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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHA RLES M . CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Maggie W. Glover 
South Carolina State Senate 
Post Office Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Glover: 

May 2, 2000 

By your letter of April 25, 2000, you have requested this Office 's formal opinion as 
to whether service on the South Carolina Commission for Minority Affairs constitutes an 
office for the purposes of Article XVII, Sec. 1 A of the South Carolina Constitution. As 
noted in your request letter, this Office has issued two previous informal opinions which 
concluded that a commission member would not be considered an office holder for dual 
office holding purposes. See, Ops. AtD:. Gen. dated November 21 , 1996 and October 8, 1998. 

Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution, provides that "no person 
may hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for 
an officer in the militia, a member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. As concluded by Attorney General Daniel McLeod in an 
opinion dated April 26, 1977, "[t]o determine whether a position is an office or not depends 
upon a number of circumstances and is not subject to any precise formula. " The South 
Carolina Supreme Court, though, has held that for this provision to be contravened, a person 
concurrently must hold tvvo offices which have duties involving an exercise of some portion 
of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 58 S.E. 762 (1907). 
''One who is charged by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign 
power, either small or great, in the performance of which the public is concerned, and which 
are continuing and not occasional or intermittent, is a public officer." Id. , 78 S.C. at 174. 
Other relevant considerations, as identified by the Court, are whether statutes, or other 
authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications 
or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 
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The State Commission for Minority Affairs was established by Act of the General 
Assembly, now codified at S.C. Code Ann.,§ 1-31-10 et seq. (1995 Cum. Supp.). Section 
1-31-10 provides for a term of four years and until a member's successor has been appointed 
and qualifies. Though commissioners are apparently issued an oath of office, there is no 
specific statutory requirement to do so. Moreover, no provision is made for compensation 
of members. Most important of all, however, the duties to be exercised pursuant to§ 1-31-40 
are chiefly advisory in nature: to "provide the minority community with a single point of 
contact for statistical and technical assistance ... [to] provide for publication of a statewide 
statistical abstract on minority affairs ... [to] provide the minority community with assistance 
and information on Voting Rights Act submissions in the State, as well as other related areas 
of concern to the minority community .... " Such duties lack an exercise of sovereign power. 
This Office has concluded on numerous occasions that members of advisory bodies are not 
considered office holders. See, e.g., Ops. Atty. Gen. dated May 9, 1989 (Indigent Care 
Advisory Board); May 15, 1989 (Work Support Advisory Council); and October 12, 1990 
(Beaufort County Aviation Board). 

Therefore, consistent with our earlier opinions, it is the opinion of this Office that a 
member of the Minority Affairs Commission should not be considered an officer for dual 
office holding purposes. I trust this information is responsive to your inquiry and that you 
will not hesitate to contact me if I can be of further assistance. 

Very truly yours, 

71;1/J 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 

REVIE\VED AND APPROVED: 

df~ t.2~4)7ll: 
ffeb C. Williams, III 
Deputy Attorney General 


