
HENRY MCMASTER 
ArrORNEY GENERAL 

The Honorable Tracy R. Edge 

June 23, 2010 

Representative, District No. 104 - Horry County 
PO Box 2095 
North Myrtle Beach, SC 29577 

Dear Representative Edge: 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning sedation and the use of 
propofol by a registered nurse across all practice settings. You asked whether a professionally 
licensed Registered Nurse (RN) may administer propofol for moderate (conscious) sedation when 
used with FDA-approved technologies, across all practice settings, when under the prescriptive order 
of a licensed South Carolina Physician. As noted in your request, there is much concern regarding 
a recent South Carolina Ambulatory Surgery Center (ASC) Rule and South Carolina Board of 
Nursing (SCBON) Advisory Opinion. The ASC Rule and SCBON Opinion may be interpreted as 
prohibiting licensed nurses from accessing such FDA-approved technologies with respect to the 
administration of propofol for moderate (conscious) sedation even when used under the supervision 
of a physician. This opinion will use prior opinions of this Office, statutes, and case law to clarify the 
ASC Rule and SCBON Opinion, and to resolve ambiguity for professionally licensed registered 
nurses and for physicians. 

Marsha McKenna, Professional Affairs Director of Ethicon Endo-Surgery, Inc., A Johnson & 
Johnson Company and George Irving, Director of State Government Affairs for Johnson & Johnson 
Services, Inc., also expressed concern that there is ambiguity between the SCBON ruling and the SC 
Medical Practices Act. Both seek clarification from this Office in the form of an opinion. 

Law/ Analysis 

The South Carolina Medical Practices Act is found in Chapter 47 of Title 40 of the South Carolina 
Code of Laws of 1976. § 40-47-60 explains that the practice of medicine should not be restricted in 
the following circumstances: 

[N]othing in this article shall be construed . . . to prohibit a licensed physician from 
delegating tasks to unlicensed personnel in his employ and on his premises if: a) the task is 
of a routine nature involving neither the special skill of a licensed person nor significant risk 
to the patient if improperly done; b) the task is performed while the physician is present on 
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the premises and in such close proximity as to be readily available to the unlicensed person 
if needed 

S.C. Code Ann.§ 40-47-60 (emphasis added). 

Professionally licensed Registered Nurses would be considered licensed personnel; however, if a 
doctor is permitted to delegate tasks to "unlicensed personnel,"1 then logically a doctor would be 
permitted to delegate tasks to licensed personnel. A Registered nurse "means a person to whom the 
board has issued a license as a registered nurse." S.C. Code Ann. § 40-33-lO(d). 

The "practice of professional nursing" is defined in § 40-33-1 O(g) as "the performance for 
compensation of any acts in the health care process involving the process of assessment, 
intervention, and evaluation ... [including] the administration of medication, and treatments as 
authorized and prescribed by a licensed physician." The definition further explains that a 
"professional nurse may perform additional acts in the extended role requiring special education and 
training which are agreed to jointly by both the Board of Nursing and the Board of Medical 
Examiners. Those additional acts agreed to by both boards must be promulgated by the Board of 
Nursing in its regulations." S.C. Code Ann. § 40-33-lO(g) (emphasis added). 

The powers of the SC Board of Nursing are delineated in S.C. Code Ann.§ 40-33-210, et. seq. 
Specifically,§ 40-33-270 gives the Board the authority to "make such rules and regulations as it may 
deem necessary for the purposes of carrying out the provisions of this chapter." S.C. Code Ann. § 
40-33-270. 

Generally, "administrative bodies have the authority to make or adopt rules and regulations with 
respect to matters which are within the province of the body. The provisions of the statute control 
as to what areas rules and regulations may deal with. The rules and regulations can properly function 
to effectuate the purpose of the legislation." Op. S.C. Atty. Gen., February 15, 1978 (citing 91 C.J.S. 
Public Administrative Bodies and Procedures,§ 112). 

While the South Carolina Board of Nursing has the general authority to promulgate rules and 
regulations concerning nursing practice, Marsha McKenna and George Irving suggest that "there are 
no restrictions in the South Carolina Medical Practices Act that prohibit a licensed Professional 
Nurse (RN) from administering any form of medication under the prescriptive order of a licensed 
South Carolina Physician." 

In an opinion of the Georgia Attorney General's Office dated May 10, 1988, a distinction was made 
between administering and dispensing a drug. 

1 S.C. Code Ann.§ 40-47-60(b). 
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There is a statutory distinction between the act of "administering" a drug versus the act of 
"dispensing" a drug. The administration of a drug generally means giving a unit dose of 
medication to an individual patient as a result of the order of an authorized practitioner of the 
healing arts. O.C.G.A. § 26-4-[5](1) [sic]. For example, the administration of a controlled 
substance can be given by a practitioner or, in his presence, by his authorized agent. 
O.C.G.A. § 16-13-21(1). Indeed, O.C.G.A. § 43-26-1(3) defines the practice of nursing to 
include the administration of medications as prescribed by a physician. See also O.C.G.A. 
§ 43-26-30(2)(D) (licensed practical nurse may administer medications upon supervision of 
licensed practitioners or registered nurses). 

On the other hand, the act of prescribing refers to an order for drugs either written or 
telephoned in by a practitioner of the healing arts, and the subsequent dispensing of such 
drugs for later use by a patient. O.C.G.A. § 26-4-2(20). 

Ga. Op. Atty. Gen. No. 88-9 (1988). 

In other words, professionally licensed Registered Nurses can be considered an extension of the 
physician when the physician gives a prescriptive order. The practice of nursing includes the 
administration of medicine. Ga. Op. Atty. Gen. No. 88-9 (1988). 

Article Three, Chapter 53 of Title 44 of the South Carolina Code of Laws of 1976 governs Narcotics 
and Controlled Substances. Propofol is not classified in the South Carolina Code. However, the U.S. 
Department of Justice, Drug Enforcement Administration has classified propofol as a Schedule IV 
controlled substance. 21 CFR §1308; 21 U.S.C. § 812. 

S.C. Code§ 44-53-240 explains the tests for inclusion of a controlled substance in Schedule IV as 
follows: 

The Department shall place a substance in Schedule IV if it finds that: 

(a) It has a low potential for abuse relative to the substances in Schedule III; 
(b) It has a currently accepted medical use in treatment in the United States; and 
( c) Abuse of the substance may lead to limited physical or psychological dependence 

relative to substances in Schedule III. 

S.C. Code § 44-53-240. 

In November of 2004, the Association of periOperative Registered Nurses (AORN) Journal 
addressed whether nurses should administerpropofol. The AORN Journal concluded that "[p ]ropofol 
should be administered only by people trained in the administration of general anesthesia." The 
Journal explains that having RNs administer propofol is a safety issue because of "the 
unpredictability of a patient's reaction to propofol, the potential for rapid and profound changes in 
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the depth of sedation, and the lack of a reversal agent." Debra T. Moore, Nurses Administering 
Propofol, AORN Journal (2004). See also, Deb A. Huber, MSN, RN, ARNP, CGRN, Use of 
Propofol in Gastroenterology Practice, Gastroenterology Nursing, vol. 27, No. 5, 242-43 (2004). 

John Roark explains in his article, "The Great Debate: Nurse-Administered Propofol Sedation 
(NAPS)," that nurse and attorney Debrah A. Krohn, RN, BA, JD, contacted every state's nursing 
board across the country and found that no concensus has been reached as to whether RNs may 
administer "propofol for the purposes of procedural sedation."2 John Roark, "The Great Debate: 
NAPS;" available at https://www.endonurse.com/articles/521feat4.html (211/2005). On one hand, 
states such as the Wyoming State Board of Nursing concluded that "it is not within the scope of 
practice for a RN to administer Propofol[;] ... Propofol must be administered by persons trained in 
the administration of anesthesia." Wyoming State Board of Nursing, Advisory Opinion No. 06-163, 
July 14, 2006. On the other hand, states such as the Louisiana State Board of Nursing determined 
that "the administration of intravenous conscious sedation is within the realm of practice of a RN 
as delineated by the Board's specific criteria." Louisiana State Board of Nursing, available at 
http://www.lsbn.state.la. us (3/16/2005). 

Conclusion 

The administration of propofol for the purpose of minimal to moderate (conscious) sedation when 
using a FD A-approved computer assisted personalized sedation system (CAPS) by a South Carolina 
professionally licensed Registered Nurse (RN) under the direct supervision of a licensed South 
Carolina physician (MD), in a clinical or hospital setting,3 does not violate the South Carolina Code 
of Laws even though the SCBON's Advisory Opinion and ASC Rule currently restricts the use of 
propofol administration by an RN. 

2 "Krohn did independent research on the subject, emailing literally every nursing board in 
the country. In response to the standard question, 'Does your nurse practice act allow for the practice 
of nurse-(meaningRN, not CRNA) administered propofol for the purposes of procedural sedation?' 
The results were enlightening: 

22 states: Permitted/no prohibition 
21 states: not permitted 
5 states: no position/unclear 
2 states: did not respond." 

3 The proposed language encouraged this Office to conclude that RNs may administer 
propofol across all practice settings: "in an office based practice, ambulatory surgical center, or 
hospital." While there is no express restriction under South Carolina law for RNs to administer 
propofol in any setting, the dangers of such a drug merit that this opinion suggests that RNs only 
administer propofol in a clinical or hospital setting where there is close supervision and monitoring 
of the patient. 
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Under South Carolina law, there is no express prohibition against a RN administeringpropofol under 
the direction and supervision of a physician. Finding no prohibition, we believe such practice is 
permitted under current state law; however, because of the dangerous and rapid potential effects of 
propofol, one must exercise extreme caution when administering the drug. Based upon current 
information, propofol is best administered in a clinical or hospital setting because close monitoring 
is imperative as a patient's condition can change in a matter of seconds. The nurse's administration 
of the drug and the patient's response to it must be closely monitored by one trained in administering 
anesthetics, such as a physician, anesthesiologist, or nurse anesthetist. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

D(6v._~M~ 
By: Leigha Blackwell 

Assistant Attorney General 


