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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

Thomas L. Martin, Esquire 
Anderson County Attorney 
Post Office Box 8002 
Anderson, South Carolina 29622-8002 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Martin: 

January 25, 2001 

By your letter of January 23, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning 
an interpretation of an Anderson County ordinance. By way of background, you provide the 
following information: 

A recently elected member of Anderson County Council has questioned whether the 
referenced section of county law requires approval by the County Council of Anderson 
County for appointments, by council district, to Anderson County Boards (other than 
Committees of County Council). The Council member in question has apparently interpreted 
the section in question as allowing members of County Council to make district 
appointments to County Boards and Committees (other than Committees of County Council), 
which are then subject to automatic approbation by the County Council. ... 

I drafted the particular code section in question, based upon a long standing but unwritten 
policy of Anderson County Council to affirm council district appointments (other than 
committees of County Council) by voice vote of County Council. At the time of drafting and 
subsequent enactment of the ordinance adopting the code section in question, it was the 
intent of Anderson County Council, as expressed to me as County Attorney, to formally state 
the requirement of Anderson County Council that such appointments be "affirmed" (in the 
sense of approved or confirmed) by the entire County Council. The language in the section 
referring to the lack of a requirement for an election and vote refers to the immediately 
preceding subsection b, which requires a formal election and voting for appointments other 
than appointments by council district. 

In sum, you now ask which interpretation of the ordinance is correct: when positions are to be filled 
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by County Council district appointment, can the Council affirm the appointment (in effect vote to 
accept or reject) or must the Council automatically accept the district appointment? 

The particular provision of Anderson County Ordinance Section 2-38(c)(6)(c) reads: 

Appointment: When positions are to be filled by county council district appointment, no 
election or vote by the overall county council is required, but each appointment should be 
announced in public meeting for public information and record purposes and shall be 
affirmed by the county council by voice vote. 

The confusion in interpreting this provision lies in the reconciliation of "no election or vote ... is 
required" with "shall be affirmed ... by voice vote." 

In interpreting such a legislative enactment as an ordinance, full effect must be given to each 
portion of the ordinance, and apparent conflicts must be reconciled and construed harmoniously if 
at all possible. State ex rel. McLeod v. Nessler, 273 S.C. 371, 256 S.E.2d 419 (1979); Adams v. 
Clarendon County School Dist. No. 2, 270 S.C. 266, 241 S.E.2d 897 ( 1978). Furthermore, it is well 
settled that, when interpreting an ordinance, legislative intent must prevail if it can be reasonably 
discovered in the language used. Restaurant Row Associates v. Horrv Countv, 327 S.C. 383, 489 
S.E.2d 641(Ct. App. 1997); Charleston County Parks and Rec. Comm'n v. Somers, 319 S.C. 65, 
459 S.E.2d 841 (1995). An ordinance must receive a practical, reasonable, and fair interpretation 
consonant with the purpose, design, and policy of the lawmakers. Id. 

Reading the above provision in its proper context sheds some light on the question. 
Immediately preceding subsection ( c) on filling appointments is a provision labeled "Election." The 
Election provision applies when members of boards and committees are filled by the entire Council. 
The ordinance requires the chairperson to announce the names of all nominees, the clerk to call roll, 
and each Council member to cast votes equaling the number of vacancies. The nominees with the 
majority of votes win. By comparison, the appointments provision applies when the positions are 
filled by district appointment. The name of the district appointment nominee is offered to the 
Council to be "affirmed." The differences in procedure offer a reasonable explanation of why the 
phrase "no election or vote by the overall county council is required'' is not inconsistent with ·'shall 
be affirmed by the county council by voice vote." The entire Council need not choose among 
multiple candidates and cast multiple votes, as in the Election provision. but must be allowed to 
voice an affirmation of the appointment nominee, in effect voting to accept or reject the appointment. 

Although the language of the ordinance arguably leaves some room for confusion, the prior 
actions of the County Council before the codification of these procedures confirms this 
interpretation. This Office neither participates in the drafting of ordinances nor attends meetings of 
county councils at which an ordinance such as this would be discussed. Accordingly, we consistently 
defer to local authorities to interpret ordinances which were adopted at the local level for any 
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additional insight or enlightenment as to the drafters' intent. Based on the information presented for 
our consideration and in the absence of additional information as to intent to the contrary, I would 
concur with your opinion that Anderson County intended to enact a procedure when positions are 
to be filled by County Council district appointment that requires the affirmative vote of the County 
Council. I also particularly concur with the conclusion and observation on page two of your letter: 

The proposed interpretation, by the newly elected council member, of the section as 
mandating approbation by County Council would, of course, obviate the necessity of a voice 
vote by County Council. In other words, the voice vote by County Council would be a 
redundancy, since it would be non-discretionary. 

For all of the foregoing, it is the opinion of this Office that when positions are to be filled by 
County Council district appointment, the Council must affirm the appointment, in effect, voting to 
accept or reject the appointee. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


