
HENRY M CMASTER 
ATroRNEY G ENERAi. 

September 3, 2010 

Herbert R. Hayden, Jr., Executive Director 
South Carolina State Ethics Commission 
5000 Thurmond Mall, Suite 250 
Columbia, SC 29201 

Dear Mr. Hayden: 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning the Ethics Commissions' 
ability to rule on the constitutionality of a provision of the Ethics Act. You asked our Office to 
"confirm [your] understanding that the Commission may not rule on the constitutionality of a 
provision of the Ethics Act, notwithstanding the current appellate caselaw." 

As a way of background, the Ethics Commission has been requested to write an advisory opinion 
on a constitutional issue. Specifically, the Commission was asked whether "a committee that engages 
exclusively in independent expenditures [is] subject to the $3,500 annual contribution limit to 
committees set forth in S.C. [Code]§ 8-13-1322(A)." According to therequestletter, the "committee 
intends to organize for the exclusive purpose of making independent expenditures as defined by S. C. 
Code Ann. § 8-13-1300(17). The committee will not coordinate its activities with any candidate for 
state or local office or with any party committee." 

The request letter indicates that the South Carolina Ethics Commission is "currently involved in two 
federal cases in which the constitutionality of several sections of the campaign finance law is being 
challenged." 

This opinion will address prior opinions, relevant statutes and caselaw to determine whether the 
South Carolina Ethics Commission may rule on a constitutional issue. 

Law/ Analysis 

In an opinion of this Office dated June 24, 2003 we addressed the question of whether the State 
Ethics Commission has the authority to find a state statute unconstitutional. We concluded as 
follows: 
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Like any other administrative agency, the State Ethics Commission possesses no power to 
"declare" a statute unconstitutional. Article I, § 8 of the South Carolina Constitution 
which requires separation of powers in the three branches of government mandates that only 
a court may rule that a statute is unconstitutional. ... However, this does not resolve the 
inquiry of what action the Ethics Commission must take where a statute very similar to § 8-
13-1354 [or S.C. Code§ 8-13-1322(A) in this instance] has been held by the United States 
Supreme Court to be violative of the First Amendment. ... 

Op. S.C. Atty. Gen., June 24, 2003 (emphasis added). A copy of this opinion has been enclosed for 
your convemence. 

The South Carolina Supreme Court explained powers of administrative agencies such as the Ethics 
Commission in S.C. Tax Commission v. S.C. Tax Board of Review. The court held that an 
"administrative agency has only such powers as have been conferred upon it by law and must act 
within the granted authority for an authorized purpose. It may not validly act in excess of its powers 
nor has it any discretion as to the recognition of or obedience to a statute." S.C. Tax Commission 
v. S.C. Tax Board of Review, 278 S.C. 556, 559, 299 S.E.2d 489, 491 (1983) (quoting2 Am.Jur.2d, 
Adm.Law.,§ 188, p. 21). The court went on to state that the Tax Board of Review's ruling that a 
statute violated the Constitution was "a power beyond its jurisdiction." S.C. Tax Commission, 278 
S.C. 556, 560. 

In Beaufort County Board of Education v. Lighthouse Charter School, the Supreme Court held that 
"[a]n administrative agency must follow the law as written until its constitutionality is judicially 
determined; an agency has no authority to pass on the constitutionality of a statute. S.C. Tax 
Commission v. S.C. Tax Board of Review, 278 S.C. 556, 299 S.E.2d 489 (1983). Accordingly, 
neither the Beaufort Board nor the State Board could have addressed the constitutional issue which 
was therefore properly raised for the first time in circuit court." Beaufort County Board of Education 
v. Lighthouse Charter School, 335 S.C. 230, 516 S.E.2d 655, 660-661 (1999). 

The particular statutes in question in this instance are S.C. Code §§ 8-13-1322(A) and 8-13-
1300(17). S.C. Code § 8-13-1322(A) states as follows: 

(A) A person may not contribute to a committee and a committee may not accept from 
a person contributions aggregating more than three thousand five hundred dollars in 
a calendar year. 

S.C. Code § 8-13-1322(A). 

S.C. Code§ 8-13-1300(17) states as follows: 

(17) "Independent expenditure" means: 
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(a) an expenditure made directly or indirectly by a person to advocate the 
election or defeat of a clearly identified candidate or ballot measure; and 

(b) when taken as a whole and in context, the expenditure made by a person to 
influence the outcome of an elective office or ballot measure but which is 
not: 
(i) made to; 
(ii) controlled by; 
(iii) coordinated with; 
(iv) requested by; or 

· (v) made upon consultation with a candidate or an agent of a candidate; 
or a committee or agent of a committee; or a ballot measure 
committee or an agent of a ballot measure committee. 

Expenditures by party committees or expenditures by legislative caucus committees based 
upon party affiliation are considered to be controlled by, coordinated with, requested by, or 
made upon consultation with a candidate or an agent of a candidate. 

S.C. Code§ 8-13-1300(17). 

The United States Supreme Court created a constitutional :framework for campaign finance in 
Buckleyv. Valeo, 424 U.S. 1, 96 S.Ct. 612 (1976). The Supreme Court held that contribution limits 
were constitutional because of the state's interest in preventing corruption or the appearance of 
corruption. Buckley, 424 U.S. 1, 33. The Court explains that '"[n]eithertheright to associate nor the 
right to participate in political activities is absolute.' CSC v. Letter Carriers, 413 U.S. 548, 567, 93 
S.Ct. 2880, 2891, 37 L.Ed.2d 796 (1973). Even a "'significant interference" with protected rights 
of political association' may be sustained if the State demonstrates a sufficiently important interest 
and employs means closely drawn to avoid unnecessary abridgment of associational freedoms. 
(citations omitted)." Buckley, 424 U.S. at 25. However, the Court also held that "the governmental 
interest in preventing corruption and the appearance of corruption is inadequate to justify [the] 
ceiling on independent expenditures." Buckley, 424 U.S. at 45. 

In other words, states are free to regulate the amount and source of direct contributions to candidates, 
but may not regulate the amount spent, or the source of independent spending. Buckley, 424 U.S. 
1. See also, California Med. Ass'n v. Federal Elec. Com'n, 453 U.S. 182, 198-199, 101 S.Ct. 2712, 
2723 (1981). 

The Fourth Circuit Court of Appeals held that NC's $4,000 per election contribution limits to 
political committees could not be applied to an independent expenditure committee. North Carolina 
Right to Life. Inc. v. Leake, 525 F.3d 274, 334 F.3d 418 (2003), affd on remand, 525 F.3d 274 (4th 
Cir. 2008). 
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Conclusion 

It is the opinion of this Office that a court would likely find that the State Ethics Commission cannot 
rule on the constitutionality of a provision of the Ethics Act. While the Ethics Commission has the 
authority to interpret the Ethics Act1

, only courts have jurisdiction to determine the constitutionality 
of provisions in our code of laws. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

Sincerely, 

Henry McMaster 
Attorney General 

~Q4u,_, l)1a-chv~ 
By: Leigha Blackwell 

Assistant Attorney General 

1 Ops. S.C. Atty. Gen., March 6, 2008; August 24, 2006; November 2, 2005 (State Ethics 
Commission is specifically granted the authority to interpret the Ethics Act). 


