
March 7, 2007

The Honorable Robert E. Walker
Member, House of Representatives
429 Blatt Building
Columbia, South Carolina 29211

Dear Representative Walker:

You have requested an opinion concerning the use of school buildings by political parties to
hold precinct reorganization meetings.  By way of background, you provide the following
information:

Political Parties in South Carolina are required by state mandate to hold precinct
reorganization meetings within the same public location within a county or local
precinct in which public elections and primaries are held.

Many of these public polling locations and public precinct reorganization
meetings are on the campuses of public schools.  It has come to my attention that
several school boards are demanding political parties purchase insurance in order to
hold their reorganization meetings on the school grounds.  I am writing in question
of the legality of this demand to provide a certificate of insurance and would
appreciate an issuance of an official legal opinion from the office of the Attorney
General of the State of South Carolina.

Law / Analysis

State law authorizes school boards to permit school buildings to be used for non-school
purposes.  Pursuant to S.C. Code Ann. Section 59-19-120,

[e]ach district board of trustees may adopt rules and regulations which are not
inconsistent with state law or the rules and regulations of the State Board of
Education governing the use of school buildings for purposes other than normal
school activity.

Traditionally, the public schools of South Carolina have been used for a wide variety of non-school
purposes over the years.  Our Supreme Court, in Carter v. Lake City Baseball Club, Inc., 218 S.C.
255, 62 S.E.2d 470 (1950), commented upon such uses, including political activity, as follows:
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[i]t is a fact of common knowledge in this state that from our earliest days school
property, especially school buildings, by general consent, have been used, outside of
school session hours, for a variety of purposes other than the holding of public
school, – such as political meetings, lectures and entertainments of various kinds.
And this practice, especially in our smaller towns and rural sections, still prevails; but
it has never been done so as to interfere in any way with the use of the schools and
the school property generally.  In other words, there has not been and should not be
any conflict.

218 S.C. at ___, 62 S.E.2d at 474 (emphasis added).  

Such usage for non-school purposes, so far as we are aware, has not previously required that
the particular group using the school obtain its own insurance coverage.  We know of no statute
which requires a group, such as a political party, to obtain insurance prior to holding a meeting at
a public school.  However, Section 59-19-120, by its terms, does allow a school district to impose
conditions upon such usage, but also states that such conditions may not conflict with state law or
the rules and regulations of the State Board of Education.  As noted, such groups have always used
schools without penalty or condition.  Moreover, schools have also long been used as polling places.

Section 10-7-40 requires that “[a]ll insurance of public school buildings and on the contents
thereof, whether such buildings are held and operated under the general school laws or laws
applicable to special school districts only, shall be carried by the State Budget and Control Board.”
You do not, however, indicate what the terms and conditions of such insurance policies might be or
what activity or activities are covered under such policy.  Moreover, your letter does not state what
other conditions a particular school district might have imposed regarding use of the school facility
by a political party or whether such conditions of coverage apply to all groups who request to use
a school building for non-school purposes.  Of course, this Office is unable to conduct a factual
investigation regarding such factual questions or resolve factual conflicts.  Op. S.C. Atty. Gen.,
December 12, 1983.

We have previously recognized that a school district may not discriminate against particular
outside groups in the use of a school district.  As we stated in Op. S.C. Atty. Gen., Op. No. 3014,
November 2, 1970,

[t]his office has held that it was in the discretionary powers of the school board of
District No. 4 of Spartanburg County to lease school property for recreational
purposes and thus recognized the broad power of the board to control the school
district property.... [citations omitted].

The law in South Carolina is obviously that the school board may make any
arrangements that it cares to in regard to the incidental use of school property by
private or public parties.  But this discretionary power can be abused if the activities
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permitted on school property are other than incidental or casual in nature and conflict
with school purposes.  The extracurricular activities sponsored by the school are also
completely within the control of the board.  Therefore, the board may allow
whomever they desire to participate in the activities.

It is well settled, however, that a school board, if it allows the school facilities
to be [used] at all, must permit all individuals and organizations to use them if the
purposes for which the facilities will be used are lawful.  In other words, the school
board may not discriminate.  If the school board elects to make school facilities
available, it is required by constitutional provision, ‘... to grant the use of such
facilities ‘in a reasonable and non-discriminatory manner, [equitably] applicable to
all and administered with equality to all.”  East Meadow Community Concert
Association v. Board of Education, 18 N.Y.2d 129, 219 N.E.2d 172, 174, quoting
Brown v. Louisiana, 383 U.S. 131, 143, 86 S.Ct. 719, 724, 15 L.Ed.2d 637.  This is
equally true of participants in extracurricular activities sponsored by the school.  

Thus, this previous Opinion makes clear that any requirement of insurance coverage must be
imposed equally and across the board or not at all.  Compare, Seipp v. Wake Co. Bd. of Ed., 510
S.E.2d 193 (N.C. 1999) [school board rule requiring “any group” interested in using a school facility
to submit written application in advance including “proof” of liability insurance].

A recent First Amendment case decided by the Fourth Circuit illustrates the non-
discrimination requirement.  In Child Evangelism Fellowship of South Carolina v. Anderson School
District Five, 470 F.3d 1062 (4  Cir. 2006), the Fourth Circuit concluded that the School District’sth

policy of charging a nonprofit religious organization for after-hours use of school facilities while
allowing free use of the same facilities by other groups violated the First and Fourteenth
Amendments.  The District, by policy, imposed a fee schedule for personnel and operating expenses,
but waived the fees for certain specified groups.  Moreover, the District reserved the right to waive
fees and charges if it determined that such waiver was in the District’s “best interest.”

Noting that the government may not regulate speech, based upon the “substantive content or
the message it conveys,” the Fourth Circuit stated that

... when the government opens its property to private speech, it may not discriminate
based upon the viewpoint of the speaker, and it must also “respect the lawful
boundaries it has itself set.”

470 F.3d at 1067.  The Court also emphasized that “administrators may not possess unfettered
discretion to burden or ban speech, because ‘without standards governing the exercise of discretion,
a government official may decide who may speak and who may not based upon the content of the
speech or view-point of the speaker.’” Id. at 1068.
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The Fourth Circuit determined that the “district’s fee-waiver system is the relevant forum,
because the forum is defined ‘in terms of the access sought by the speaker.’” Thus, in the Court’s
view, a “limited public forum” analysis governed the case.  This meant that “unfettered discretion”
to deny or admit access to the forum could not be squared with the First Amendment.  In the facts
before the Court, the “best interest” language thus did not pass constitutional muster.  Therefore, in
the Fourth Circuit’s opinion

[i]n sum, speech is not to be selectively permitted or proscribed according to official
preference.  The “best interest” guidelines are “a virtual prescription for
unconstitutional decision making” and permit officials to regulate speech “‘guided
only by their own ideas’ of what constitutes the good of the community.” [citations
omitted] ...  Since “[n]othing in the [policy] or its application prevents the official
from encouraging some views and discouraging others through the arbitrary
application of fees,” [citation omitted] ... Policy KG did not by its terms provide the
standards that the First Amendment requires.”

Id. at 1070.

As noted above, we do not have before us the specific policy or policies of any particular
school district.  We are not aware of whether the condition of insurance coverage is applied equally
to all groups, or whether, as was the case in Anderson School District Five, there is a provision in
a particular policy or regulation allowing for such requirement to be waived.  Clearly, § 59-19-120
gives school boards broad authority to adopt rules and regulations, not inconsistent with state law
or the rules and regulations of the State Board of Education, governing the use of school buildings
for non-school activity.  Such authority would include the requirement of proof of liability insurance.
However, as we have previously advised, such district must treat equally all groups or organizations
in terms of use of school facilities for non-school related activities.  If the District imposes a
requirement of insurance coverage upon political parties, it must treat other groups the same way.
Moreover, if in fact a particular school board policy has created a limited public forum, such as was
the case in Anderson School District Five the school district may not  possess unfettered discretion
to decide which groups have access to such forum and which do not.  A policy of allowing waivers
for certain groups if such waiver is deemed “in the best interest” of the District, for example, is
suspect.  Viewpoint discrimination on the basis of the particular speaker is not constitutionally
permissible.

Very truly yours,

Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General
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