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The Honorable Tracy R. Edge 
Member, House of Representatives 
503-B Blatt Building 
Columbia, South Carolina 292 l l 

Dear Representative Edge: 

January 24, 2006 

By letter, you request an opinion regarding the General Assembly's appropriation of the Cost 
of Living Adjustment (COLA) to state agencies. Specifically, you ask the following: 

[i]fthe General Assembly appropriates funding to a state agency specifically for Cost 
of Living Adjustments, is this funding discretionary for the agency director's 
spending or must that funding be allocated specifically for COLA? 

Because your letter does not set forth any specific details regarding the situation surrounding 
your question, we may only comment generally with respect thereto. Thus, we assume herein that 
no statute provides for a transfer of funds, but that the appropriation involved simply specifies that 
"cost of living adjustments" are appropriated. With that caveat in mind, we advise that, because the 
General Assembly alone possesses the power to appropriate funds, once such funds are appropriated 
for the Cost of Living Adjustment, an agency director does not possess discretionary authority to 
expend such funds for any other purpose. 

Law/ Analysis 

It is well recognized that "[t]he supreme legislative power of the State is vested in the 
General Assembly; the provisions of our State Constitution are not a grant but a limitation of 
legislative power, so that the General Assembly may enact any law not expressly, or by clear 
implication prohibited by the State or Federal Constitution .. .. " State v. Charron, 35 l S.C. 319, 569 
S.E.2d 388 (Ct. App. 2003) (referencing Moseley v. Welch, 209 S.C. J 9, 26-27, 39 S.E.2d 133, 137 
( 1946)). See also, State ex rel. Condon v. Hodges, 349 S.C. 232, 562 S.E.2d 623 (2002). 
"Governmental agencies ... can exercise only those powers conferred upon them by their enabling 
legislation or constitutional provisions, expressly, inherently, or impliedly." Op. S. C. Atty. Gen., 
September 9, 2002; Op. S.C. Atty. Gen., January 8, 1999; Op. S.C. Atty. Gen., September 22, J 988. 
As we recently recognized in Op. S.C. Atty. Gen., December 2, 2005, '' ... it is for the General 
Assembly, and the General Assembly only to determine how funds ... are allocated. 
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disbursements of State funds appropriated by the General Assembly to exceed the 
amounts and purposes stated in such appropriations, or to change or shift 
appropriations from one item to another; provided that transfers may be authorized 
by the General Assembly in the annual appropriation act for the State. 

In Condon v. Hodges, 349 S.C. 232, 245-246, 562 S.E.2d 623 (2002), our Supreme Court 
made the following comments regarding the applicability of both Sections 11-9-10 and 11-9-20. 
The Court commented as follows: 

... there is no provision in the South Carolina Code or Constitution which provides 
that the members of the executive branch have the ability to transfer funds from those 
to whom the General Assembly has appropriated money. In fact, there is clear 
legislative intent that the ability to transfer appropriated money will lie only with the 
General Assembly. (emphasis added). See S.C. Code Ann.§ 11-9-10 (1986) ("It 
shall be unlawful for any moneys to be expended for any purpose or activity except 
that for which it is specifically appropriated, and no transfer from one appropriation 
account to another shall be made unless such transfer be provided for in the annual 
appropriation act.") (emphasis added); S.C. Code Ann. § l l-9-20(A) (Supp. 2001) 
("It is unlawfal for an officer, clerk, or other person charged with disbursements of 
state funds appropriated by the General Assembly to exceed the amounts and 
purposes stated in the appropriati.ons, or to change or shift appropriations from one 
item to another. Transfers may be authorized by the General Assembly in the annual 
appropriation act for the State.") (emphasis added). 

In the same case, the Court elaborated that even if it desired, the General Assembly was 
prohibited from delegating its appropriation power. The Court explained: 

Furthermore, the General Assembly cannot delegate this legislative power even if it 
so desired. See Gilstrap v. South Carolina Budget and Control Bd., supra (General 
Assembly may not delegate its power to make laws); State ex rel. McLeod v. 
Mclnnis, supra (General Assembly's attempt to delegate to Joint Appropriations 
Review Committee power to control expenditure of state and federal funds was found 
to violate separation of powers because committee was permitted to control 
expenditures by administration rather than by legislation); Bauer v. South Carolina 
State Housing Auth., 271 S.C. 219, 246 S.E.2d 869 (1978) (non-delegation doctrine 
is based on the constitutional requirement that branches of government be forever 
separate and distinct from each other). 

Therefore, the authority to transfer appropriated money lies with the General 
Assembly and not the executive branch (emphasis added). 

Condon v. Hodges, supra, 349 S.C. 232, 246. And, inKirkv. Clark, 191S.C.205, 4 S.E.2d 13, 15-
16 (1939), the Court stated that [a]dministrative officials into whose custody and control the law 
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intrusts the same with the authority to invest, preserve or pay out, are without authority to make any 
diversion thereof, contrary to law." 

The forgoing authorities make it clear that the General Assembly possesses the exclusive 
power to appropriate funds. Furthermore, when the Legislature exercises its appropriation power 
in favor of another governmental branch, that branch is obligated to act in accordance with the 
legislature's intent, meaning the funds must be expended in accordance with the will of the 
legislature. Accordingly, when General Assembly appropriates State funds, no other body or 
individual possesses the discretion to divert or utilize such funds for purposes other than the purpose 
for which they were appropriated. Therefore, with regards to your specific question, if State funds 
were appropriated specifically for the Cost of Living Adjustment, no other body or individual 
possesses discretionary authority to direct such funds for any purpose other than the Cost of Living 
Adjustment. 

Conclusion 

It has long been recognized that the General Assembly alone possesses the power to 
appropriate funds. Such authority may not be delegated to administrative officers or members of the 
executive branch. Accordingly, if such power has been exercised by the General Assembly, no other 
body or individual possesses the discretionary authority to expend such funds for any purpose other 
than the original purpose for which the appropriation was made. Thus, we advise that when the 
General Assembly specifically appropriates funds for the Cost of Living Adjustment, no agency 
director or any other person possesses the discretion to expend such funds for any other purpose. 

yours, 

Assistant Deputy Attorney General 


