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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

HENRY McMAsTER 
ATTORNEY GENERAL 

Frederick A. Hoefer, II, Esquire 

October 8, 2003 

Harwell, Ballenger, Barth, and Hoefer, L.L.P. 
205 North Irby Street 
Post Office Box 107 
Florence, South Carolina 29503 

Dear Mr. Hoefer: 

You have requested an advisory opinion from this Office concerning dual office holding. 
You have inquired whether a member the State Board of Law Examiners may serve simultaneously 
as a member of the City of Florence Housing Authority Board without violating the constitutional 
prohibition on dual office holding. You have referenced the relevant statute, Section 40-5-210 of 
the South Carolina Code of Laws, and appellate court rule, South Carolina Appellate Court Rule 
402, regarding the State Board of Law Examiners. 

Law I Analysis 

Article XVII, Section IA of the State Constitution provides that "no person may hold two 
offices of honor or profit at the same time ... " with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or notary public. For this 
provision to be contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 
171, 58 S.E. 762 ( 1907). Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, 
establish the position, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has consistently opined that a board member of a local housing· authority holds 
an office for dual office holding. See, as representative of those numerous opinions, Ops. S.C. Atty. 
Gen. dated August 12, 2003 (City of Florence Housing Authority)( copy enclosed); March 16, 1990 
(Darlington Housing Authority); March 10, 1988 (Columbia Housing Authority); June 1, 1987 
(commissioner of a regional housing authority); November 18, 1986 (North Charleston Housing 
Authority). Accordingly, we advise that a commissioner or member of the board of directors for the 
City of Florence Housing Authority would undoubtedly be considered as an office holder for dual 
office holding purposes. 
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The question therefore is whether a position on the State Board of Law Examiners would 
likewise be considered an office for dual office holding purposes. While this Office has not 
previously had occasion to address this question, we believe that a member of the State Board of 
Law Examiners would hold an office for the following reasons. First, as you have noted in your 
request, the South Carolina Board of Law Examiners has been specifically created by statute. S.C. 
Code Ann. Section 40-5-210. Even though the South Carolina Supreme Court appoints the members 
of the Board of Law Examiners and proscribes their duties, the Board ultimately exists pursuant to 
statutory authority. State v. Crenshaw. Second, the Board of Law Examiners is empowered to 
establish rules and regulations regarding the admission of prospective applicants to the practice of 
law in South Carolina. S.C.A.C.R. Rule 402(a)(2). The Board also has the power to "determine 
whether the applicants for admission to the practice oflaw in South Carolina possess the necessary 
legal knowledge for admission." We believe that these quasi-legislative and quasi-judicial powers 
of the Board clearly invoke an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders 
v. Belue. Lastly, this Office has on numerous occasions opined as to other state professional and 
occupational licensing boards in the context of dual office holding. We have consistently advised 
that the members of the various boards of examiners are office holders for dual office holding 
purposes. See, as representative of those numerous opinions, Ops. S.C. Atty. Gen. dated April 12, 
1993 (Board of Examiners in Opticianry, Board of Examiners in Optometry, and Board of Physical 
Therapy Examiners); March 8, 1979 (Board of Pharmaceutical Examiners); and December 22, 1975 
(Board of Dental Examiners). 

Furthermore, in Richardson v. McFadden, 563 F .2d 1130 (4th Cir. 1977), Judge Hall, in his 
concurring opinion, stated that "[b ]y administering the bar examination and judging the intellectual 
fitness of applicants to practice law, the Law Examiners perform a judicial function on behalf of the 
South Carolina Supreme Court." 563 F.2d at 1132. This analysis strongly supports our conclusion 
that the members of the Law Examiners are exercising sovereign powers. Accordingly, we must 
conclude that a member of the State Board of Law Examiners holds an office for dual office holding 
purposes. 

Based on the forgoing authorities, it is our opinion that a person who simultaneously holds 
the positions of board member for the City of Florence Housing Authority and member of the State 
Board of Law Examiners would violate the constitutional prohibition on dual office holding. The 
only question that remains is, what would be the practical effect under state law if the individual in 
question were to accept an appointment to one of these boards while currently serving on the other? 

When a dual office holding situation occurs, the law operates automatically to "cure" the 
problem. If an individual holds one office on the date he assumes a second office, assuming both 
offices fall within the purview of Article XVII, Section lA of the Constitution (or one of the other 
applicable constitutional prohibitions against dual office holding), he is deemed by law to have 
vacated the first office held. Thus, the law operates automatically to create a vacancy in that first 
office. However, the individual may continue to perform the duties of the previously held office as 
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a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly selected to complete his term of office 
(or to assume his duties ifthe term of service is indefinite). See Walker v. Harris, 170 S.C. 242 
(1933); Dovev. Kirkland, 92 S.C. 313 (1912); Statev. Coleman, 54 S.C. 282 (1898); Statev. Buttz, 
9 S.C. 156 (1877). Furthermore, actions taken by a de facto officer in relation to the public or third 
parties will be as valid and effectual as those of a de jure officer unless or until a court should declare 
such acts void or remove the individual from office. See, for examples, State ex rel. McLeod v. 
Court of Probate of Colleton County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod 
v. West, 249 S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Stob. 92 (S.C. 1848). 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


