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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

AITORNEY GENERAL 

Ms. Alzena Robinson 

November 20, 2001 

Member, Bamberg County Development Board 
38 Ness Drive 
Bamberg, South Carolina 29003 

RE: Informal Opinion 

Dear Ms. Robinson: 

By your letter of October 30, 2001, you have requested an opinion of our Office concerning 
amendments to the enabling ordinance of the Bamberg County Development Board. You write: 
"Two members of Bamberg County Council should be at large members with voting power instead 
of ex officio members. The question is conflict ofinterest or violation of the law." You also inform 
us that the ex officio members currently do not have voting power. 

When a public official serves simultaneously on two boards or public bodies, dual office 
holding questions inevitably arise. Article XVII, Section 1 A of the South Carolina Constitution 
provides that "no person may hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with 
exceptions specified for an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire 
department, constable, or a notary public.For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of the 
sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant 
considerations are whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the position. State v Crenshaw, 274 
S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

However, while the constitution prohibits dual office holding, such prohibition does not 
generally apply when one of the offices is held ex officio. The phrase ex officio is defined as "[f]rom 
office; by virtue of the office" or "[f]rom office; by virtue of office; officially. A term applied to an 
authority derived from official character merely, not expressly conferred upon the individual, but 
rather annexed to the official position." Lobrano v. Police Jury of Parish of Plaquemines, 150 La. 
14, 90 So. 423 (1921). In Ashmore v. Greater Greenville Sewer District, 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 
(1947), the South Carolina Supreme Court commented extensively on ex officio memberships: 
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The rule here enforced with respect to double or dual office holding in violation of 
the constitution is not applicable to those officers upon whom other duties relating 
to their respective offices are placed by law. A common example is ex officio 
membership upon a board or commission of the unit of government which the officer 
serves in his official capacity, and the functions of the board or commission are 
related to the duties of the office. Ex officio means "by virtue of his office." ... 
Similar observation may be made with respect to ex officio membership upon a 
governing board, commission or the like of an agency or institution in which the unit 
of government of the office has only a part or joint ownership or management. In 
mind as an example is an airport operated by two or more units of government. A 
governing board of it might be properly created by appointment ex officio of officers 
of the separate governmental units whose duties of their respective officers have 
reasonable relation to their functions ex officio .... 

Ashmore, 211 S.C. at 92. 

Thus, the Supreme Court of South Carolina, as well as prior opinions of this Office, have 
concluded that membership on a public body in an ex officio capacity should not be considered 
office holding for purposes of the State Constitution's prohibition against dual office holding. See 
OPS. ATTY. GEN. July 18, 2001; Jan. 7, 1999. Therefore, a Bamberg County Council member who 
also serves on the Bamberg County Development Board would not violate the dual office holding 
provision of the Constitution. 

You have also asked whether a conflict of interest exists in this situation. From our reading 
of the enabling ordinance that created the Development Board, County Council always intended that 
the Board be comprised of numerous public officials who serve on other bodies. For example, 
mayors ofincorporated political subdivisions in the county, members of the Legislative Delegation, 
and a County Council member all currently serve as ex officio members of the Development Board. 
The interests of the Development Board and the interests of the other bodies, such as County 
Council, are interrelated by design. Because the Development Board and the County Council are 
not intended to operate wholly independent of each other, no impermissible conflict ofinterest exists 
when a Council member serves on the Board ex officio. 

As a practical matter, I recommend amending the enabling ordinance to indicate that the two 
members of the County Council serving as ex officio members of the Development Board clearly 
have voting power. On some political bodies, ex officio members have voting power and on other 
bodies these members cannot vote. As stated above, a person who serves "ex officio," merely serves 
by virtue of his office on another board. For purposes of clarity, the voting power of the ex officio 
member should be delineated in the ordinance. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
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General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


