
HENRY MCMASTER 
A1TORNEY GENERAL 

November 8, 2006 

Lawrence E. Flynn, Jr. , Esquire 
Lister, Flynn, Kelly & Talley, PA 
Post Office Box 2929 
Spartanburg, South Carolina 29304-2929 

Dear Mr. Flynn: 

By your letter, you informed us that you are the attorney for the City of Chesnee (the "City"). 
You also informed us that through your role as city attorney, you are active in negotiations between 
the City and the Spartanburg Sanitary Sewer District (the "District") for the District to acquire the 
City's sanitary sewer system. You stated: 

The City constructed a wastewater coJlection system which consists 
of a treatment facility, approximately 180 manholes and 40,500 fee 
of pipe. This system is encumbered by two rural development loans 
which will probably be assumed by the District upon consummation 
of the transfer. The question which has arisen and which needs to be 
addressed relates to the authority of the City to transfer the system to 
the District. The City's position is that it has the authority "upon 
tenns and conditions as Council deems advisable" to sell real or 
personal property without the requirement that a referendum be held. 
The District asserts that a referendum is required for such a transfer. 

We would, therefore, request an opinion from your office as to 
whether or not a referendum will be required to allow the assumption 
of ownership of the City's sewer system by the District. 

Law/ Analysis 

Section 5-31-610 of the South Carolina Code (2004) affords municipalities with various 
rights in regard to the construction and operation of municipal utilities. Among these is the right to 
"Contract for the erection of plants for waterworks, sewerage or lighting purposes. one or all, for the 
use of such cities and towns, and the inhabitants thereof .... " S.C. Code Ann.§ 5-31-610(4). 
Furthermore, a municipality has the authority to "Sell, convey and dispose of any and all ·such 
properties, any such sale, conveyance or disposal of an electric light plant or water system, however, 
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to be made under the provisions of Article 13 of this chapter and not under the succeeding provisions 
of this article." Id. § 5-31-610(5). Thus, these provisions allows municipalities not only to 
construct sewerage systems, but also gives such municipalities the authority to sell and dispose of 
such facilities. However, section 5-31-620 of the South Carolina Code (2004) requires: 

Before such construction, purchase, sale, conveyance or disposal of 
any such property, or any part thereof, shall be made under the 
provisions of this article, the city or town council of the municipality 
shall submit the question of such construction, purchase, sale, 
conveyance or disposal of the qualified registered electors of the city 
or town at an election to be ordered for that purpose by the city or 
town council and to be conducted in accordance with the laws 
governing municipal elections. 

(emphasis added). Thus, according to this provision, before a municipality may sell a sewerage 
facility, it must submit the issue to its electors. Therefore, to answer your question, according to 
section 5-31-620, the City must hold a referendum prior to the sale of its sewerage facilities to the 
District. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Lrp, (e;:z_ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

Very truly yours, 

"m.~ 
Cydney M. Milling 
Assistant Attorney General 


