
H EN'RY McMASTER 
AnOR.NEY G ENERAL 

The Honorable Shane Martin 
Senator, District No. 13 
2741 Glenn Springs Road 
Spartanburg, South Carolina 29302 

Dear Senator Martin: 

September 1, 2009 

We received your letter requesting an opinion of this Office. In your letter, you asked whether an 
individual may serve simultaneously as a State constable and a part-time county magistrate. You 
included several pages of information concerning the issues of dual office holding and the separation 
of powers as it pertains to serving in both capacities. 

Law/Analysis 

Article XVIl, Section lA of the South Carolina Constitution provides that "No person may hold two 
offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same 
time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public." For this provision to be contravened, a person concurrently must hold 
two public offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power 
of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with 
duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either small or great, in the 
performance of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional or 
intermittent, is a public officer." Id. , 58 S.E. 762, 763. Other relevant considerations are whether 
statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or 
require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 
(1980). 

In numerous prior opinions, we have concluded that a magistrate holds an office for purposes of dual 
office holding. See, e.g., Ops. S.C. Atty. Gen., September 18, 1997; July 8, 1991 ; September 23, 
1980. We have further opined that the dual office holding prohibition applies to part-time 
magistrates. Ops. S.C. Atty. Gen., January 25, 2006; June 19, 1987. 
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In other prior opinions, we have addressed the issue of dual office holding as it relates to the position 
of a State constable. In an opinion dated December 15, 2003, we noted that, in addition to the 
specific exemption for constables found in Article XVII, Section 1 A of the South Carolina 
Constitution, S.C. Code Ann. Section 8-1-130 provides as follows: 

Any member of a lawfully and regularly organized fire department, county veterans 
affairs officer, constable, or municipal judge serving as attorney for another city is 
not considered to be a dual officeholder, by virtue of serving in that capacity, for the 
purposes of the Constitution of this State. (Emphasis added.) 

Thus, as we stated in that opinion, "this Office has ... determined that Article XVII, Section IA and 
Section 8-1-30 of the Code specifically excludes holders of a constable's commission from 
considerations of dual office holding for purposes of the State Constitution." Op. S.C. Atty. Gen., 
December 15, 2003. In that opinion, we concluded that the State constitutional provisions on dual 
office holding would not be contravened where a municipal judge accepted a State constable's 
commission. Id. 

However, as noted in the attachment to your letter, the question of whether a judge may hold a 
constable's commission involves legal principles in addition to the dual office holding analysis. The 
most significant issue is the possible conflict of interest that may arise. We discussed that issue in 
a prior opinion dated January 25, 2006. In that opinion, we addressed the question of whether an 
individual employed by the Department of Juvenile Justice as the Deputy Director of Community 
Services could serve simultaneously as a part-time magistrate. Op. S.C. Atty. Gen., January 25, 
2006. Although we found that holding both positions would probably not violate the dual office 
holding provision, we found that "there is ... the appearance of a possible conflict of interest where 
one individual would serve in both capacities." We cited the South Carolina Supreme Court decision 
in O'Shields v. Caldwell, 207 S.C. 194, 35 S.E.2d 184, 193 (1945), in which the Court observed as 
follows: "[ e ]very public officer is bound to perform the duties of his office honestly, faithfully and 
to the best of his ability, in such manner as to be above suspicion of irregularities, and to act 
primarily for the benefit of the public." We noted that "[a] magistrate is, of course, a judicial officer, 
a member of this State's unified judicial system. Article V, Section 1 of the State Constitution." Op. 
S.C. Atty. Gen., January 25, 2006. After analyzing both the duties of the position at the Department 
of Juvenile Justice, and the jurisdiction of a magistrate over certain juvenile offenses, we concluded 
that serving in both capacities could create a possible conflict of interest, stating as follows: 

[A] magistrate must maintain the appearance of being neutral and detached. In 
particular, having an interest in treatment programs affectingjuveniles could possibly 
impact on the service of an individual as a magistrate where that individual could 
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also sentence a juvenile. As a result, I would advise against an individual serving in 
both capacities. Id. 

In another prior opinion, we addressed the question of whether a municipal judge could 
simultaneously serve as a clerk of court and "police clerk." Op. S.C. Atty. Gen., September 11, 
2003. Citing an earlier opinion dated July 25, 2002, in which we advised that a municipal clerk of 
court should not serve simultaneously as the victim's advocate for the town, we stated as follows: 

The same reasoning would apply with greater force to the municipal judge than even 
the Clerk of the Municipal Court. This is the case particularly where the municipal 
judge is performing other duties as a town employee related to law enforcement -
particularly police clerk - which may well present the situation of an actual conflict 
with her duties as a municipal judge. 

Therefore, we concluded as follows: 

[I]t presents a conflict of interest or, at the very least, the appearance of a conflict, for 
a town employee also to serve as a Municipal Judge. This is particularly true where, 
as here, at least some of the duties involved as a Town employee touch upon or relate 
to law enforcement. Serving as clerk for the police department could well present a 
clear conflict of interest to one's duties as a municipal judge. A municipal judge 
must maintain the appearance of being neutral and detached. Such neutrality may 
well be compromised (in appearance or fact) when a town employee is also 
municipal judge and certain of the employee's duties involve serving as a clerk for 
the police department. (Emphasis added.) 

A similar issue arises in the scenario presented in your letter, where a part-time magistrate, who is 
a public officer and member of the State's unified judicial system, and who must "maintain the 
appearance of being neutral and detached," would simultaneously have duties as a State constable 
that "relate to law enforcement." In an opinion of this Office dated January 12, 2009, we discussed 
the law enforcement authority of a State constable, noting the authority conferred by S.C. Code Ann. 
Section 23-1-60, which provides as follows: 

The Governor may, at his discretion, appoint additional deputies, constables, security 
guards, and detectives as he deems necessary to assist in the detection of crime and 
the enforcement of the criminal laws of this State. 

We also reviewed our prior opinions that cited case law dealing with the law enforcement authority 
of State constables: 
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A prior opinion of this office dated January 29, 1996 determined that "[a] constable 
is empowered to enforce any state statute." In an opinion dated January 25, 1996, this 
office, citing the decision of the State Supreme Court in State v. Luster, 178 S.C. 
199, 182 S.E. 427 (1935) determined that " ... state constables possess the authority 
of regularly commissioned peace officers, including the power of arrest." That 
opinion, citing the decision in State v. Franklin, 80 S.C. 332, 338, 60 S.E. 953, 955 
(1908), noted that "[ o ]ur Supreme Court has stated that constables perform all the 
duties oflaw enforcement officers and in particular 'a constable stands on the same 
footing as a sheriff.'" 
Op. S.C. Atty. Gen., January 12, 2009. 

Therefore, consistent with our prior opinions, we advise against serving simultaneously as a State 
constable and a part-time magistrate, since doing so would present at least the appearance of a 
conflict of interest, if not an actual conflict. 

As you noted in the attachment to your letter, the question of whether a part-time magistrate may also 
hold a constable's commission also raises the issue of the separation of powers. In a prior opinion 
dated July 18, 1972, we addressed the issue of whether magistrates are empowered to carry out law 
enforcement duties as peace officers, stating as follows: 

[B]oth Federal and State Constitutions require strict separation of powers of the three 
branches of government- executive, legislative, and judicial. Our court system is the 
judicial branch, of course, and magistrates are judges within that system. Law 
enforcement officers are in the executive branch and, therefore, may not perform 
judicial functions. By the same reasoning, magistrates and other judges are members 
of the judiciary, and may not act as executive officers. Basic constitutional 
provisions, then, prohibit magistrates from being law enforcement officers-because 
the latter are members of the executive branch. Op. S.C. Atty. Gen., July 18, 1972. 

Therefore, taking into consideration not only the principle of the separation of powers (as discussed 
in our July 18, 1972 opinion) but also the appearance of a conflict of interest, if not the possibility 
of an actual conflict of interest (as discussed above), we advise against an individual serving 
simultaneously as a State constable and a part-time magistrate. 

Conclusion 

Since constables are specifically exempted from the dual office holding prohibition, a State 
constable's simultaneous service as a part-time magistrate would not violate Article XVII, Section 
IA of the South Carolina Constitution. However, serving as a State constable, a position which 
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carries law enforcement authority, while serving as a part-time magistrate, a judicial office requiring 
neutrality, would, at a minimum, give the appearance of a conflict of interest. Therefore, it is the 
opinion of this Office that an individual should not serve simultaneously in both capacities. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~£)/~ 
ROertn:COOk 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

Henry McMaster 
Attorney General 

By: Elizabeth H. Smith 
Assistant Attorney General 


