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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Det. Sgt. Robert F. Rockholt 
Senior Firearms Instructor 
Lancaster Police Department 
P.O. Box 1008 
Lan~ast~r, South Carolina 29721 

July 31, 2001 
(Mailed August 3, 2001) 

Re: Your Letter of March 26, 2001 
Disposition of Firearms 

Dear Det. Sgt. Rockholt: 

In your above referenced letter, you request an opinion from this Office regarding firearms 
which are accumulating in your Department's "Evidence Room." Specifically, you state that: 

"We need an opinion on how to properly dispose of the following firearms. 

1. 

2. 

Firearms taken at time of arrest where the charges were later dropped by the solicitor in a 
plea bargain or another case, but the suspect is a convicted felon, unable own or possess 
firearms. 

Stolen firearms that have been recovered, but the owner has since become a convicted felon 
since the theft." 

Unfortunately, your requests cannot be resolved in a simple fashion. Depending on the type of 
firearm and the way in which the Lancaster Police Department came into possession of the firearm, 
a number of different statutes may apply. I will address each question in tum. 

Question 1 

Under certain circumstances, it appears possible that a firearm seized as the result of a 
criminal charge may be forfeited despite the lack of conviction on the underlying charge. Whether 
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the fireann can be forfeited without conviction may depend on the type offireann involved and the 
violation charged. 

This Office has previously opined that S.C. Code Ann. § 16-23-50 (penalty for violations of 
§§ 16-23-20 & 30) and S.C. Code Ann. §23-31-190 (penalty for violations of §23-31-110 et seq.) do 
not expressly require a conviction before the pistol involved can be confiscated and disposed of. See 
OP. ATTY. GEN. (Dated June 13, 1995)(Copy enclosed). In that opinion, we stated that" ... a 
conviction is probably no longer necessary in order to authorize [the Sheriff] to dispose of the 
[pistols] in the manner set forth in [§§16-23-SO(B) & 23-31-190] ... " We cautioned, however, that 
"[ o ]wing to the uncertainty surrounding these guns, in that there has been no conviction ... the safer 
course would be to obtain judicial guidance and [this] would protect law enforcement agencies and 
officials." Accordingly, pistols which your Department has come into possession of as a result of a 
violation of§§ 16-23-20, 16-23-30 or 23-31-110 et seq. may be capable of forfeiture and disposal 
even though no conviction for the specific violation has been had. I would suggest that you discuss 
specific cases with your City Attorney. 

Fireanns, including rifles, shotguns, pistols, etc., which have been seized by law enforcement 
due to involvement in the commission of a crime other than the above violations may also be subject 
to confiscation. Section 16-23-405 provides that: "[a] person convicted of a crime, in addition to 
a penalty, shall have a weapon used in the commission or in furtherance of the crime confiscated. 
(Emphasis added)." Accordingly, a conviction would be a prerequisite to confiscation and disposal 
of a fireann pursuant to § 16-23-405. Without such a conviction, the fireann should be returned to 
the rightful owner. 

To "own" something, like a fireann, is "to have good legal title ... to have a legal or rightful 
title to ... "Black's Law Dictionary 996 (51

h ed.). Accordingly, it is doubtful that someone who is 
prevented by law from possessing a fireann could be considered the rightful owner and be entitled 
to the return of the fireann. In such a case, the disposal of the fireann should probably be done 
pursuant to S.C. Code Ann. §§27-21-10 et seq. (Disposition of Confiscated and Stolen Property). 

Question 2 

Generally, when a police department comes into possession of stolen property, the owner 
should be notified and the property returned. If the owner cannot be located, the property should be 
disposed of pursuant to S.C. Code Ann. §27-21-20. As discussed above, where a person is forbidden 
by law from possessing a firearm, such person would probably not be considered the rightful owner 
of the firearm. While not specifically addressed by statute, it would appear that §27-21-20(B) or (C) 
would provide the appropriate procedures for disposing of the firearm. See OP. ATTY. GEN. (Dated 
January 3, 1979)(absent statutory provision, §27-21-20 provides best method of disposition of stolen 
fireanns where owners are unable to be located.)(Copy enclosed). 
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Conclusion 

As you can see, there is no clear statutory guidance with regard to your questions. I would 
suggest that you consult with your City Attorney or Circuit Solicitor concerning the disposition of 
firearms in specific cases. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 


