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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Mr. Chadwick Hutchins 
180 Boat Drive 
Chesnee, South Carolina 29323 

Dear Mr. Hutchins: 

December 27, 2002 

You have asked for our opinion as to whether a person who serves simultaneously as a 
magistrate's constable and a Reserve Police Officer for the City of Chesnee is dual office holding 
in contravention of the South Carolina Constitution. Your specific question is whether you can 
keep your position as constable and also be a reserve police officer. 

Law I Analysis 

Article XVII, Section 1 A of the South Carolina Constitution provides that "no person 
may hold two offices of honor or profit at the same time .. .," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or 
a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two 
offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
state. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are 
whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or 
salary, or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 
266 S.E. 2d 61 (1980). 

This office has advised on numerous occasions that a reserve police officer would be 
considered an officer for dual office holding purposes. See Op. Atty. Gen., dated June 5, 1979 
and April 14, 1993. 

Thus, the issue is whether a magistrate' s constable is also an officer for purposes of this 
constitutional provision. This issue was recently addressed by the South Carolina Supreme Court 
in Richardson v. Town of Mount Pleasant, 350 S.C. 291 , 566 S.E.2d 523 (2002). There, the 
Court interpreted the meaning of the term "constable" for purposes of Article XVII, Section 1 A 
of the Constitution. As noted above, Art. XVII, § 1 A exempts inter alia the position of 
"constable" from the dual office prohibition contained therein. 
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In Richardson, the court rejected the argument that a municipal police officer constituted 
a "constable" for purposes of Art. XVII, § 1 A. In doing so, the Court commented upon the 
position of a magistrate's constable as follows: 

[U]nder current South Carolina law ... the office which most nearly 
meets Black's [Law Dictionary] and Blackstone's definitions of 
constable is that of "magistrate's constable." See generally South 
Carolina Code Annotated, Title 22, Chapter 9. Magistrate's 
constables have county - wide authority, ... are authorized to serve 
... and execute process and make returns, ... and to levy executions 
and serve attachments. Constables must attend circuit court when 
required by the sheriff, ... and while there are deemed "officers of 
the court" bound to "perform the appropriate duties and services 
assigned them by the sheriff and the presiding judge." 

Thus, the Court clearly commented in dicta that a magistrate's constable is encompassed 
within the term "constable" for purposes of the exceptions to the dual office holding provision in the 
Constitution. 

Accordingly, it is our opinion that simultaneously holding the positions of magistrate's 
constable and reserve police officer do not constitute dual office holding under the South Carolina 
Constitution. 

Of course, this Office makes no comment as to the policy considerations of an individual 
occupying both the positions of magistrate's constable and reserve police officer. Typically, the two 
positions would be compatible with each other. However, such a determination would be up to the 
magistrate and the chief of police involved. 

Assistant Deputy Attorney General 


