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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLI E CONDON 

ATIORNEY GENERA L 

Richard L. Pearce, Esquire 
Staff Attorney 
Post Office Box 11 77 
Aiken, South Carolina 29802 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Pearce: 

October 17, 2000 

By your letter of October 12, 2000, you have asked whether a dual office holding 
situation would exist if an individual were to serve as a member of a local government 
planning commission while simultaneously holding a paid position with the local 
government's planning department. For the reasons set forth below, it is my opinion that 
such concurrent service would not violate the South Carolina Constitution' s prohibition 
against dual office holding; however, it may be prudent to seek an opinion from the State 
Ethics Commission regarding the avoidance of possible conflicts of interest. 

Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution, provides that "no 
person may hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions 
specified for an officer in the militia, a member of a lawfully and regularly organized fire 
department, constable, or a notary public. As concluded by Attorney General Daniel 
McLeod in an opinion dated April 26, 1977, "[t]o determine whether a position is an office 
or not depends upon a number of circumstances and is not subject to any precise formula." 
The South Carolina Supreme Court, though, has held that for this provision to be 
contravened, a person concurrently must hold two offices which have duties involving an 
exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 , 
58 S.E. 762 (1907). "One who is charged by law with duties involving an exercise of some 
part of the sovereign power, either small or great, in the performance of which the public is 
concerned, and which are continuing and not occasional or intermittent, is a public officer." 
Id., 78 S.C. at 174. Other relevant considerations, as identified by the Court, are whether 
statutes, or other authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or 
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require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 4 75, 266 
S.E.2d 61 (1980). 

This Office has advised on numerous occasions that one who serves on a municipal 
planning commission would be considered an office holder for dual office holding purposes. 
See, e.g., Ops. Att'y. Gen. dated February 8, 1983 (City of Conway Planning Commission); 
April 5, 1990 (City of Florence Planning Commission); August 24, 1992 (City of Florence); 
June 26, 1978 (City of Rock Hill Planning Commission); March 29, 1982 (Town of 
Lexington); and others. See also, S.C. Code Ann. §5-23-420 (appointive members of 
municipal planning commissions shall hold no other municipal office except that one of the 
members may be a member of the board of adjustment); §6-7-360 ("No member of a 
planning commission may hold an elected public office in the municipality or county from 
which he is appointed .... "); and §6-29-3 50(B) ("No member of a planning commission may 
hold an elected public office in the municipality or county from which appointed .... "). 
Accordingly, I am of the opinion that a member of a local government planning commission 
would be considered an officer for dual office holding purposes. Thus, having determined 
that a planning commissioner is an office holder within the meaning of Art. XVII, Sec. IA, 
it is necessary, then, to address whether employment with the planning department would 
likewise constitute an office. 

In this regard, the following from Sanders v. Belue is helpful in distinguishing 
between a position of employment and an office: 

Conversely, one who merely performs the duties required of him by persons 
employing him under an express contract or otherwise, though such persons 
be themselves public officers, and though the employment be in or about a 
public work or business, is a mere employee. 

Id., 78 S.C. at 174. According to the information you provided, the individual in question 
handles applications to appear before the planning commission, responds to citizen inquiries 
and assists in the preparation of reports presented to the commission. Reviewing the criteria 

usually present in an office, as discussed in the second paragraph of this letter, it appears that 
the individual's position constitutes employment rather than an office. Moreover, prior 
opinions of this Office that have addressed positions with similar duties have consistently 
held that the most important criterion, the actual exercise of a portion of the sovereign power 
of the Sate, appears to be lacking. See, Ops . .t\lli::. Gen. dated August 14, 1996 (Business 
Manager of the USC College of Education not an office); June 24, 1996 (Edgefield County 
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Emergency Preparedness Director not an office); June 12, 1986 (DHEC Social Worker not 
an office). Therefore, based upon the reasoning and conclusions of these earlier rulings, it 
is my opinion that a member of a local government planning commission may hold 
employment with the local government's planning department without violating the South 
Carolina Constitution's prohibition against dual office holding. 

In addition to dual office holding, the situation described in your opinion request 
raises one final concern. Although your letter did not state whether planning commissioners 
exercise supervision and control over planning department employees, it is possible that the 
present situation violates common law master-servant principles. The master-servant 
relationship is based on common law rather than statutory law and may be summarized as 
follows: 

[A] conflict of interest exists where one office is subordinate to the other, and 
subject in some degree to the supervisory power of its incumbent, or where the 
incumbent of one of the offices has the power of appointment as to the other 
office, or has the power to remove the incumbent of the other or to punish the 
other. Furthermore, a conflict of interest may be demonstrated by the power 
to regulate the compensation of the other, or to audit his accounts. 

[I]t is not the performance, or the prospective right of performance, of 
inconsistent duties only that gives rise to incompatibility, but the acceptance 
of the functions and obligations growing out of the two offices .... The offices 
may be incompatible even though the conflict in the duties thereof arises on 
but rare occasions.... In any event, the applicability of the doctrine does not 
tum upon the integrity of the officeholder or his capacity to achieve 
impartiality .... 

67 C.J.S. Officers §27. Ops. Att'y. Gen. dated January 19, 1994, May 15, 1989 and May 21, 
1984. 

The South Carolina Supreme Court in McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 77 S.E.2d 
1022 (1913), declared the employment of two commission members by the commission to 
be illegal. The court stated: 

No man in the public service should be permitted to occupy the dual 
position of master and servant; for, as master, he would be under the 
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temptation of exacting too little of himself, as servant; and, as servant, he 
would be inclined to demand too much of himself, as master. There would be 
constant conflict between self-interest and integrity. Should Richardson, as 
chairman of the commission, appoint the committee to investigate his own 
management of the infirmary, or check his accounts as treasurer? Should he 
be present, when his administration of the institution is being considered and 
discussed? Should he and Butler participate, when their own duties are being 
prescribed and their compensation fixed? It requires only a moment's 
reflection to see that the positions are utterly inconsistent, and ought not to be 
held by the same persons. Propriety, as well as public policy, forbids it. 

Let me reiterate, the situation addressed in your opinion request may not involve a 
master-servant problem. However, without knowing the degree of supervision and control 
that planning commissioners have over planning department employees, I am unable to opine 
whether or not such a problem is present in your situation. Should this individual choose 
maintain his dual status, at a minimum, I would advise seeking guidance from the State 
Ethics Commission regarding the avoidance of possible conflicts of interest. You may 
contact the Commission by writing to Mr. Herbert Hayden, Executive Director, State Ethics 
Commission, 5000 Thurmond Mall, Suite 250, Columbia, SC 29201. 

This letter is an informal opinion. It has been written by the designated Deputy 
Attorney General and represents the opinion of the undersigned attorney as to the specific 
question asked. It has not, however, been personally reviewed by the Attorney General nor 
officially published in the manner of a formal opinion. 

I trust this information is responsive to your inquiry and that you will not hesitate to 
contact me if I can be of additional assistance. 

ZCW/an 

Sincerely yours, ;..t- {' tiJdl~tTI 
Zeb C. Williams, III 
Deputy Attorney General 


