
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

The Honorable Christopher R. Hart 
Representative, District 73 
432-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Hart: 

April 23, 2012 

You have inquired whether counties and municipalities may impose business license "fees" based upon 
gross income, rather than net income. You remark that " state and federal taxes are assessed on the net 
income of a business, not its gross income." 

The statutory authorizations for county and municipal business license taxes require that such taxes be 
based upon gross income. Section 4-9-30 of the South Carolina Code (1986 & Supp. 201 1) provides in 
relevant part: 

Under each of the alternate forms of government 1 isted in § 4-9-20 . .. each county 
government within the authority granted by the Constitution and subject to the general 
law of this State shall have the following enumerated powers which shall be exercised by 
the respective governing bodies thereof: 

(12) to levy uniform license taxes upon persons and businesses engaged in or 
intending to engage in a business, occupation, or profession, in whole or in part, 
within the county but outside the corporate limits of a municipality .... The license 
tax must be graduated according to the gross income of the person or business taxed . 
. . . If the person or business taxed pays a license tax to another county or to a 
municipality, the gross income for the purpose of computing the tax must be reduced 
by the amount of gross income taxed in the other county or municipality. 
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(Emphasis added). Similarly, section 5-7-30 of the South Carolina Code (2004 & Supp. 2011) provides 
in relevant part: 

Each municipality of the State, in addition to the powers conferred to its specific 
form of government, may enact regulations, resolutions, and ordinances, not inconsistent 
with the Constitution and general law of this State . .. including the authority to . . . levy 
a business license tax on gross income . . .. If the person or business taxed pays a 
business license tax to a county or to another municipality where the income is earned, 
the gross income for the purpose of computing the tax must be reduced by the amount of 
gross income taxed in the other county or municipality. 

For the purpose of providing and maintaining parking for the benefit of a downtown 
commercial area, a municipality may levy a surtax upon the business license of a person 
doing business in a designated area in an amount not to exceed fifty percent of the current 
yearly business license tax upon tenns and conditions fixed by ordinance of the 
municipal council. 

(Emphasis added). 

These statutory requirements are presumptively valid. See, e.g., Clarke v. SC. Public Service Authority, 
177 S.C. 427, 181 S.E. 481 , 485 ( 1935) (" It is the theory and intent of the Constitution of South Carolina 
that the powers vested in the General Assembly include all powers not specifically reserved by the 
Constitution."); State v. Moorer, I 52 S.C. 455, 150 S.E. 269, 279 (1929) ("Under our form of government 
the Legislature is given plenary power in the matter of taxation, subject, of course, to express 
constitutional limitation." (quoting Cooley, Constitutional Limitations 986 (8th ed.))). As we explained 
in a recent opinion of this Office: 

Because a business license tax is not a tax upon the income itself, income that is exempt 
from income tax will not necessarily be exempt from use in calculating a license tax. Cf 
Hay v. Leonard, 212 S.C. 81, 97, 100, 46 S.E.2d 653, 660, 66 1 (1948) (" [T]he tax is not 
on the property itself; it is on the privilege of dealing with it. The value of such privilege 
is measured by the gross receipts therefrom . . .. "); Thomson Newspapers, Inc. v. City of 
Florence, 287 S.C. 305, 338 S.E.2d 324 (1985) (newspaper did not satisfy its burden to 
show a license tax was unconstitutional simply by showing that the newspaper's 
classification for purposes of the license tax differed from its classification for the 
purposes of income and ad valorem taxation); Letter to Joseph H. Earle, Jr., Op. S.C. 
Att'y Gen. No . 82-56 (Aug. 18, 1982) (explaining that an exemption from ad valorem 
taxation would not automatically exempt an entity from a business license tax). 
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Letter to Joshua A. Gruber, Op. S.C. Att'y Gen. (Apr. 2, 2012). In sum, a business license tax imposed 
by a county or municipality must be calculated using gross income.1 

Very truly yours, 

./ I " ''---" {, vv LN--
Dana E. Hofferber 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~£)·~ 
Robert D. Cook 
Deputy Attorney General 

You have used the term "fee"-rather than "tax"- in your request. Accordingly, we note that a 
business registration fee imposed pursuant to section 12-37-135 of the South Carolina Code (Supp. 2011) 
may not be based on income: 

A county governing body may require a business registration throughout the entire 
county area and may impose an administrative fee not to exceed fifteen dollars. The fee 
is an administrative fee and must not be based upon business income. . . . This 
registration, if adopted, is in lieu of any business license which is authorized pursuant to 
Section 4-9-30( 12). 


