
ALAN WILSON 
A 1TORNEY GENERAL 

May 20, 2011 

James N. Epps, Jr., Ph.D. 
Superintendent 
Fort Mill School District 4 of York County 
120 East Elliott Street 
Fort Mill, SC 29715 

Dear Dr. Epps: 

You have requested advice of this office regarding a student in your school district who 
resides with her parents in an established residence, but who also owns property with a tax.­
assessed value of at least three hundred dollars located in a different school attendance zone 
within your school district. You question whether "the student must attend the school located in 
the attendance zone of her established residence, or could she attend the school in the other 
attendance zone if they agree to pay the required tuition?" 

Law/ Analysis 

Chapter 63 of Title 59 of the South Carolina Code governs children attending public 
schools in South Carolina. Generally speaking, it is contemplated that pupils will attend school 
within the school district in which they reside. See Op. S.C. Atty. Gen., September 1, 1977. 

Particular reference was made in your letter to S.C. Code Ann. §59-63-30. This provision 
presents the qualifications for a child to attend a public school in a particular school district. 
Section 59-63-30 states as follows: 

Children within the ages prescribed by §59-63-20 shall be entitled to 
attend the public schools of any school district, without charge, only if 
qualified under the following provisions of this section: 

(a) Such child resides with its parent or legal guardian; 
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(b) The parent or legal guardian, with whom the child resides, is a 
resident of such school district; or 

( c) The child owns real estate in the district having an assessed 
value of three hundred dollars or more; and 

( d) The child has maintained a satisfactory scholastic record in 
accordance with scholastic standards of achievement prescribed by 
the trustees pursuant to §59-19-90; and 

(e) The child has not been guilty of infraction of the rules of 
conduct promulgated by the trustees of such school district 
pursuant to §59-19-90. 

Also of relevance is §59-63-45 which states 

(A) [n]otwithstanding the provisions of this chapter, a nonresident child 
otherwise meeting the enrollment requirements of this chapter may 
attend a school in a school district which he is otherwise qualified to 
attend if the person responsible for educating the child pays an amount 
equal to the prior year's local revenue per child raised by the millage 
levied for school district operations and debt service reduced by school 
taxes on real property owned by the child paid to the school district in 
which he is enrolled. The district may waive all or a portion of the 
payment required by this section. 

(B) Students attending a school pursuant to this section must be counted 
in enrollment for purposes of determining state aid to the district. 

(C) If the payment to the school district is not made within a reasonable 
time as determined by the district, the child must be removed from the 
school after notice is given. 

(D) Any nonresident student enrolled in the schools of a district no later 
than September 9, 1996, shall not be required to meet the conditions of 
subsection (A) of this section as long as the student is continuously 
enrolled in the district and as long as the student meets the qualifications 
provided by law for attending the schools of the district. 



Dr. Epps 
Page 3 
May 20, 2011 

Section 59-63-30 is a provision in the same chapter as §59-63-45. In an opinion dated 
September 7, 2010, we stated that, as set forth by such provision, a nonresident child may attend 
a school in a school district which he is otherwise qualified to attend if the parent" ... pays an 
amount equal to the prior year's local revenue per child raised by the millage levied for school 
district operations and debt service reduced by school taxes on real property owned by the child 
paid to the school district in which he is enrolled." We advised that such requirement must be 
read in addition to the provisions of §59-63-30. See Op. S.C. Atty. Gen., dated December 8, 
2005. 

Referencing the above, we concluded in the September 7, 2010, opinion: 

. . . if a child owns real estate in his or her name in the amount of 
$300.00 in assessed value within a school district in which the child does 
not reside but wishes to transfer as authorized by Section 59-63-30(c) 
and complies with subsections ( d) and ( e) of the same section of the law, 
in the opinion of this office there is no requirement that the child obtain a 
release from the district of residence to transfer to the district of non­
residence. Similarly, under the same provisions . .. , in the opinion of 
this office, the district of non-residence into which the child is to be 
transferred cannot deny the child's enrollment if the land requirement, 
scholastic achievement, good conduct, and payment of any required 
tuition are met. 

See Ops. S.C. Atty. Gen., December 8, 2005; April 3, 1978; see also Op. S.C. Atty. Gen., July 8, 
2009 [noting that "each child must hold in his or her name solely real estate having an assessed 
value of three hundred dollars or more ... joint ownership would not qualify"]. 1 

Additionally, we note that §59-19-10 provides that each school district shall be under the 
management and control of the board of trustees, subject to the supervision of the county board 
of education. See Ops. S.C. Atty. Gen., January 29, 2007; February 16, 1983. Section 59-19-90, 

tin addition to §59-63-30, §59-63-31 provides additional ways in which a child can qualify to attend a 
particular public school district based on the residence of an adult; if the child is emancipated and resides 
in the school district; if the child is homeless or is a child of a homeless individual; or if the child resides 
in an emergency shelter located in the school district. The Legislature has further recognized that, in 
certain instances, it is appropriate to provide for pupils residing in one county to attend schools in an 
adjacent county if such schools are closer (§59-63-480), or to attend schools in an adjacent district if the 
"person is so situated as to be better accommodated at the school of an adjoining school district (§59-63-
490). 
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and in particular sub-part (9), provides the general powers and duties of the board of trustees as 
follows: 

(9) Transfer and assign pupils. Transfer any pupil from one school to 
another so as to promote the best interests of education, and detennine 
the school within its district in which any pupil shall enroll . .. 

In an opinion dated June 3, 1988, we specifically addressed the issue of whether a student 
who meets the eligibility requirements for attending public schools of a school district free of 
charge under §59-63-30 by owning real estate in the district having an assessed value of three 
hundred dollars or more has a right to attend any school in that district. We concluded that: 

Section 59-63-30 does not expressly address the question, but §59-19-
90(9) empowers Boards of Trustees to ' ... determine the school within 
[the] district in which any pupil shall enroll ... .' Giving §59-19-90(9) 
its plain meaning . . . requires the conclusion that the power of school 
districts to detennine pupil assignments is not altered by the provisions 
of school attendance based upon property ownership under §59-63-30. 
Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A §51.02; See also Lewis v. 
Gaddy, 254 S.C. 66, 173 S.E.2d 376 (1970). Therefore, property 
ownership within ~ district does not, itself, entitle ~ student to demand 
attendance at~ particular school within that district. [Emphasis added]. 

The reasoning of this opinion was reaffirmed in an opinion of this Office dated August 2, 1993. 

We further note that in Redmond v. Lexington County School Dist. No. Four, 314 S.C. 
431, 445 S.E.2d 441 (1994), the South Carolina Supreme Court held the standard of review in 
determining whether a Board properly exercised its discretion under §59-19-90 is whether the 
action measures up to any fair test of reason, and that a clear abuse of discretion is required to 
justify judicial interference. Id., 445 S.E.2d at 444 [citing Gamble v. Williamsburg County 
School District, 305 S.C. 288, 408 S.E.2d 217, 218 (1991)]. At issue in Redmond was whether 
the Board abused its discretion in entering into a lease-purchase agreement for building a new 
school, and to compel the making of repairs on existing schools. The Court held this was not an 
abuse of discretion and was within the Board's power under §59-19-90 to provide for the best 
interests of the district. Similarly, the South Carolina Court of Appeals stated in Singleton v. 
Horry County School District, 289 S.C. 223, 345 S.E.2d 751, 753 (Ct. App. 1986), that "[c]ourts 
will not interfere with the exercise of discretion by school boards in matters committed by law to 
their judgment unless there is clear evidence that the board has acted corruptly, in bad faith, or in 
clear abuse of its powers." 
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Conclusion 

We again cite to our previous opinion, and we advise that property ownership within a 
district does not, in and of itself, entitle a student to demand attendance at a particular school 
within that district. Op. S.C. Atty. Gen., June 3, 1988. We conclude that, in the absence of any 
local legislation to the contrary, the determination of which school within the district a student 
meeting the eligibility requirements for attending public schools of a school district under §59-
63-30 would attend is properly addressed to the discretion of the board of trustees of the school 
district pursuant to §59-19-90(9).2 As we previously stated in Op. S.C. Atty. Gen., March 13, 
1996, "boards of trustees of the school districts have broad powers over district affairs ... " See 
Op. S.C. Atty. Gen., October 5, 1979. 

If you have any further questions, please advise. 

N. Mark Rapoport 
Senior Assistant Attorney General 

2We note that Fort Mill School District 4 has issued "Policy JCA" concerning "Assignment of Students to 
Schools," which specifically addresses criteria for aJlowing transfers within the district. 


