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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Doug Smith 
Member, House of Representatives 
519-C Blatt Building 
Columbia, South Carolina 

RE: Informal Opinion 

Dear Representative Smith: 

January 19, 2001 

By your letter of January 11, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning 
the scattering of cremated remains in a church courtyard. By way of background you provide the 
following information: 

A suburban ... church has a courtyard/garden area enclosed on three sides by church building 
walls and open on the fourth side to a church parking area beyond a covered walkway. 
Several members of the congregation whose deceased family members have been cremated 
have requested permission to place the remains in the courtyard area and mount a memorial 
marker at a central location in the garden to be established by the church. 

You also inform .us that the church would like to accommodate the requests but does not intend to 
establish a cemetery within the meaning of statutory or common law. You ask if the church's 
accommodation of the requests would establish the area as a cemetery under South Carolina law. 

The South Carolina Cemetery Act of 1984, codified at S.C. Code Ann. § 39-55-15 et seq .. 
places restrictions and regulations on cemeteries "to ensure that sound business practices are 
followed by all entities subject to the provisions of this chapter." S.C. CODE ANN.§ 39-55-25. This 
purpose provision suggests consumer-protective nature of the Act. For example. the Act requires 
the establishment of trust funds for the merchandise sold in connection with a future burial of 
remains and mandates minimum unencumbered acreage to be set aside for cemetery use. See S.C. 
CODE ANN. §§ 39-55-185, 39-55-215. As you correctly point out. with two exemptions, the 
provisions of the South Carolina Cemetery Act do not apply to church cemeteries. See S.C. CODE 
ANN. § 39-55-295. 
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Of course, before the South Carolina Cemetery Act, including its exemptions, becomes 
applicable, the land in question must fall within the definition of cemetery as intended by the Act. 
Section 39-55-35(2), the definitions provision, states in part: 

"Cemetery" means a place used, dedicated, or designated for cemetery purposes including 
any one or combination of: (a) perpetual care cemeteries; (b) burial parks for earth interment; 
(c) mausoleums; (d) columbariums. 

Of particular relevance in this case, "columbarium" is defined as "a structure or building 
substantially exposed aboveground intended to be used for the interment of the cremated remains 
of a deceased person." S.C. CODE ANN. § 39-55-35( 4). 

The cardinal rule of statutory interpretation is to ascertain and effectuate the legislative intent 
whenever possible. Bankers Trust of S.C. v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980,T. A 
statutory provision should be given a reasonable and practical construction which is consistent with 
the purpose and policy expressed therein. Jones v. S.C. State Highway Dept., 247 S.C. 132, 146 
S.E.2d 166 (1966). And words used in an enactment should be given their plain and ordinary 
meaning. Smith v. Eagle Const. Co., 282 S.C. 140, 318 S.E.2d 8 (1984). Although it is not 
particularly helpful to use "cemetery purpose" to aid in the definition of "cemetery," the examples 
indicated in the provision may provide some illumination of the legislative intent. Only 
columbariums concern the disposition of cremated remains, and the definition of columbarium 
anticipates a structure or building be used for the interment of the remains. Thus, a church courtyard 
in which periodically cremated remains are scattered would neither fit within the definition of 
columbarium, nor in our opinion, be used for cemetery purposes. To conclude otherwise could 
inadvertently classify as cemeteries other locations where ashes are scattered. Again, considering the 
consumer-protective nature of the Act, we do not believe the General Assembly intended to 
encompass this activity. 

Furthermore, South Carolina's Safe Cremation Act, codified at S. C. Code Ann.§ 32-8-300 
et seq., would not prohibit the scattering of cremated remains in the church courtyard. The Safe 
Cremation Act primarily sets forth requirements for authorization for a cremation, the crematory's 
procedures during the cremation, and the crematory's licensing and record-keeping duties. See S.C. 
CODE ANN. §§ 32-8-315; 32-8-330; 32-8-385. The Act does address the final disposition of the 
remains. Section 32-8-345(B) states: 

Cremated remains may be disposed of by placing in a grave, crypt, niche, by scattering them 
in a scattering area, or in any manner on the private property of a consenting ovv11er. If 
cremated remains are disposed of on public lands or water, all state and federal laws apply. 

Under this provision, the church could allow for the disposition of the remains not only in the 
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traditional grave, crypt, or niche, but also in a "scattering area," or more importantly, "in any manner 
on the private property of a consenting owner.'' For the purposes of this Act, "scattering area" is 
defined as an area "which may be designated by a cemetery and located on dedicated cemetery 
property .... " S. C. CODE ANN.§ 32-8-305 (26). 

In the circumstances you describe, the church has no intention of establishing any area in the 
church courtyard for cemetery use. Thus, the courtyard would not be designated as a "scattering 
area'' as defined by the statute. However, because the church owns the courtyard, and as the private 
property owner consents to the disposition of the cremated remains therein, the scattering of the 
remains is permissible under the Act. 

"Cremation is a safe, sanitary, and generally accepted alternative to burial." 6 SOUTH 
CAROLINA JURISPRUDENCE Cremation § 22 (1991 ). It appears that neither public health nor 
consumer protection would be jeopardized by the scattering of ashes on the church's property. In our 
opinion, solely the scattering of cremated remains in the church courtyard would not establish a 
cemetery under the South Carolina Cemetery Act. Moreover, South Carolina's Safe Cremation Act 
specifically allows the disposition of cremated remains in any manner allowed by the owner of the 
private property. Thus, it is the opinion of this Office that the church's accommodation of family 
members' requests to scatter cremated remains in the church courtyard is not prohibited by South 
Carolina law. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


