
October 11, 2007

John B. Williams, Esquire
Williams & Hulst, LLC
209 East Main Street
Moncks Corner, SC 29461

Dear Mr. Williams:

We understand from your letter that you represent the Town of Moncks Corner (the “Town”)
and wish to request an opinion on the Town’s behalf concerning implementation of pay increases
for the Town’s council and mayor.  You provided us with the following information: 

The Town has elected to cancel the election scheduled for November
for the office of Mayor and Councilman because no one filed in
opposition to the incumbents.  Therefore, no actual election will take
place on that date. 

The Council has voted to increase the pay for both Council
and Mayor. 

I am aware that this increase cannot take place until after the
election and that an ordinance will need to be passed to implement
the pay increase.  

Since the Town is not having an actual election and the
incumbents will be deemed elected on that date, is there anything
special that needs to be done to implement the pay increase?  The
Town is going to proceed with enacting the ordinance and having the
necessary readings thereon.  
 

Law/Analysis 

Before considering the implementation of the pay increase for both the Town’s mayor and
council, we are compelled to point out that it has been the position of this Office that elections for
municipal offices must be held regardless of whether only one candidate runs for the position.  We
noted in an opinion issued in 1961 that this has been the position of the Office going back to at least
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1935.  Op. S.C. Atty. Gen., March 16, 1961.  In the 1961 opinion, we stated: “[I]nsofar as a general
election is concerned, it appears clear that the general election cannot be dispensed with but must
be conducted at the stipulated time, particularly in view of the fact that under the Constitution of this
State any qualified elector is eligible to an office for which he may vote.”  Id.

The constitutional provision to which the 1961 opinion refers is now codified as article I,
section 5 of the South Carolina Constitution (1976).  This provision states: “All elections shall be
free and open, and every inhabitant of this State possessing the qualifications provided for in this
Constitution shall have an equal right to elect officers and be elected to fill public office.”  S.C.
Const. art. I, § 5.  In an opinion issued in 1968, discussing whether the Legislature by statute can
prevent a defeated primary election candidate from running in the general election as write-in
candidate, we discussed this particular constitutional provision.  Op. S.C. Atty. Gen., June 18, 168.
Citing Gardner v. Blackwell, 167 S.C. 313, 166 S.E. 338 (1932), we surmised “[t]hat case
effectively recognized the right to be voted for even though one’s name was not placed upon an
official ballot.  It recognized the validity of a write-in ballot prior to the incorporation in the official
ballot form of a write-in space for candidates.”  Id.  Based on this analysis, this Office has
consistently found that “the right to write-in the candidate of one’s choice is constitutionally
protected by the Constitution of South Carolina.  This right includes a write-in even on election day
and where no write-in candidacy has been offered.”  Op. S.C. Atty. Gen., September 4, 2003.  

Given that article I, section 5 provides voters with the constitutional right to write-in
candidates even on election day, we opined on several occasions that if an election is called for by
statute, it must be held even if the incumbents are unopposed.  Ops. S.C. Atty. Gen., July 15, 1991
(Abbeville County School District); April 14, 1988 (Mayor of the Town of Cameron).  Finding no
reason to veer from our prior decisions, we continue to rely on these opinions.  Thus, despite the lack
of opposition to its incumbents, we believe the Town must hold an election, thereby giving voters
the opportunity to cast write-in votes.  

  Having determined the Town must hold an election to fill the positions of its mayor and
councilmembers, we turn to your question as to when any pay increases for the council and mayor
may be implemented should they vote to adopt them prior to the end of their terms.  Salaries of
municipal councils are governed by section 5-7-170 of the South Carolina Code (2004).  This
provision states, in pertinent part: 

The council may determine the annual salary of its members by
ordinance; provided, that an ordinance establishing or increasing such
salaries shall not become effective until the commencement date of
the terms of two or more members elected at the next general election
following the adoption of the ordinance, at which time it will become
effective for all members whether or not they were elected in such
election. 
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S.C. Code Ann. § 5-7-170 (emphasis added).  

In determining when the pay increases may go into effect, we look to the rules of statutory
interpretation.  As our Supreme Court explained in Catawba Indian Tribe of South Carolina v. State,
372 S.C. 519, 525-26, 642 S.E.2d 751, 754 (2007): 

The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and
effectuate the intent of the legislature.  Burns v. State Farm Mut.
Auto. Ins. Co., 297 S.C. 520, 522, 377 S.E.2d 569, 570 (1989).  If a
statute’s language is plain, unambiguous, and conveys a clear
meaning, then “the rules of statutory interpretation are not needed
and the court has no right to impose another meaning.”  Hodges v.
Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000).  The words of
the statute must be given their plain and ordinary meaning without
resorting to subtle or forced construction to limit or expand the
statute’s operation.  Hitachi Data Sys. Corp. v. Leatherman, 309 S.C.
174, 178, 420 S.E.2d 843, 846 (1992).

According to the language used in section 5-7-170, pay increases may not become effective
until after two or more members’ are “elected at the next general election . . . .” and their terms of
office commence.  While we believe an election is required, should an election not be held, we find
it questionable as to whether the commencement of a term of office without an election is sufficient
to meet the requirements of this provision.  Furthermore, in past opinions, this Office interpreted this
statute as allowing pay increases to take effect only after the next general election.  Ops. S.C. Atty.
Gen., September 20, 1983; June 30, 1978.  Thus, in accord with our prior opinions and within the
literal meaning of the statute, we believe a court would most likely hold that pay increases may not
take effect until after the general election in which the mayor or council member is elected.
Nevertheless, given that we believe a general election is necessary under the circumstances
presented in your letter, the holding of such an election would certainly provide additional comfort
that the terms of section 5-7-170 are satisfied and that the Town’s council and mayor may receive
their pay increases upon the commencement of the elected members’ terms. 

Conclusion

Although you initially asked us to address the process by which pay increases are
implemented for the Town’s mayor and councilmembers when no general election is conducted, we
find it imperative to make you aware of our Office’s position that despite the lack of a challenger
among the vacant positions on the Town’s council, we believe a general election must be conducted
for municipal offices.  Furthermore, based on the language used in section 5-7-170 and our prior
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interpretations of this provision, we believe a court may find a pay increase is not eligible to take
effect until after the conduct of a general election. 

Very truly yours,

Henry McMaster
Attorney General

By: Cydney M. Milling
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

______________________________
Robert D. Cook
Assistant Deputy Attorney General


