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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M . CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Lt. Ron Taylor 
Aiken County Sheriff's Office 
420 Hampton Avenue 
Aiken, South Carolina 29801 

Dear Lt. Taylor, 

March 3, 2000 

Thank you for your recent letter to this Office, which has been referred to me for a response. 
You ask if the sheriffs office is required to serve subpoenas issued from the public defender when 
the public defender ' s office has employed full time investigators on its staff. 

Under the General Powers and Duties of Sheriffs and Deputy Sheriffs, South Carolina Code 
Ann. Section 23-15-20 reads: 

The sheriff or his regular deputy, on the delivery thereof to him. shall serve, execute and 
return every process, rule, order or notice issued by any court of record in this State or by 
other competent authority. If the sheriff shall make default herein he shall be subject to rule 
and attachment as for a contempt and he shall also be liable to the party injured in a civil suit. 
(emphasis added) 

The statute imposes a duty on the sheriff to serve any subpoena when it is presented the sheriffs 
office for service. Furthermore, this Office has consistently opined that a Sheriff is the chief law 
enforcement officer of the county, an officer of the court, and as such is required to carry out and 
effectuate the Court ' s orders. See Qn. Attv. Gen. Sept. 11, 1998. It is also generally recognized that 
a sheriff or his deputy must execute any order which is valid on its face. See QQ. Attv. Gen. March 
13. 1996. Pursuant to Rule 13 of the South Carolina Rules of Criminal Procedure. the clerk of court 
shall issue subpoenas upon the request of any party. Thus, assuming the public defender has 
presented to the sheriff a subpoena valid on its face, the sheriff must serve the document, regardless 
of the number of investigators employed by the public defender·s office. 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


