October 17, 2007

Charles J. Boykin, Esquire
Boykin, Davis & Hawkins, LLC
Post Office Box 11844
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Boykin:

We received your letter requesting an opinion of this Office pertaining to the election of
officers to the Fairfield County School Board (the “Board”). We understand from your letter that
you represent the School District of Fairfield County (the “District”) and wish to request an opinion
on the Board’s behalf regarding the terms of office for the Board’s Chairman, Vice-Chairman and
Secretary. According to your letter, the Board adopted a policy entitled “Organization of the School
Board, Code BD,” which you state provides as follows:

The officers of the Board of Trustees are Chairman, Vice-Chairman,
and Secretary. Officers will be elected every other even year and
sworn in at the Board’s organizational meeting held in November.
The Superintendent presides and acts as temporary Chairman at the
meeting until such time as Chairman is elected. The Board swears in
the new members, elected officers and swears in those members at
the meeting.

Officers will be elected by the majority vote of the Board.
Officers will perform their duties as outlined in BD-R.

You informed us that the Board would like to revise this policy “to allow its officers to serve
one-year terms” and state: “Should the Board make such a change, it will cut short the terms of
office for the current Chairman, Vice-Chairman, and Secretary. This reorganization, however, will
not alter the term of any member of the Board of Trustees. It would only alter the length of service
as an officer of the Board.” Thus, you question “whether the Board may amend its policy to allow
its officers to serve for one year, and in so doing cut short the terms of office of persons who are
currently elected to serve two-year terms, as officers of the Board.”
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Law/Analysis

Chapter 19 of title 59 of the South Carolina Code governs school trustees. Among the
general provisions governing members of school boards of trustees is section 59-19-70 of the South
Carolina Code (2004), which instructs boards of trustees to appoint a chairman and a clerk for the
board. This provision states:

The trustees shall, as soon as practicable after the appointment of any
new trustee, organize by the election of one of their members as
chairman and another as clerk of the board. The chairman shall
preside at meetings of the board and perform other duties imposed on
him under the law, and the clerk shall keep a record of the
proceedings of all meetings in a book provided for that purpose and
perform all other duties required of him by law.

S.C. Code Ann. 8 59-19-70. You state in your letter that the policy referenced above was adopted
in order satisfy this statutory requirement.

While section 59-19-70 states that school boards of trustees must elect a chairman and a clerk
among their members, it does not mention a vice-chairman or secretary or establish a term for any
office held by a board of trustees member. Moreover, we found no other general provision
pertaining to officers of board of trustees or any provision in the District’s enabling legislation
discussing this matter. However, as you point out, in this instance, the Board adopted its own
policies governing officers of the Board, which provides for a two-year term.

In a recent opinion, we addressed the general powers of boards and commissions to adopt
bylaws and elect officers. Op. S.C. February 6, 2006. In that opinion, we were asked to address
whether the Georgetown County Board of Elections and Registrations could revise its bylaws to,
among other things, allow for the election of officers. 1d. We noted that the enabling legislation
establishing this board only provides for the selection of a chairman and does not speak to other
offices on the board. Id. Nonetheless, we looked to the implied power of the board to conduct
business as a means by which the board is authorized to elect officers. Id.

[G]enerally, a board or commission has implied authority to conduct
business, which would include the adoption of bylaws and the
election of officers, as such matters are reasonably necessary for the
work of a board or commission. As stated in a prior opinion of this
Office dated August 1, 1961, “[i]n addition to the express powers
which . . . (a) . . . board or commission might have, these
governmental bodies have such implied powers as are necessarily
inferred or reasonably necessary to make effective the express powers
granted to them.” See also 81A C.J.S. States, 88 224 and 249 (stating
boards and commissions have such powers as have been delegated to
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them by express constitutional and statutory provisions, or as may
properly be implied from the nature of the particular duties imposed
upon them). Consistent with such, the Board has implied authority
to change or adopt new bylaws and to elect officers except for the
office of chairman, which is chosen by the legislative delegation.

Based on this opinion and the fact that boards and commissions generally have authority to
create their own policies or bylaws, as the case may be, we believe the Board’s decision to elect
officers is within its authority to conduct the Board’s business. As such, we also believe the Board,
having created the policy calling for the election of officers, also has authority to change this policy
by shortening the length of the officers’terms.

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By:  Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General



