
October 26, 2007

Bradley T. Farrar, Esquire
Deputy Richland County Attorney
P. O. Box 192
Columbia, South Carolina 29202

Dear Mr. Farrar:

In a letter to this office you raised the following scenarios:

Richland County does not consider grants to be part of its sheriff’s department
general fund budget.  Are grant funds (e.g. from the State or Federal government )
that are provided to counties or sheriff’s departments for the purpose of hiring new
or special deputies, for example, considered a part of a sheriff’s budget?

Ex: The County or its sheriff’s department receives a federal grant to hire two special
resource officers (SROs) to work in a school district.  The grant provides funding for
the two SROs for only three years.  At the end of the three years, no replacement
funding is available, yet the two SROs (classified as “deputies”) remain.  The County
has not taken any action to “reduce or restructure” the sheriff’s department’s budget,
but the two deputies can no longer be paid. 

You questioned whether the County is required to pick up where the grant ended.  

You also raised the following question:

Richland County does not consider special revenue funds to be part of it sheriff’s
department general fund budget.  Are special revenue funds received in the
furtherance of programs such as victim’s assistance and other state mandated
programs that may create duties for a sheriff’s department considered a part of the
sheriff’s budget?  In particular, if the funds are discontinued or reduced (due to, e.g.,
a cessation of the given program), must a county cover any shortfall to ensure no
deputies are displaced even though the purpose for which they were hired may no
longer exist and the county did not provide the original funding for their positions?
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A prior opinion of this office dated August 14, 1985 is responsive to your questions.  That
opinion cited the determination that, generally, the hiring and discharge of a deputy sheriff are
matters solely within the prerogative of a sheriff.  See also: Op. Atty. Gen. dated January 8, 2007.

S.C. Code Ann. Section 23-13-10 of the Code provides that the appointment of a deputy
sheriff shall continue during the pleasure of the sheriff. The State Supreme Court has held that this
provision gives a sheriff absolute authority as to the discharge of his deputies and, therefore, county
grievance procedures are inapplicable to the discharge of a deputy sheriff by the sheriff. Rhodes v.
Smith, 273 S.C. 13, 254 S.E.2d 49 (1979).   See also: Anders v. County Council for Richland
County, 284 S.C. 142, 325 S.E.2d 538 (1985); Heath v. Aiken County, 295 S.C. 416, 368 S.E.2d 904
(1988); Botchie v. O’Dowd, 299 S.C. 329, 384 S.E.2d 727 (1989).  The August, 1985 opinion also
stressed that generally, “...deputy sheriffs are answerable only to the sheriff and not to the county
government.”

The August, 1985 opinion specifically dealt with the question of whether action could be
taken by a county council to withdraw the appropriation for a particular deputy sheriff's position so
as to result in the termination of the particular deputy.  The opinion concluded that 

...it is the opinion of this Office that it is extremely doubtful as to whether such
action could be taken. While obviously a county council is vested with discretion in
dealing with any appropriations from the standpoint of general economic and
efficiency concerns, such discretion could not be utilized in a manner which would
interfere with the decisions of a sheriff as to hiring and discharge of a deputy sheriff.
Generally, courts have closely examined situations where attempts were made to
withhold appropriations for sheriffs once they were appointed. Flaherty v. Milliken,
86 N.E. 558 (1908). Moreover, in a previous opinion of this Office dated February
7, 1978, it was stated that “(w)ith reference to budgetary matters, while it is true that
the council exercises totally the budgetary authority of . . . (a) . . . county and,
consequently, can decrease, increase or otherwise alter appropriations for specific
county offices and functions [Section 4-9-140, Code of Laws of South Carolina,
1976] nevertheless, it cannot so decrease the appropriations of an elected official's
office so as to prevent the proper functioning thereof . . ..’

The opinion concluded that 

...a sheriff possesses absolute control insofar as the hiring and discharge of his
deputies is concerned. Therefore, it is extremely doubtful whether action could be
taken by a county council to withdraw the appropriation of the position of a
particular deputy sheriff. Such could be construed as indirectly terminating a
particular deputy sheriff's position which is a position the county council is not
empowered to abolish directly.
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However, the opinion also stressed that “[a]s to county council's general authority with respect to
appropriations for sheriffs' departments, we express no opinion. Our opinion addresses only the
question of county council's utilizing its appropriation authority indirectly to ‘discharge’ a particular
deputy sheriff.”  Another opinion of this office dated May 8, 1989 determined that “...whether or not
a council by the budgetary process prevented the proper functioning of an elected official’s office
is a factual matter which cannot be determined by this office.”

Additionally, in an opinion of this office dated January 8, 2007 reference was made to S.C.
Code Ann. §4-9-30(7) which generally gives county governing bodies the responsibility of
employing and discharging county personnel.  However, such provision further states that
“[t]his employment and discharge authority does not extend to any personnel employed in
departments or agencies under the direction of an elected official or an official appointed by an
authority outside county government.”  That opinion dealt not with the issue of specifically 
terminating employees of an elected official but with the desire by a county to reduce budget
allocations to elected officials and, therefore, suggest to elected officials to decrease their staffs in
order to remain within guidelines of a revised budget.  

The opinion commented on the “broad authority and discretion to county governments to
appropriate funds for county purposes.”  That opinion reiterated the advice set forth above that while
a county council exercises totally the budgetary authority of a county and can, therefore, decrease,
increase, or otherwise alter appropriations for specific county offices and functions, 

...nevertheless, it cannot so decrease the appropriations of an elected official’s office
as to prevent the proper functioning thereof and, thus, indirectly, to abolish that
official’s office...Whether or not the council has, in any particular instance, exercised
its budgetary authority so as to interfere with or prevent the proper functioning of an
elected official’s office is a factual matter which cannot be determined by this
office...(Acccordingly)...a county government’s ability to decrease appropriations to
the office of an elected official is limited in that the appropriations cannot be
decreased to the extent that they prevent the office from functioning properly or
abolish the office.

Such opinion reiterated the earlier advice set out above that 

...it is extremely doubtful whether action could be taken by a county council to
withdraw the appropriation of the position of a particular deputy sheriff.  Such could
be construed as indirectly terminating a particular deputy sheriff’s position which is
a position the county council is not empowered to abolish directly.

The opinion commented further that 

...we certainly recognize the Legislature’s intent to vest budgetary authority in the
county’s governing body.  However,...such authority is limited with regard to the



Mr. Farrar
Page 4
October 26, 2007

reduction in appropriations to the office of an elected official.  Clearly, such
reductions may not be to the extent that prevents the official’s office from
functioning properly.  Furthermore, because counties are prohibited by Section 4-9-
30(7) from terminating the employees of public officials, we are doubtful as to
whether a court would allow counties to indirectly terminate an employee by
abolishing their position through a reduction in appropriations for that position.

In this instance, the determination of whether the reductions you mention in your
letter will result in the affected office’s inability to function properly is clearly a
question of fact.  Moreover, whether or not the reduction in funding to such offices
is in fact a termination is also a question of fact.  As we stated on numerous
occasions, only a court, as the finder of fact, may ultimately resolve factual issues.

Consistent with the above, in the opinion of this office, it remains clear that where grant
funds have been utilized to hire additional deputies, it is extremely doubtful whether action could
be taken by a county council to discontinue funding for those positions.  As stated in the referenced
August, 1985 opinion, “[s]uch could be construed as indirectly terminating a particular deputy
sheriff’s position which is a position the county council is not empowered to abolish directly.”
Therefore, consistent with such, it appears that the Council would be required to pick up where the
grant ended.  Such would similarly be the advice as to special revenue funds that were utilized to
fund deputy positions even if the purpose for which the deputies were hired may no longer exist and
the county did not provide the original funding for their positions.  

With kind regards, I am, 

Sincerely,

Henry McMaster
Attorney General

By: Charles H. Richardson
Senior Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General


