
ALAN WILSON 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Dwight Causey 
Mayor, Town of Fairfax 
P. 0. Box52 
Fairfax, South Carolina 29827 

Dear Mayor Causey, 

March 27, 2012 

We received your letter requesting an opinion of this Office concerning dual office holding. You 
ask whether the law permits you to accept a position of employment with the Town of Estill as a code 
enforcement officer during your term as Mayor for the Town of Fairfax. 

Law/ Analysis 

Article XVII, section IA of the South Carolina Constitution provides that "[n]o person may hold 
two offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same 
time be an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, 
or a notary public." For a violation of this provision to occur, an individual must concurrently hold two 
public offices which have duties "involving an exercise of some part of the sovereign power'' of the State. 
Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 174, 58 S.E.2d 762, 763 (1907). A public officer is "[o]ne who is charged 
by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign power, either great or small, in the 
performance of which the public is concerned, and which are continuing, and not occasional intermittent, 
is a public officer." Id., 58 S.E.2d at 762-63. Other relevant considerations include: "whether the 
position was created by the legislature; whether the qualifications for appointment are established; 
whether the duties, tenure, salary, bond, and oath are prescribed or required; whether the one occupying 
the position is a representative of the sovereign; among others." State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 
266 S.E.2d 61, 62 (1980). 

This Office has issued numerous opinions concluding that one who serves as the mayor of a 
municipality holds an office for purposes of the constitutional prohibition against dual office holding. 
See, e.g., Op. S.C. Att'y Gen., January 23, 2002; April 9, 1997; November 2, 1994; July 28, 1993; 
September 21, 1989. Thus, we must consider whether service as a municipal code enforcement officer 
also constitutes such an office. 

We have issued several opinions concluding that a county code enforcement officer holds an 
office for purposes of dual office holding. See Ops. S.C. Att'y Gen., February 9, 2001; April 9, 1997. In 
our 1997 opinion, we explained our reasoning as follows: 
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The appointment of county code enforcement officers is authorized by S.C. Code 
Ann. § 4-9-145 (Supp. 1996). Pursuant to this statute, the governing body of the 
county may appoint and commission as many code enforcement officers as may 
be necessary for the proper security, general welfare, and convenience of the 
county. Code enforcement officers are vested with all the powers and duties 
conferred by Jaw upon constables in addition to the duties imposed upon them by 
the governing body of the county. Id. These code enforcement officers are 
authorized to exercise their powers on all private and public property within the 
county. Id. Code enforcement officers commissioned under this statute are not 
permitted to perform a custodial arrest. Id. However, they are authorized to 
issue an ordinance summons to cite a violation of a county ordinance. S.C. Code 
Ann. § 56-7-80 (Supp. 1996). 

Based on the foregoing description of the powers of a code enforcement officer, 
it is apparent that the officer exercises one of the traditional sovereign powers of 
the State: police power. While code enforcement officers are not given the power 
to perform a custodial arrest, they are given many of the other powers 
traditionally accorded to peace officers in this state, including the power to issue 
an ordinance summons on behalf of the county. Accordingly, I am of the opinion 
that a code enforcement officer for the Aiken County Tax Collector's Office 
would be considere'd an officer for dual office holding purposes. 

Op. S.C. Att'y Gen., April 9, 1997. 

The same reasoning would apply to a code enforcement officer of a municipality. Similar to 
section 4-9-145 concerning county code enforcement officers, section 5-7-32 provides the following with 
regards to municipal code enforcement officers: 

A municipality may appoint and commission as many code enforcement officers 
as may be necessary for the proper security, general welfare, and convenience of 
the municipality. These officers are vested with all the powers and duties 
conferred by law upon constables in addition to duties imposed upon them by the 
governing body of the municipality. However, no code enforcement officer 
commissioned under this section may perform a custodial arrest. These code 
enforcement officers shall exercise their powers on all private and public 
property within the municipality. 

S.C. Code Ann.§ 5-7-32. 

Furthermore, the statutory section authorizing code enforcement officers to issue an ordinance 
summons applies to both county and municipal officers. See§ 56-7-80 ("any county or municipal law 
enforcement officer or code enforcement officer is authorized to use an ordinance summons"). Thus, we 
believe a municipal code enforcement officer holds an office for purposes of dual office holding. 
Accordingly, it is the opinion of this Office that your service as a code enforcement officer for the Town 
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of Estill during your tenn as Mayor of Fairfax would contravene Article XVII, section IA of the 
Constitution. 

Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Deputy Attorney General 


