and natural history and 
the scientific and industrial resources of the State ... " 

We have previously concluded that members of the board of directors of a private nonprofit 
corporation do not hold an office for dual office holding purposes. Ops. S.C. Atty. Gen., February 
14, 2003; March 17, 1995; October 18, 1988; and November 10, 1983. Furthermore, the fact that 
a nonprofit organization receives public funds "does not make it a public body or state agency, or 
the officers of the body public officers .... " See, Op. S. C. Atty. Gen., November 10, 1983 (citing Ky. 
Region Eight v. Commonwealth, 507 S.W.2d 489 (Ky. Ct. App. 1974)). However, we have noted 
that in rare instances, a nonprofit organization may constitute a state, local or governmental agency 
when the organization possessed certain attributes of state sovereignty. See, Op. S. C. At~y. Gen., 
September 6, 1996 (citing Philadelphia Nat. Bank v. US. o.f America, 666 F .2d 834 (3d Cir. 1981) 
(Temple University, a nonprofit organization, was not a political subdivision of the state because it 
did not possess the power to tax, the power of eminent domain or the police power)). 

In light of our previous opinions, we conclude that membership on the South Carolina 
Museum Foundation does not constitute an office for dual office holding purposes. The Foundation 
does not appear to exercise any portion of state sovereignty and thus likely would not be considered 
a governmental agency. In fact, its bylaws plainly state that the Foundation's sole purpose is to 
"operate exclusively for the benefit of. ... the South Carolina State Museum .... " Accordingly, we 
conclude that service as a board member on the South Carolina Museum Foundation does not 
constitute an office for dual office holding purposes. 

However, we note that the potential for conflict of interest may arise from ,simultaneous 
service on both the South Carolina State Museum Commission and the South Carolina Museum 
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Foundation. Thus, we suggest that you may wish to contact the State Ethics Commission for 
guidance. 

Conclusion 

It is our opinion that an individual serving on the State Museum Foundation does not hold 
an office for dual office holding purposes. Accordingly, an individual who serves simultaneously 
on the State Museum Commission and the State Museum Foundation does not violate the dual office 
holding prohibition. However, as we explain above, the individual in question may wish to contact 
the State Ethics Commission for guidance as to the applicability of the State Ethics Act with respect 
to such simultaneous service. 

Very~.·~ lyyours, 
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Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


