
ALANWJLSON 
A lTORNEY GENERAL 

April 13, 2011 

Grant W. Duffield, City Manager 
City of Tega Cay 
120 Shoreline Parkway 
Tega Cay, South Carolina 29708 

Dear Mr. Duffield: 

We understand that you desire an opinion of this Office addressing the following three 
questions: 

Question #1: Under the fact pattern set forth below, may a city 
council member be removed for absenteeism, and/or neglect of 
duty, from his office as a city council member? 

Question #2: If a city council member can be removed under the 
below described circumstances, which is the proper authority to 
carry out such removal, and what removal procedures would be 
utilized? 

Question #3: Will the US Department of Justice's approval be 
required prior to such removal? 

In addition, you included the following statement of facts: 

1. Council member ("CM") duly elected on 11-16-07. 

2. CM took oath of office, and began serving on 1-14-08. 

3. Office of the CM is up for election on 11-08-11; newly elected 
member to begin serving on 1-16-12. 
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4. CM accepted a position in Tennessee and began living there in 
May, or June, 2010. On information and belief, the CM has 
continued at all times to maintain a residence in the City of 
Tega Cay. 

5. Since moving to Tennessee, CM has missed a total of 
seventeen City council meetings. 

6. Since moving to Tennessee, CM has attended three City 
council meetings. 

Law/ Analysis 

In a 2005, this Office discussed the general power to remove a public official from office. 
Op. S.C. Atty. Gen., June 27, 2005. We stated: 

As our Supreme Court long ago stated, "'[t]he power of removal 
from office . . . is not an incident of the executive office, and it 
exists only where it is conferred by the Constitution or by the 
statute law, or is implied from the conferring of the power of 
appointment." State ex rel. Lyon v. Rhame, 92 S.C. 455, 75 S.E. 
881, 882 (1912). If an officer holds office for a fixed term, 
summary removal is not authorized. State v. Wannamaker, 213 
S.C. 1, 48 S.E.2d 601 (1948). The right to hold an office during a 
fixed term unless removed for cause may be overcome only by an 
unequivocal grant of power from the Legislature to remove at 
pleasure. Id. 

Moreover, the Governor possesses no inherent power to remove or 
suspend from office. The Chief Executive may not remove or 
suspend a public officer unless the power to do so is conferred by 
the Constitution or statute. Rose v. Beasley, 327 S.C. 197, 489 
S.E.2d 625 (1997). The power to suspend from office stands 
separate and apart from the power to remove, and must itself be 
found in statutory or constitutional authority. Id. 
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Article VI, section 9 of the South Carolina Constitution (2009) states: "Officers shall be 
removed for incapacity, misconduct, or neglect of duty, in such manner as may be provided by 
law when no mode of trial or removal is provided in this Constitution." Article III, section 27 of 
the South Carolina Constitution (2009) contains the exact language as article VI, section 9. In 
prior opinions, this Office concluded these constitutional provisions are not "self-executing." 
Ops. S.C. Atty. Gen., July 21, 2003; August 1, 2000. Thus, we stated "in order for a public 
officer . .. to be removed from office pursuant to the authority of these constitutional provisions, 
the legislature would have to enact a law providing for the '. . . mode of trial or removal . . . . "' 
Op. S.C. Atty. Gen., July 21, 2003. 

Initially, we reviewed the provisions contained in chapter 7 of title 5 pertaining to 
municipal officers. We noted that section 5-7-200 of the South Carolina Code (2004) states the 
grounds for forfeiture of office of a mayor or a councilman. That provision states: "A mayor or 
councilman shall forfeit his office if he (1) lacks at any time during his term of office any 
qualification for the office prescribed by the general law and the Constitution; (2) violates any 
express prohibition of Chapters 1 to 17; or (3) is convicted of a crime involving moral turpitude." 
S.C. Code Ann.§ 5-7-200(a). This provision does include language calling for the forfeiture of a 
councilman's office based on absenteeism. Furthermore, we did not find any other provisions in 
chapter 7 of title 5 addressing absenteeism. 

We also examined section 1-3-240 of the South Carolina Code (2005 & Supp. 2010), 
allowing the Governor to remove certain public officials from office. This provision generally 
allows the Governor remove "[a ]ny officer of the county or State . . . who is guilty of 
malfeasance, misfeasance, incompetency, absenteeism, conflicts of interest, misconduct, 
persistent neglect of duty in office, or incapacity .. . . " S.C. Code Ann. § 1-3-240(A)(2005). In 
a 1992 opinion, this Office considered whether the Governor could remove a mayor pursuant to 
section 1-3-240(A). Op. S.C. Atty. Gen., August 17, 1992. We determined "a mayor is not 
considered a county or state officer but is instead a municipal officer." In keeping with this 
opinion, we believe that a councilman is also a municipal officer. Therefore, we do not believe a 
court would fmd that the Governor has the authority to remove a council member for 
absenteeism. 

Conclusion 

As we explained above, our courts only recogniz.e the power the remove a public official 
from office when such authority is specifically given by the South Carolina Constitution or by 
statute pursuant to article VI, section 9. In our review of both the Constitution and the statutory 
provisions pertaining specifically to municipal officers and those pertaining generally to public 
officers, we did not find a provision allowing for the removal of a city councilmember due to 
absenteeism. Based on this conclusion, we cannot answer your other two inquires of who has the 
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authority to remove the council member under these circumstances and whether or not the U.S. 
Department of Justice must be involved. 

Very truly yours, 

cC:X~m:'1 · 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~»·~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


