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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

Mr. Dennis L. Dabney 
Certified Public Accountant 
Post Office Box 11970 
Columbia, South Carolina 29211 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Dabney: 

March 30. 2000 

By your letter of March 23, 2000, you have asked whether a dual office holding 
situation would exist if you were to serve simultaneously on the Richland County Airport 
(Owens Field) Commission and the Medical University of South Carolina Board of Trustees. 
As I stated during our telephone conversation yesterday. it is my opinion that concurrent 
service on these boards would not violate the South Carolina Constitution· s prohibition 
against dual office holding. 

Article XVII, Section 1 A of the South Carolina Constitution, provides that ·'no person 
may hold two offices of honor or profit at the same time ... ,"with exceptions specified for 
an ofiicer in the militia. a member of a lawfully and regularly organized fire department 
constable, or a notary public. As concluded by Attorney General Daniel McLeod in an 
opinion dated April 26, 1977, "[t]o detennine whether a position is an office or not depends 
upon a number of circumstances and is not subject to any precise formula.,. The South 
Carolina Supreme Court, though, has held that for this provision to be contravened. a person 
concurrently must hold two offices which have duties involving an exercise of some portion 
of the sovereign pmver of the State. Sanders v. Belue. 78 S.C. 17 L 58 S.E. 762 (1907). 
--one who is charged by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign 
power, either small or great, in the performance of which the public is concerned, and which 
are continuing and not occasional or intermittent, is a public officer.'' Id., 78 S.C. at 174. 
Other relevant considerations, as identified bv the Court, are whether statutes, or other 
authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary. or require qualifications 
or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 
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This Office has previously advised that a member of the MUSC Board of Trustees 
would be considered an office holder for dual office holding purposes. See, Ops. Atty. Gen. 
dated July 27, 1989 and June 28, 1984. Therefore, it must be determined whether 
membership on the Richland County Airport Commission would likewise constitute an 
office. 

Along with your request, you forwarded a copy of the Richland County Ordinance 
creating the County Airport Commission. Commissioners are appointed by County Council 
for four-year terms. No provision is found in the ordinance requiring commissioners to take 
an oath, and no compensation is provided for in the ordinance. Moreover, no qualifications 
to be met by commissioners are specified in the ordinance. Section 3-22 of the ordinance 
details the Commission's duties and responsibilities. These include the promotion of 
aviation-related actions to broaden the county's economic base; recommending funding 
priorities to county council; maintaining contact with the FAA and the State Aeronautics 
Commission; recommending contracts for ultimate execution by county council; and 
proposing airport regulations for adoption by county council. Thus, it appears that the 
Richland County Airport Commission is largely advisory in nature and that the actual 
exercise of sovereign power is carried out by Richland County Council. This Office has 
concluded on numerous occasions that members of advisory bodies are not considered office 
holders. See, e.g., Ops. Atty. Gen. dated May 9, 1989 (Indigent Care Advisory Board); May 
15, 1989 (Work Support Advisory Council); and October 12, 1990 (Beaufort County 
Aviation Board). Therefore, based upon the reasoning and conclusions of these earlier 
opinions, a member of the Richland County Airport Commission would not be deemed an 
office holder for dual office holding purposes. Accordingly, it is my opinion that a member 
of the Richland County Airport Commission may simultaneously serve on the Medical 
University of South Carolina Board of Trustees without contravening the dual office holding 
prohibitions of the State Constitution. 

I trust this information is responsive to your inquiry and that you will not hesitate to 
contact me ifI can be of additional assistance. This letter is an infonnal opinion only. It has 
been written by a designated Deputy Attorney General and represents the position of the 
undersigned attorney as to the specific questions asked. It has not been personally 
scrutinized by the Attorney General nor officially published in the manner of a formal 
opm10n. 
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With kind regards, I am 

ZCW/an 

Sincerely yours, 

Zeb C. Williams. III 
Deputy Attorney General 


