
December 17, 2007

The Honorable Dennis Carroll Moss
Member, South Carolina House of Representatives
306 Silver Circle 
Gaffney, South Carolina 29340

Dear Representative Moss:

We understand from your letter that you desire an opinion of this Office concerning the Gaffney
Board of Public Works.  In your letter, you state as follows: 

I have several questions regarding the authority and responsibilities of
this entity.  Does the Gaffney Board of Public Works have the authority
to dispose of real property?  Is the Gaffney Board of Public Works
required to be audited in any manner?  Do the commissioners have to
be bonded?  Can the Gaffney Board of Public Works form a separate
Corporation to build a golf course and move rate payer funds to do so?

Law/Analysis 

From our research, we surmise the Legislature originally established the Gaffney Board of
Public Works (the “Board”) via act 389 of 1907.  1907 S.C. acts 808.   In 1908, the Legislature
amended Act 389 via act 563.  1908 S.C. acts 1271.  The 1908 legislation is similar to Act 389 and
many of the provision closely resemble the previous law.  Id.  In 1915, the Legislature again amended
the Board’s enabling legislation.  1915 S.C. acts 400.  However, via act 455 in 1922, the Legislature
repealed these amendments and re-enacted the provisions of the 1907 and 1908 acts.  1922 S.C. acts
780.   Only one of the provisions contained in the 1907 and 1908 legislation was codified into the 1922.
However, the appendix to the 1922 contains a reference to the law re-enacting the 1907 and 1908
legislation.  Nonetheless, the provisions contained in the 1907 and 1908 legislation, including the
provision contained in the 1922 Code, do not appear in subsequent versions of the Code.  

The Legislature, in adopting the 1962 Code via act 1 of 1963, stated “this code is hereby
declared to be the only general statutory law of the state on January 9, 1962.”  1963 S.C. acts 1. Neither
a court nor this Office has addressed the impact of this act on local legislation adopted prior to the 1962
Code, but not codified as part of the 1962.  Thus, we find the status of legislation passed in 1907 and
1908 and re-enacted in 1922 unclear and suggest that a court would need to determine the current
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applicability of the provisions contained in these acts that have not been amended or repealed through
subsequent legislation.  

We also note that in 1940, 1953, and 1967, the Legislature enacted additional legislation
applying particularly to the Board.  1940 S.C. acts 1904; 1953 S.C. acts 252; 1967 S.C. acts 179; 1967
S.C. Acts 1015.  The 1942 Code includes the 1940 enactment and the 1962 Code includes both the
1940 legislation and the 1953 legislation.  Thus, we believe these pieces of legislation are currently in
effect and the Board is bound by their provisions.  Furthermore, the Legislature passed general law
applicable to all commissioners of public works.  This legislation is found in sections 5-31-210 et seq.
of the South Carolina Code and is also applicable to the Board.  

We will attempt to address your questions with regard to the Board’s authority in light of both
the Board’s enabling legislation, taking into consideration the 1907 and 1908 acts, and the applicable
general law cited above.  First, you ask whether the Board may dispose of real property.  According to
section 5-31-250 of the South Carolina Code (2004), commissioners of public works are generally
afforded the following powers: 

The board of commissioners of public works of any city or town may
purchase, build or contract for building any waterworks or electric light
plant authorized under Article 7 of this chapter and may operate them
and shall have full control and management of them.  It may supply and
furnish water to citizens of the city or town and also electric, gas or
other light and may require payment of such rates, tolls and charges as
it may establish for the use of water and light.

In addition, the 1908 legislation, specifies powers and duties provided to the Board: 

[T]he said Board of Public works shall take charge of and have the
entire control of the electric light and waterworks plants of the town of
Gaffney; shall fix rate to be charged for both water and lights, so as to
make the said plant self-supporting; shall employ a Superintendent and
fix his bonds, and such other help as may be necessary to successfully
operate said electric lights and waterworks or to the extend the same, as
may be necessary.  The Board of Public Works may, at their discretion,
contract for power to operate said electric light plant and waterworks
plant upon such terms as to them may seem best: Provided, No such
contract shall exceed a term of five years.  But nothing in this Act shall
be construed to authorize the Board of Public Works herein provided to
lease or sell the electric light plant or the waterworks plant of the town
of Gaffney; such sale or lease can only be made upon recommendation
of the Board of Public Works herein provided to lease or sell the electric
light plant or the waterworks plant of the town of Gaffney; such sale or
lease can only be made upon recommendation of the Board of Public
Works, after due notice by the publication of such lease or sale and the
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terms thereof in one or more newspapers in the town of Gaffney, for a
period of time not less than thirty days, immediately preceding the
election to ratify or confirm such proposed lease or such proposed sale,
of said light plant or waterworks plant, or both. 

As a creature of statute, the Board has no inherent power and derives its power from the
Legislature.  S. Ry. Co. v. South Carolina State Highway Dep’t, 237 S.C. 75, 80, 115 S.E.2d 685, 688
(1960).   Accordingly, the Board “possesses only those powers that are conferred expressly or by
reasonable necessary implication, or are merely incidental to the powers expressly granted.”  Brooks
v. South Carolina State Bd. of Funeral Serv., 271 S.C. 457, 461, 247 S.E.2d 820, 822 (1978).  From
the 1908 act, it appears the Board has authority to sell its electric light plant or waterworks plants, but
only with voter approval.  However, neither this legislation granting the Board particular powers nor
section 5-31-250, address whether the Board may dispose of other real property.  Thus, we must
determine whether such authority is incidental to the powers granted to the Board and necessary for its
operation. 

Although the sale or disposal of property is not a primary function of the Board, we can imagine
circumstances under which the disposal of property could be necessary for the Board’s operation.  For
example, if the proceeds from the sale of the Board’s property are necessary to fund the purchase of
additional property used to expand its facilities, we believe a court may find this type transaction within
the scope of the Board’s authority as it would be incidental and necessary to the Board’s authority to
provide electric and water service to the citizens of Gaffney.  However, without knowledge of the
purpose for which the Board is selling the property, we cannot fully analyze whether the disposal of such
property is incidental to the Board’s general authority to operate waterworks or an electrical light plant.
Nonetheless, we are of the belief that the disposal must serve some core function of the Board explicitly
authorized by law.  

Next, you inquire as to whether the Board must be audited.  According to the 1908 legislation:

It shall be the duty of the Town Council of Gaffney to employ each year
a non-resident expert, or any auditing company, to examine the books
and vouchers and all transactions of the said Board of Public Works of
the Town of Gaffney, and at the conclusion of such examination a copy
of the said report shall be filed with the Mayor of the town of Gaffney,
and such report shall be open to public inspection: Provided, That the
statement showing the financial condition of the electric light plant, the
waterworks plant and the sewerage system of the said town of Gaffney,
each of them separately shall be published in one or more of the
newspapers published in the town of Gaffney.  

1908 S.C. acts 1271.  In 1940, the Legislature enacted act 1001, amending the 1908 legislation and
providing for a semi-annual audit of the Board.  1940 S.C. acts 1904.  This legislation provides, in
pertinent part, as follows: 
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Section 1.    Audit semi-annually affairs of board of public works, town
of Gaffney. —Be it enacted by the General Assembly of the State of
South Carolina: There shall be made semi-annually an audit of the
records of the affairs of the Board of Public Works of the Town of
Gaffney, in Cherokee County.  

Id.  In addition, unlike the 1908 legislation, the 1940 legislation calls for the appointment of the auditor
or auditors, which must be certified public accountants, by the legislative delegation for Cherokee
County, but allows the Gaffney City Council to appoint such auditors if the legislative delegation fails
to do so within a period of six months.  Id.  Thus, according to its enabling legislation, the Board must
have a semi-annual audit. 

You also inquire as to whether the Board’s commissioners must be bonded.  The 1908 act
contains the following provision with regard to commissioner bonds: 

The said Board of Public Works, before entering upon the discharge of
their duties, shall file with the Mayor of the town of Gaffney a good and
sufficient bond, to be approved by the said Town Council, in the sum of
ten thousand dollars ($10,000) each, conditioned for the faithful
performance of all the duties imposed upon said Board of Public Works
. . . .

1908 S.C. acts 1271.  This provision appeared in section 53 of the 1922 Code of Laws, however, it has
not appeared in subsequent versions of the Code.  Nonetheless, we find nothing repealing this provision.
Therefore, presuming the 1908 provision cited above remains in effect, we believe the Board’s
commissioners must be bonded. 

Lastly, you ask whether the Board has authority to form a separate corporation for the purpose
of building a golf course and use rate payer funds to do so.  First, we find no authority in the Board’s
enabling legislation or in the provisions contained in chapter 31 of title 5 allowing the Board to create
another corporation.  Second, the Board’s purpose, as indicated in its enabling legislation, is to provide
electricity and waterworks to the Town of Gaffney.  Accordingly, although we lack the jurisdiction of
a court to make factual determinations, we do not believe the construction of a golf course is necessary
for the Board’s operation and therefore, do not believe the Board is authorized to construct a golf course.
See Op. S.C. Atty. Gen., June 20, 2007 (“[O]nly a court may consider and make factual
determinations.”).   

Conclusion

Based on our analysis above, we are of the opinion that a court could find the Board has the
implied authority to dispose of real property, presuming such a disposal is necessary for the operation
of the Board.  In addition, according to the Board’s enabling legislation, it is subject to a semi-annual
audit.  Furthermore, should a court determine act 563 of 1908, pertaining to the Board, remains in
effect, we also find that its commissioners must file a bond to ensure faithful performance of their duties.
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However, we do not believe the Board has the authority to form a separate corporation for the purpose
of constructing a golf course. 

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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