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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

Keith Lewis, Chief Deputy 
Fairfield County Sheriff's Office 
P. 0. Box 387 
Winnsboro, South Carolina 29180 

November 17, 2000 

Re: You Letter Of October 5, 2000 
Towing of Stolen Vehicles 

Dear Chief Deputy Lewis: 

In your letter, you request an opinion from this Office "regarding a matter concerning 
wTecker fees on stolen vehicles." You state that "currently our Office is acting according to 56-5-
5630(c) of the South Carolina Code of Laws. However, there seems to be some confusion with the 
wrecker drivers as they are under the assumption that even though the vehicle is stolen, once said 
vehicle is returned to the owner it then becomes the responsibility of the owner to pay the wrecker 
fee." Based on this, you specifically ask: 

... who should pay the wrecker fee when a stolen vehicle is towed and 
impounded. 

From the background you have provided, the confusion seems to occur when an abandoned 
car which is towed and impounded turns out to be stolen. As your are aware, South Carolina has 
specific statutes dealing with the removal, storage and disposition of abandoned motor vehicles. 
You have cited S.C. Code Ann.§ 56-5-5630 in your letter, but§§ 56-5-5810, et seq. (Article 41) also 
deal with the disposition of abandoned cars. 1 In this case, the effect of either set of statutes will be 
the same. 

1 As of June 1996, it appears that amendments to§§ 56-5-5610 et seq. and§§ 56-5-5810 et 
seq. express an intention of the General Assembly that the latter sections apply to most situations 
involving abandoned cars. 
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Section 56-5-5630( c) provides in pertinent part: 

No owner of a vehicle which has been stolen and thereafter 
abandoned, as defined by this article, shall be liable for any charges 
or penalties imposed herein. A vehicle shall be deemed to be stolen 
when the owner notifies a police officer of this State and such report 
is accepted and carried on the records of the sheriff or chief of police 
as a stolen vehicle. 

Similarly, § 56-5-5900 provides that: 

No owner of a vehicle which has been stolen and thereafter 
abandoned shall be liable for any charges or penalties imposed herein. 
A vehicle shall be deemed to be stolen when the ovvner notifies a law 
enforcement officer of this or another state, and such report is 
accepted and carried on the records of the agency receiving the report 
as a stolen vehicle. 

Further, Article 41 contains additional restrictions concerning its applications to the removal, storage 
and disposition of stolen vehicles. Section 56-5-5920 provides that: 

The provisions of this article shall not apply to vehicles 
housed or protected from the elements, those classified as antiques 
and registered pursuant to Sections 56-3-2210 and 56-3-2220, those 
exempted from registration pursuant to Section 56-3-120, those 
vehicles reported as stolen in accordance with Section 56-5-5900, 
UI}tes§ any such vehicle presents an immediate safety or he~lth hazard 
or constitutes a nuisance. 

It seems clear from the language of the foregoing provisions that the South Carolina 
Legislature intended to spare the owners of stolen cars, who have been once victimized, the expense 
associated with the removal of the cars once they have been abandoned by the offending party. 
Accordingly, when an officer of any state, county or municipal law enforcement agency causes an 
abandoned vehicle to be removed according to the provision of§§ 56-5-5610 et seq. or 56-5-5810 
et seq., and that vehicle has been stolen and properly reported as such, the ovvner would not be 
responsible for "any charges" associated with the removal and storage of the vehicle. This would 
apparently include the cost of towing the vehicle from the location to the place of impounding. 

As to who is to bear the ultimate expense, obviously the criminal who stole the vehicle 
should be responsible for restitution, including such expenses. However, as a practical matter, the 
issue should be resolved between the entity requesting the towing and the tovving company itself 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 

DK.A/an 


