
ALANWn..soN 
ATIORNEY GENERAL 

May 24, 2011 

Robert C. Lake, III, Esquire 
Lake and Lake Attorneys, LLC 
1325 Main Street 
Newberry, South Carolina 29108 

Dear Mr. Lake: 

We understand you represent the Town of Whitmire (the "Town") and wish to request an 
opinion of this Office on behalf of the Town concerning the status of the Town's form of 
municipal government. In your letter, you provided us with the following information: 

The Town of Whitmire has always functioned under the Mayor­
Council form of government as contemplated in Chapter 9 of SC 
Code Title 5. On August 27, 1990 however an Ordinance was 
passed which called for a Referendum on the issue as to the form 
of government the Town would operate under. Specifically, the 
question was whether or not the Town would change its form of 
government from Mayor-Council to a Council form as authorized 
by SC Code Title 5, Chapter 11 ... 

Apparently the December 11, 1990 election was held. The results 
of the election are today unknown however. The Town Clerk has 
no official results of the election. I have checked with the County 
Election Commission and the SC Election Commission and can 
also find no official results. I have also checked with the office of 
the Secretary of State and it has no official results of this election. 
That office advises that it also asked for research on the results 
from the state archives. I was advised that no such results are 
available there either. 

In reviewing the August 27, 1990 Ordinance establishing the 
Referendum and special election, it does not appear to be in 
conformity with the time constrains established by SC Code 
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Section 5-5-20. That code section requires that the special election 
be conducted not later than ninety (90) days nor earlier than (30) 
days after the passage of the Ordinance. By my calculation, the 
special election was held one hundred six (106) days after the 
passage of the Ordinance establishing the special election. 

Further, I am mindful that the election must receive pre-clearance 
from the United States Justice Department before the election is 
held. This was recently set forth in your Opinion No. 08-232. I 
have contacted the Justice Department (Voting Rights Section) and 
been advised that there was no pre-clearance in 1990 for this 
special election. 

Further, it is my understanding that the Town of Whitmire has 
operated under the Mayor-Council form of government since the 
December 11, 1990 election. This, together with the lack of 
certified results, the failure to abide by the statutory time frame and 
the lack of pre-clearance by the US Department of Justice has led 
me to be believe the Town of Whitmire still has a Mayor-Council 
form of government rather than a Council form of Government. 

Law/Analysis 

Section 5-5-30 of the South Carolina Code (2004) provides that a municipality shall 
retain its original form of municipal government. 

Until changed by an election, the selection of the form of 
government as initially determined by the governing body by 
ordinance shall remain effective. The ordinance selecting the form 
of government shall be filed in the office of the Secretary of State 
who shall issue an appropriate certificate of incorporation to the 
municipality. No other such election shall be held for a period of 
four years after an election is held pursuant to§ 5-5-20. 

S.C. Code Ann. § 5-5-30. Furthermore, section 5-5-40 of the South Carolina Code (2004) 
provides the procedure by which a municipal form of government can be changed. This 
provision requires "a majority of the votes cast by the qualified electors of the municipality in the 
election" to change the form of government. 
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In your letter, you explained that the Town Council passed an ordinance calling for a 
change in the form of the Town's municipal government in December of 1990. Thus, if this 
election was properly conducted, we generally would advise that the results of the election stand. 
However, you indicated first that the results of the election are unknown and that after checking 
with several governmental agencies, the results of the election do not appear to be recorded. 
Therefore, we do not believe that a court would order a change in the form of the Town's 
government if the results are unknown. 

Additionally, you informed us that the election did not appear to be conducted in 
accordance with South Carolina law regarding changes in municipal forms of government. As 
you mentioned in your letter, section 5-5-20 of the South Carolina Code (2004) requires that a 
special election to change the form of a municipal government must occur "not later than ninety 
days nor earlier than thirty days after the receipt of the certified petition or the passage of the 
council ordinance .... " As our Supreme Court explained in Transportation Ins. Co. and Flagstar 
Corp. v. South Carolina Second Injury Fund, 389 S.C. 422, 429, 699 S.E.2d 687, 690 (2010): 

"The cardinal rule of statutory construction is to ascertain and 
effectuate the intent of the legislature." Hodges v. Rainey, 341 
S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000) (citation omitted). The 
text of a statute as drafted by the legislature is considered the best 
evidence of the legislative intent or will. See id. "If a statute's 
language is plain, unambiguous, and conveys a clear meaning, then 
the rules of statutory interpretation are not needed and a court has 
no right to impose another meaning." Strickland v. Strickland, 375 
S.C. 76, 88, 650 S.E.2d 465, 472 (2007) (citation omitted). 

Section 5-5-20 does not appear to provide any discretion with regard to when the election 
can be held. As we stated in a 1990 opinion, 

[i]n the absence of such authorization, holding the election on a 
date other than that authorized by statute will void the election. 29 
C.J.S. Elections§ 77; Davis v. Page, 217 Ga. 751, 125 S.E.2d 60 
(1962); Corey v. Hardison, 236 N.C. 147, 72 S.E.2d 416 (1952); 
McCoy v. Fisher, 136 W.Va. 447, 67 S.E.2d 543 (1951). 

Op. S.C. Atty. Gen., August 31, 1990. See also, McCoy v. Story, 417 S.W.2d 954 (Ark. 1967) 
(finding that elections held at the time and place provided by law is essential to the validity of an 
election). Therefore, we believe that if the provisions of section 5-5-20 were not followed, a 
court would likely invalidate the election. 
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In your Letter, you also informed us that preclearance was not obtained for the change in 
form of the Town's government from the United State Department of Justice. As you 
mentioned, this Office recognizes that the Voting Rights Act of 1965 requires preclearance be 
sought from the Department of Justice prior to a change in the form of municipal government. 
Ops. S.C. Atty. Gen., November 20, 1996; May 10, 1988. Thus, if the Town did not gain 
preclearance from the Department of Justice, we would advise that even if the election resulted 
in a change of the Town's form of government, this change could not be implemented without 
preclearance from the Department of Justice. 

Conclusion 

We agree with your assessment that although the Town may have conducted an election 
to change its form of government, a court would likely find that the Town retains its original 
mayor-council form of government prior to the election. Whether or not the Town actually 
changed its form of government during the election is unclear. Furthermore, given the 
information provided by you, the Town failed to follow section 5-5-20 by not conducting the 
election during the time specified by the Legislature. In addition, the Town failed to gain 
preclearance from the Department of Justice. Based on this information, we believe a court 
would fmd the Town legally continued to operate under the mayor-council form of government 
and should continue to operate under this form of government unless the Town holds another 
election resulting in a change. 

Very truly yours, 

b ng 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 


