June 14, 2007

John J. Fantry, Jr., Esquire

Fantry Law

Post Office Box 993

Winnsboro, South Carolina 29180

Dear Mr. Fantry:

We understand you request an opinion concerning dual office holding on behalf of the Board
of Directorsfor the Gilbert-Summit Rural Water District. Y ouinformed usthat the name one of the
members of the Board of Directors was submitted to the Governor for appointment on the South
CarolinaEnvironmental Certification Board. Thus, you seek on opinion onwhether “ serving onthe
Gilbert-Summit Rural Water District’s Board as a Director and serving as a member of the South
CarolinaEnvironmental Certification Board contravenethedual office holding prohibition of Article
XVII, Section 1A of the South Carolina Constitution?’

Law/Analysis

Asyou point out, article XV I, section 1A of the South Carolina Constitution (Supp. 2006)
prohibits a person from holding “two offices of honor or profit a the same time, but any person
holding another office may at the same time be an officer in the militia, member of alawfully and
regularly organized fire department, constable, or a notary public.” In order to contravene this
provision, a person concurrently must hold two offices having duties that involve the exercise of
some portion of the sovereign power of the State. Sandersv. Belue, 78 S.C. 171, 174, S.E. 762, 763
(1907). Furthermore, our courts recognize other relevant considerationsin determining whether an
individual holdsan office, such as, whether astatute, or other such authority, establishesthe position,
proscribesthe position’ sduties or salary, or requires qualifications or an oath for theposition. State
v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 477, 266 S.E.2d 61, 62 (1980).

Asyoumentionedinyour letter, the Gilbert-Summit Rura Water District (the“District”) and
its Board of Directors (the “Board”) were established pursuant to chapter 13 of title 6 of the South
Carolina Code governing rura community water districts. In an opinion issued in 1983, we
cons dered whether aposition on aboard of directorsfor arura community water district established
under thisstatutory authority constitutesan officefor purposesof dua officeholding. Op. S.C. Atty.
Gen., September 15, 1983. In that opinion, we examined the power and authority given to members
of the governing boards for the districts, which we found included “the power of eminent domain,
the authority to issue negotiable bonds, and to prescribe rates and regulations under which water
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shall besold.” Id. Based on these powers, we concluded “members are authorized to exercise a
portion of the sovereign power of the State and would, therefore, be considered office holders under
the South Carolina Constitution.” Id.

We arein accord with our previous finding that the power and authority given to the Board
pursuant to chapter 13 of title 6 of the South Carolina Code constitutes the exercise of the sovereign
power of the State. Thus, we believe a position on the Board constitutes an office for purposes of
dual office holding. Furthermore, we find this conclusion is consistent not only with our 1983
opinion, but with numerous other opinions of this Officefinding membership on the board of alocal
water district to bean office. Ops. S.C. Atty. Gen., September 26, 2005 (Hammond Water District);
November 19, 2002 (Greenwood Metropolitan District); January 29, 1991 (Lugoff Water District).

The Legidlature established the South Carolina Environmental Certification Board (the
“Certification Board”) pursuant to chapter 23 of title 40 of the South CarolinaCode. Section 40-23-
10 of the South Carolina Code (Supp. 2006), in particular, governs the creation of the Certification
Board, which is composed of nine members appointed by the Governor. This provision also
specifies:

Of the nine members, one must be alicensed public water treatment
operator and one must be alicensed public water distribution system
operator; two must be licensed wastewater operators, one of whom
must be certified in the physical chemica specialty; one must be a
licensed well driller; one must be amember of the public at large; one
must be a representative from the Land, Water, and Conservation
Division of the Department of Natural Resources; one must be a
member of the Department of Health and Environmental Control,
designated by the Commissioner of the Department of Health and
Environmental Control; and one must be a representative from a
technical education or other higher education institution actively
involved in operator training.

S.C.Code Ann. §40-23-10(A). Further, thisprovision allowsthe Water Environmental Association
of South Carolinato recommend two licensed wastewater treatment operators, the South Carolina
Section of the American Water Works Association to recommend one licensed public water
treatment operator, the South Carolina Ground Waster Association to recommend alicensed well
driller, and the South Carolina Rural Waster A ssociation to recommend one licensed public water
distribution system operator. 1d. Each member of the Certification Board shall serve afour-year
term. 1d.

Section 40-23-40 of the South Carolina Code (Supp. 2006) explains the purpose of the
Certification Board is “to protect the general public through the regulation of persons engaged in
occupations appointed by the legislature for regulation by the board.” The Legidature gives the
Certification Board the authority to promulgate regulations and adopt standards with regard to the
oversight of environmental systems operators. S.C. Code Ann. 8 40-23-60 (Supp. 2006). The
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provisions under chapter 23 of title 40 specifically give members of the Certification Board the
authority to issue and renew licenses for environmental systems operators; investigate complaints
and potentia violations of State law and regulations governing environmental systems operators;
conduct hearings; revoke, suspend, or restrict a licensee’s ability to practice as an environmental
systemsoperator; and i ssue sanctionsandimpose other disciplinary action on environmental systems
operator. See S.C. Code Ann. 88 40-23-230; 40-23-60; 40-23-70; 20-23-80; 40-23-90; 40-23-95;
40-23-100; 40-23-110; 40-23-120 (Supp. 2006).

Based on the above, we believe membership on the Certification Board is an office. The
Legidature created the Certification Board by statute, setting forth the terms and qualifications for
itsmembers. Whilethe provisions contained in chapter 23 of title 40 do not require members of the
Certification Board take an oath of office or provide such members with compensation, we believe
based on the authority given to the Certification Board, it maintains quasi-judicia and quasi-
legislative authority. Thus, it is our opinion that the Certification Board exercises a portion of the
sovereign power of the State. Accordingly, we believe membership on the Certification Board
constitutes an office. Furthermore, thisfinding is consistent with numerous opinions of this Office
concluding membersof state professional and occupational licensing boardsareofficersfor purposes
of dual officeholding. SeeOps. S.C. Atty. Gen., October 8, 2003 (State Board of Law Examiners);
July 26, 1999 (Board of Nursing); December 7, 1994 (South CarolinaReal Estate AppraisersBoard);
April 12, 1993 (State Board of Examiners in Opticianry and State Board of Physical Therapy
Examiners); June 25, 1986 (State Board of Cosmetology); June 13, 1980 (Board of Funeral
Services).

We find both a position on the Board and a position on the Certification Board to be offices
for purposes of dual officeholding. Thus, pursuant to article XV1I, section 1A of the South Carolina
Consgtitution, an individual is prohibited from simultaneously serving in both positions.

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By:  Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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