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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Daniel L. Tripp 
Member, House of Representatives 
P.O. Box 454 
Mauldin, South Carolina 29662 

Dear Representative Tripp: 

January 23, 2001 

By your recent letter to this Office you have requested an opinion on whether your constituent 
can serve simultaneously as the Commissioner of the Dunklin Fire District and Fire Chief of the 
District. You have asked whether holding these positions concurrently would violate South Carolina 
law. 

The creation of the Dunklin Fire District upon favorable referendum of the people was 
authorized by Act No. 1182 of 1968. Section 4 of the act provides for selection of the members of 
the governing body of the fire district. Section 5 establishes the powers and duties of the governing 
body: subsection ( c) empowers them to "provide and select drivers and other volunteer firemen who 
shall serve without compensation to man the equipment;" and subsection ( d) allows them to "procure 
and supervise the training of the volunteer fireman selected so that the equipment is utilized in the 
best interest of the area." These acts are silent as to whether a member of the board may also serve 
as the chief of the fire department, but other principles of South Carolina law provide the necessary 
guidance. 

A common issue arising when two government positions are in question is South Carolina's 
dual office holding prohibition. Article XVII, Section IA of the State Constitution provides that "no 
person may hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for 
an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, 
or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public 
offices which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. 
Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether 
statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or 
require qualifications or an oath for the position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 
( 1980) . 
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As stated in the preceding paragraph, the Constitution exempts from dual ofiice holding those 
persons who are members of a lawfully and regularly organized fire department. Thus. by operation 
of the Constitution, the position as fire chief would not be considered an office for dual office 
holding purposes. See Ops. Atty. Gen. June 13, 1996; Jan.19, 1994 (copies enclosed). Thus, your 
constituent's service as both fire chief and commissioner of the Dunklin Fire District would not 
violate the Constitution's prohibition against dual office holding. 

The analysis does not there, however. Having a fireman or officer on the governing body of 
the fire district which employs or selects the volunteers and officers to man the fire fighting 
equipment would most probably be viewed as creating a situation in which the individual is both 
master and servant. The master-servant relationship is based on common law rather than statutory 
law and may be summarized as follows: 

[A] conflict of interest exists where one office is subordinate to the other, and subject in 
some degree to the supervisory power of its incumbent, or where the incumbent of one of the 
offices has the power of appointment as to the other office, or has the power to remove the 
incumbent of the other or to punish the other. Furthermore, a conflict of interest may be 
demonstrated by the power to regulate the compensation of the other, or to audit his 
accounts. 

[I]t is not the performance, or the prospective right of performance, of inconsistent duties 
only that gives rise to incompatibility, but the acceptance of the functions and obligations 
growing out of the two offices .... The offices may be incompatible even though the conflict 
in the duties thereof arises but on rare occasions... . In any event, the applicability of the 
doctrine does not tum upon the integrity of the office-holder or his capacity to achieve 
impartiality .... 

67 C.J.S. Officers §27. See also Ops. Atty. Gen. Oct. 9, 1995; May 21, 1984; May 15, 1989; March 
3, 1978; January 19, 1994; and others. 

The Supreme Court, in McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 77 S.E. 1022 (1913), declared 
employment of two infirmary management commission members, by the commission, to be illegal. 
The court stated: 

No man in the public service should be permitted to occupy the dual position of master 
and servant; for, as master, he would be under the temptation of exacting too little ofhimselt: 
as servant; and as servant, he would be inclined to demand too much of himself. as master. 
There would be constant conflict between self-interest and integrity. 
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Should Richardson, as chairman of the commission, appoint the committee to investigate 
his own management of the infirmary, or check his accounts as treasurer? Should he be 
present, when his administration of the institution is being considered and discussed? Should 
he and Butler participate, when their own duties are being prescribed and their compensation 
fixed? It requires only a moment's reflection to see that the positions are utterly inconsistent, 
and ought not to be held by the same persons. Propriety, as well as public policy, forbids it. 

If it be said that there are three other members of the commission, who would make a 
quorum, the answer is that the legislature has expressed the intention that the State should 
have the benefit of the judgment and discretion, individually and collectively, of a 
commission of five members,--not three,-- in the administraton [sic] of this charity. By 
disqualifying two of their number, the commission has practically reduced its membership 
to three. 

Id., 94 S.C. at 365. 

The reasoning applies as well to your constituent's situation. Because the commission has 
the authority to oversee the personnel manning the fire department and equipment, the fire 
commissioner would be in a position of authority over himself as the fire chief. Based on the 
foregoing, I am of the opinion that a master-servant relationship, in contravention of common law 
and public policy, would be created if an individual were to serve both as a commissioner of the 
Dunklin Fire District Commission and as an officer or fire-fighter of the district. This opinion is 
consistent with prior informal opinions of this Office of January 19, 1994 (concerning a fire district 
commissioner also serving as fire chief) and of October 10, 1996 (concerning an attorney­
commissioner representing the commission in court). 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


