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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

February 21, 2001 

Richard L. Pearce, Esquire 
City Solicitor and Staff Attorney 
City of Aiken 
Post office Box 1177 
Aiken, South Carolina 29802 

Re: Your Letter of September 21, 2000 
§§ 56-5-195 & 196 

Dear Mr. Pearce: 

You have requested an opinion from this Office concerning the application of S.C. Code 
Ann.§§ 56-5-195 and 56-5-196. Specifically, you pose the following: 

My question to you is whether the scope of Act 301 amending 
Section 56-5-195 expands the scope of its applicability outside 
school, school related activities, or childcare transportation. 

I also need to know what the Attorney General would consider the 
legislative intent behind the use of the words school, school related 
activities, or childcare since the act itself does not contain the 
definition. 

By way of background, you indicate that "(t]he City of Aiken uses vans in its Recreation 
Department to transport children during the summer months for day camp functions. Furthermore, 
during the course of the year, the Recreation Department has various programs which involve 
children. The City is not transporting children in these vans to school or school related activities or 
daycare facilities ." Further, during a telephone conversation, you advised that the City of Aiken 
transports school-aged children in a 15-passenger van to events and places such as movies, parks, 
the zoo, etc. You indicated that the City offers these programs throughout the year, not just during 
the summer months when school is out of session. 
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As passed by the General Assembly, Act 301 created§§ 56-5-195 and 56-5-196 and reads 
as follows: 

"Section 56-5-195. (A) Effective July 1, 2000, any entity 
transporting preprimary, primary, or secondary school students to or 
from school, school-related activities, or child care, and utilizing a 
vehicle defined as a 'school bus' under 49 U.S.C. Section 30125, as 
defined on April 5, 2000, must transport these students in a vehicle 
meeting federal school bus safety standards, as contained in 49 U.S.C. 
Section 30101, et seq., or any successor statutes, and all applicable 
federal regulations. Nothing in this section prohibits the 
transportation of children to or from child care in nonconforming 
vehicles by a State of South Carolina human service provider or 
public transportation authority as long as each child is accompanied 
by a parent or legal guardian whose transportation is in connection 
with his work, education, or training. 

(B) Notwithstanding subsection (A) of this section, any 
vehicle that is purchased before July 1, 2000, and is utilized to 
transport preprimary, primary, or secondary students to or from 
school, school-related activities, or child care is not subject to the 
requirements contained in subsection (A) of this section until July 1, 
2006. A vehicle that is purchased on or after July 1, 2000, and is 
utilized to transport preprimary, primary, or secondary students to or 
from school, school-related activities, or child care is subject to the 
requirements contained in subsection (A) of this section once the 
vehicle is utilized for those purposes. 

(C) Before July 1, 2006, nothing in this section may be 
construed to create a duty or other obligation to cease utilizing 
nonconforming vehicles purchased before the effective date of this 
act. 

(D) To facilitate compliance with the provisions contained 
in this section, any entity contained in this section may purchase 
conforming vehicles under the State of South Carolina contracts for 
purchase of these vehicles. 

(E) Nothing in the section prohibits the transportation of 
students by common carriers that are not exclusively engaged in the 
transportation of school students or by the entities subject to this 
section which own or operate these vehicles. However, the motor 
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carriage used by the common carrier or entity to transport students 
must be designed to carry thirty or more passengers." 

Origin or destination for school transportation 

SECTION 2. The 1976 Code is amended by adding: 

"Section 56-5-196. The parents or legal guardians of a 
student who is eligible to receive public school bus transportation 
must have the option of designating a child daycare center or other 
before or after school program as the student's origin or destination 
for school transportation. 

Your concern over the scope of the Act was created when you received a "communication 
from the South Carolina Municipal Association [SCMA] which warns that Act# 301 ... directly 
effects municipalities who are using vans to transport children." Further, you provided this Office 
with a copy of a Newsletter from the South Carolina Recreation and Parks Association [SCRAP] for 
September/October of2000 which reported SCRAP's view and the SCMA's view that Act 301 is 
applicable to municipalities transporting children in such manners as the City of Aiken does. The 
Newsletter quotes an attorney for the SCMA as saying " ... Field trip transportation and summer 
programs for school-age children could very well be considered educational or school-related 
activities. I think a court would likely hold that those activities are covered by ACT 301. The statute 
is not limited to schools, but applies to any entity transporting kids, and would be applicable to 
municipalities which engage in such activities." The Executive Director of SCMA indicates that 
the law "left some very broad interpretations" and goes on to express a concern for a municipality's 
liability should a "van" be involved in an accident. 

A discussion of your questions requires the employment of a few basic principles of statutory 
construction. The primary goal of statutory interpretation is to ascertain the intent of the general 
assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). The statute's words must be given 
their plain and ordinary meaning without resort to a forced or subtle construction which would work 
to limit or to expand the statutes operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 
( 1991 ). In determining the meaning of one statute, it is proper to consider other statutory provisions 
relating to the same subject matter. Southern Ry. Co. v. S.C. State Hwy. Dept., 237 S.C. 75, 115 
S.E.2d 685 (1960). Statutes which are from the same act are considered in pari materia and must 
be construed together harmoniously, so far as reasonably possible. S.C. Atty. Gen. Op. No. 84-16, 
citing 2A Sutherland Statutory Construction§ 51.02; also Raggio v. Woodman of the World Life 
Ins. Soc., 228 S.C. 340, 90 S.E.2d 212 (1955); Craig v. Bell, 211 S.C. 473, 46 S.E.2d 52 (1948). A 
statutory provision should be given a reasonable and practical construction consistent with the 
purpose and policy expressed in the legislation. Hay v. S.C. Tax Comm., 270 S.C. 269, 255 S.E.2d 
83 7 ( 1979). Remedial statutes, the purpose of which is to promote public safety and welfare are to 
be given a more liberal construction. S.C. Op. Atty. Gen. No. 83-96, see also McKenzie v. People's 
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Baking Co., 205 S.C. 149, 21S.E.2d154 (1944). Further, the South Carolina Supreme Court has 
stated that statutes regarding children are entitled to "favorable and liberal construction." State v. 
Cagle, 111 S.C. 548, 96 S.E. 291 (1918). 

Act 301 has been referred to as "Jacob's Law" and appears to have come into existence as 
the result of a fatal accident involving a 15-passenger van and a tractor-trailer. 6-year-old Jacob 
Strebler was killed in July of 1994 when the van he was riding in as part of a Heathwood Hall 
Episcopal School summer program was struck by a iarge tanker truck. The 15-passenger van was 
found to lack the structural protections for its occupants that a "school bus" meeting mandated 
federal safety standards has. 

Given the circumstances which lead to the passage of Act 301, it is clear that the Act is 
remedial in nature. Moreover, it is clear that the general intent of the Legislature is to better provide 
for the health and welfare of our State's children. As it is remedial and as it relates to the safety of 
our children, it must be construed in a liberal manner to effectuate the general intent of the 
Legislature. 

A liberal reading of the statute would give rise to an expanded application of the terms of the 
Act. Accordingly, it could be possible for the prescriptions of§ 56-5-195 to apply to municipalities, 
such as the City of Aiken, when they undertake to transport children in 15-person vans in certain 
situations. 

Other factors surrounding the passage of the Act also support such a reading. The original 
language of the Act was as follows: 

SECTION 1. The 1976 Code is amended by adding: 

"Section 56-5-195. Students transported in a vehicle designed or 
used to transport more than ten passengers, including the driver, by 
a school, public or private, must be transported in a school bus as 
defined in Section 56-5-190, except that a student may also ride on an 
Activity School Bus as provided in Section 59-67-30(B). Nothing in 
this section applies to a vehicle purchased before July 1, 1999. 
However, all vehicles purchased before July 1, 1999 must be in full 
compliance with this section by July 1, 2000. During this two-year 
transition period, all vehicles referred to in this section that are not in 
compliance must display a decal beside the front entrance door in a 
location that is clearly and plainly visible by a boarding passenger 
standing on the ground outside the vehicle. This decal must contain 
four-inch-high black letters and state: PURSUANT TO STATE 
LAW, THIS VEHICLE DOES NOT MEET THE SAFETY 
REQUIREMENTS OF A SCHOOL BUS. The decal must be 
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approved and issued by the Department of Public Safety when the 
vehicle's license is issued or renewed. If the vehicle has a 
government license plate, the decal must be in place by September 1, 
1999. The Department of Public Safety may not charge more than 
one dollar per decal." 

SECTION 2. The 1976 Code is amended by adding: 

"Section 56-5-196. The Department of Transportation shall notify all 
registered owners of a bus or van used to transport children about the 
provisions contained in Sections 59-67-30 and 56-5-195 when the 
vehicle's license is issued or renewed." 

SECTION 3. Section 56-5-190 of the 1976 Code is amended to read: 

"Section 56-5-190. Every motor vehicle that complies with the color 
and identification requirements set forth in Section 59-67-30 and 
State Board of Education Regulations and Specifications Pertaining 
to School Buses which is used to transport children to or from pttbfie 
school or in connection with school activities, but not including buses 
operated by common carriers not exclusively engaged in the 
transportation of school students and vehicles having school bus 
markings temporarily removed or covered, is a "school bus". 

SECTION 4. Section 59-67-30 of the 1976 Code is amended to read: 

"Section 59-67-30 . .(A} Every State=o~ned A school bus while being 
used in the transportation of school pupils shalt must be substantially 
painted with high visibility yellow paint, confonning and similar to 
National School Bus chrome yellow, and sintH: must display the 
following markings: 

(I) Sides -The words "SOUTH CAROLINA PUBLIC SCHOOLS" 
in not less than four:inch:high letters located directly under the 
windows of state-owned or operated school buses. 

(2) Back - The words "SCHOOL BUS" in letters not less than eight 
inches high located between the warning signal lamps. 

(3) Front - The words "SCHOOL BUS" in letters not less than eight 
inches high located between the warning signal lamps. 
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The State Board of Education is hereby authorized to adopt and to 
enforce whatever additional regulations regarding the painting and 
marking of school buses which they may deem necessary and proper. 

ill} A school bus that does not comply with these requirements must 
be painted a color other than yellow and is not entitled to the 
privileges and protections of a school bus operating on the highways 
of this State. These buses must be identified as activity school buses 
and must display a decal beside the front entrance door in a location 
clearly and plainly visible by a boarding passenger standing on the 
ground outside the vehicle. The decal must contain four-in-high 
black leters[sic] that state: PURSUANT TO STATE LAW, THIS 
BUS MAY NOT MAKE STOPS ON HIGHWAYS TO LOAD OR 
UNLOAD PASSENGERS. The decal must be approved and issued 
by the Department of Public Safety when the vehicle's license is 
issued or renewed. If the vehicle has a government license plate, the 
decal must be in place by September 1. 1999. The Department of 
Public Safety must not charge more than one dollar for each decal." 

SECTION 5. This act takes effect upon approval by the Governor, 
except that Sections 1, 2, and 3 take effect July 1, 1999. 

Obviously, as originally drafted, the Act was to apply only to public and private schools in 
the transportation of students. As eventually passed, however, the Act is much more broadly written, 
applying to "any entity transporting [students] to or from school, school related activities or child 
care ... " This broadening from the original draft to the statute as enacted appears consistent with a 
legislative intent that the statute be interpreted liberally. Moreover, the fact that the Legislature has 
provided for a 6-year window for "entities" to use "nonconforming vehicles" purchased prior to July 
1, 2000, indicates an intention that prescriptions of the statute apply broadly. 

On-the-other-hand, certain factors can lend themselves to a more narrow interpretation of the 
statute which would make it inapplicable to the activities of the City of Aiken. As mentioned above, 
statutes which are part of the same act are in pari materia and must be read together. In this case, 
§ 56-5-195 applies to entities transporting students to or from school, school-related activities or 
daycare. Section 56-5-196 (Section 2 of Act 301) provides that parents have the option to designate 
a "child daycare center or other before or after school program as the student's origin or destination 
for school transportation." Reading the two sections together could lend itself to the following 
interpretation: that § 56-5-195 applies to entities transporting students to or from school, school­
related activities, or child care facilities designated pursuant to § 56-5-196. This type of reading 
would apparently exclude the described activities of the City of Aiken. 
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Further, §2-7-72 requires that fiscal impact statements be included in new legislation 
whenever a bill is introduced requiring the expenditure of state funds. Also, §2-7-76 similarly 
requires fiscal impact statements to be included in legislation when counties or municipalities are 
required to spend certain funds. Act 30 I includes the following, "Statement of Estimated Fiscal 
Impact" approved by Don Addy, Office of State Budget: 

The State Department of Education (SOE) indicates enactment of this 
bill would have no impact on the General Fund of the State, nor on 
federal and/or other funds. SDE already provides that all school 
buses purchased meet federal school bus safety standards. 

No such fiscal impact statement is included with reference to counties and municipalities. It would 
appear that the drafter( s )of the Act felt that the provisions could require an expenditure of state funds 
on new school buses. It would further appear that there was no such feeling with regards to counties 
or municipalities. This would indicate that, perhaps, the Act was not intended to speak to 
municipalities transporting children, such as the City of Aiken. 

After review of the Act, its limited history and the rules of statutory interpretation, it is 
apparent that there are ambiguities in the statute and that good arguments could be made for both 
interpretations outlined above. While remedial statutes are generally applied broadly so as to effect 
the intent of the General Assembly, such interpretations would not be unlimited. However, as 
evinced by the opinions of both the SCMA and the SCRAP, a broad reading of the Act 301 which 
would cover the relevant activities of the City of Aiken is not out of the question. Therefore, the 
only opinion I can render is that the statutes' ambiguities give rise to the need for legislative or 
judicial clarification. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. 
It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General and not officially published 
in the manner of a formal opinion. 

David K. Avant 
Assistant Attorney General 

DKA/an 


