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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

July 18, 2001 

Edward M. Shannon, III, Executive Director 
South Carolina Higher Education Tuition Grants Commission 
101 Business Park Boulevard, Suite 2100 
Columbia, South Carolina 29203-9498 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Shannon, 

By your letter of July 6, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning our 
State's Constitutional provision prohibiting dual office holding. You ask if a South Carolina 
independent college president may serve simultaneously as the ex officio member representing the 
independent colleges on the S. C. Commission on Higher Education and as a member of the S.C. 
Tuition Grant Commission. 

Article XVII, Section IA of the South Carolina Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an officer in 
the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a notary 
public. For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offires 
which have duties involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders 
v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, or require 
qualifications or an oath for the position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

Section 59-113-10 of the South Carolina Code of Laws provides for the Higher Education 
Tuition Grant Commission and states in part that "[t]he Commission shall administer the provisions 
of this chapter and shall make those regulations as may be necessary in order to carry out the intent 
of this chapter." The Higher Education Tuition Grant Commission apparently stands on equal 
footing with other state agencies, commissions and boards in carrying out the legislative intent in 
creating such Commission. See OP. A TTY. GEN. Sept. 26, 1979. The Commission exerts some 
degree of control over the expenditure of appropriated funds, and thus the Commission exercises 
a sovereign power in its regulating and implementing the statutory tuition grant scheme. It is our 
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opinion that membership on the Higher Education Tuition Grant Commission would constitute 
office holding for purposes of the dual office holding prohibition of the State Constitution. 

Because we have opined that one of the positions constitutes office holding, the question 
turns to whether the position of membership on the S. C. Commission on Higher Education would 
likewise be considered an office. Section 59-130-10 creates the Commission and designates its 
membership. The independent colleges and universities representative is described as follows: 

One ex officio member to represent the independent colleges and universities by the 
Governor upon the advice and consent of the Senate. The individual appointed must 
be serving as a member of the Advisory Council of Private College Presidents. This 
member must be appointed for a term of two years and shall serve as a nonvoting 
member. 

S.C. CODE ANN.§ 59-113-10 (3) (emphasis added). 

The phrase ex officio is defined as "[f]rom office; by virtue of the office" or "[f]rom office; 
by virtue of office; officially. A term applied to an authority derived from official character merely, 
not expressly conferred upon the individual, but rather annexed to the official position .... " Lobrano 
v. Police Jury of Parish of Plaquemines, 90 So. 423, 425 (1921). The South Carolina Supreme 
Court has commented extensively on ex officio memberships in Ashmore v. Greater Greenville 
Sewer Dist., 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88, 95 (1947), stating that the rule oflaw prohibiting dual office 
holding "is not applicable to those officers upon whom other duties relating to their respective 
offices are placed by law." 

In an opinion of this Office dated March 22, 1995, we examined the dual office holding 
ramifications of membership on the Commission on Higher Education. In that opinion it was stated: 

But for the ex officio status accorded these members of the Commission on Higher 
Education, it is my opinion that these members would most probably be considered 
office holders for dual office holding purposes. The positions are created by statute. 
Certain qualifications must be met by the appointees (for example, being a trustee of 
a public institution of higher education). A specific term of service is provided, four 
years in the House bill and two years in the Senate bill. No oath of office is 
specifically required by these statutes.... Section 59-103-80 authorizes the 
Commission members to be paid such per diem and mileage as is authorized by law 
for members of state boards, commissions, and committees. The powers and duties 
to be exercised by the Commission members are specified in the various statutes in 
Chapter 103 of Title 59 and include studying the short and long-range programs of 
the state's institutions of higher education; approving requests for supplemental 
appropriations from the institutions; approving degree programs to be undertaken by 
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the institutions; making recommendations to the Budget and Control Board as to 
policies, programs, curricula, facilities, and the like, of the institutions as the 
Commission may consider desirable; making various reports as may be required; 
approving new construction; entering into contracts for the provision of teacher 
training programs; and more. These powers and duties appear to exercise a portion 
of the sovereign power of the State. Thus, one who would serve on the Commission 
of Higher Education in a status other than ex officio would most probably be 
considered an office holder. (Emphasis added). 

Thus, the Supreme Court of South Carolina, as well as prior opinions of this Office, have 
concluded that membership on a public body in an ex officio capacity should not be considered 
office holding for purposes of the State Constitution's prohibition against dual office holding. It is 
our opinion, therefore, that a South Carolina independent college president may serve simultaneously 
as an ex officio member representing the independent colleges and universities on the S. C. 
Commission on Higher Education and as a member of the S.C. Tuition Grants Commission without 
violating the dual office holding prohibition. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


