
The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

(HARLIE CONDON 

.-\ITOR.'IEY GENERAL 

The Honorable Herb Kirsh 
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RE: Informal Opinion 

Dear Representative Kirsh. 

August 15, 2000 

Thank you for your letter of May 3, 2000. requesting an opinion of this Office. You ask about 
the legal status of the current legislative delegation appointees ro the Pee Dee Regional 
Transportation Authority. 

You present two questions: 

1.) Shall a transportation authority formed under Chapter 25 of Title 58 of the South 
Carolina Code of Laws ( 1976. as amended) prior to July 1. 1985 and choosing to operate in 
accordance with the terms and conditions of that law follow the terms and provisions of 
Section 58-25-40? 

2.) Shall a transportation authority formed under Chapter 25 of Title 58 of the South Carolina 
Code of Laws (I 976, as amended) prior to July I. 1985 and choosing to operate in 
accordance with the terms and conditions of that law and receiving a grant of funds from the 
state general fund and/or the highway fund have three legislati\ e delegation appointees to its 
board chosen by a method determined by a majority of the delegation members of the 
member counties involved in the authority acting jointly excepting the case where the 
method of appointment of the legislative delegation members is speci tied in the agreement 
establishing the authority? 

\Ve are also advised that although the Authority chose to operate in accordance with the tem1s and 
conditions of the law prior to July L 1985. the Authority specifically adopted in its by-la\vs S.C. 
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Code Ann.§ 58-25-40. Furthermore. we are advised that. consistent with S.C. Code Ann.§ 58-25-
40. the terms of the appointees on the governing board are only three years. 

The law relating to regional transportation authorities was found in South Carolina Code of 
Laws Section 58-25-10 et seq .. prior to the adoption of Act No. 169of1985. The current S. C. Code 
§ 58-25-40 provides for the appointment terms. and removal of appointees to the governing board 
of a transportation authority. The first two paragraphs address the composition of the core 
representatives. The third paragraph reads. in pertinent part: 

As many as three additional members of the governing board of a transportation authority 
may be appointed by the legislative delegations of the member counties if approved in 
accordance with the procedures set forth in Section 58-25-30. If the authority receives a 
grant of the state fimds from the general jimd or the highway fund. the delegation shall 
appoint three additional members. Unless the agreement provides othenvise. the members 
of the governing board appointed by the delegation must be apportioned as detern1ined by 
a majority of the delegation members. including the resident senator. ... (emphasis added) 

Also relevant to your inquiry is Section 4 of Act No. 169 of 1985. which states: 

Any transportation authority formed under Chapter 25 of Title 58 of the 1976 Code prior to 
July I. 1985. may continue to operate in accordance vvith the terms and conditions of that 
law. However. as the terms of appointees to the governing board expire. appointments and 
composition must be in accordance with the provisions of Section 58-25-40 .... 

This provision --grandfathers .. appointees under the old law. but specifically applies § 58-25-40 as 
nevv terms begin. even if othenvise the A.uthority continues to operate under the old law. 

Your questions address whether the current § 58-25-40 applies to a board operating under 
the old law. Because the Pee Dee Regional Transportation Authority chose to operate under the pre-
1985 amendments. it is generally governed by the provisions of the old law. However. the J 985 
amendment made clear that with respect to the appointment and composition of the representatives 
on the governing board. the provisions of the nevv law \.vould control as the tenns of the pre- I ll85 
representatives expired. regardless ohvhether the old law controlled as to other provisions. In other 
words. a board composed entirely of pre-1985 members \.vhose tem1s had not yet expired ma; not 
be governed by § 58-25-40 at all. But once ne\v terms are introduced. the appointmt.'.nt prO\ isions 
of§ 58-25-40 are implicated. 

As of the year ::WOO. all prt.'.-1985 terms of appointees tl) the go\ erning hoard should h;l\c 
expired. Therefore. applying the plain and literal meaning of the statute. \\hich must be Jone in the 
absenct.'. of ambiguity. Worthington v. Belcher. 274 S.C. 366. 264 S.E.2d 148 ( ! 980 ). this Office 



I 

l, 

~ 
! 

Representative Kirsh 
August 15, 2000 
Page 3of3 

advises that the Authority must follow the provisions of§ 58-25-40. Furthermore. this conclusion 
is in accordance with the Authority's own by-laws. which as we are told. have adopted § 58-25-40. 
Finally, § 58-25-40 requires the legislative delegation to appoint three additional members to the 
board if the Authority receives state funds. Although the exact method for the legislative delegation 
to choose the appointees is unclear, see Op. Atty. Gen No. 90-9 (Jan. 17, 1990). the statute plainly 
states that the legislative delegation has the authority to appoint the members. 

In sum, to answer your two questions. it is the opinion of this Office that the Pee Dee 
Regional Transportation Authority must follow the provisions of S.C. Code Ann. § 58-25-40. 
Because the Authority receives state funds, the legislative delegation must appoint three additional 
members to the governing board. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however. been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards. I remain 

Very truly yours. 

Zeb C. Williams. III 
Deputy Attorney General 


