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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLIE CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Cyrus Spradley 
Aiken County Auditor 
P.O. Box 94 
Aiken, South Carolina 29802 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Spradley: 

September 10, 2001 

By your letter of August 3, 2001, you have requested an opinion of this Office concerning 
the registration and taxation of motor vehicles operated in South Carolina but owned by a resident 
of another state. By way of background, you provide the following infomrntion: 

.. . an Aiken county taxpayer, through an attorney, has contacted this office requesting 
clarification regarding his particular situation. This individual is an Aiken county 
resident and has been a legal resident for several years. He is employed in this 
county and he and his wife own their home. However, they are driving a vehicle that 
belongs to a relative who is a resident in another state and the vehicle is registered 
in that state (Tennessee) to that individual. ... My position is that they are residents 
of this state and the car has been here for an accumulated period exceeding one 
hundred and fifty days and is taxable as a result of its being situated here. 

South Carolina Code of Laws Section 56-3-110 requires every motor vehicle "driven, 
operated or moved upon a highway in this State" to "be registered and licensed in accordance with 
the provisions of ... [chapter 3 of Title 56]." Chapter 3 does, however, contain exemptions from 
registration for certain vehicles. Section 56-3-150 provides: 

A foreign privately-owned-and-operated passenger vehicle of a nonresident, 
otherwise subject to registration and license under the provisions of this chapter may 
be operated within this State without being registered and licensed under the 
provisions of this chapter, subject to the conditions that the vehicle is at all times, 
when operated in this State, duly registered or licensed in the state, territory, district, 
or country of residence of the owner and that there is displayed thereon a valid 
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registration card and registration or license plate or plates. The vehicle of a 
nonresident must be registered and licensed pursuant to this chapter upon the earlier 
of a nonresident's: 

( 1) subsequent establishment of domicile in this State, or 
(2) operation of the vehicle in this State for an accumulated period exceeding one 

hundred fifty days. (Emphasis added). 

On its face, the exemption applies to the circumstances you describe. The automobile is a 
privately-owned-and-operated passenger vehicle owned by a nonresident of South Carolina. 
Although operated in South Carolina, it is duly registered in Tennessee, the state of residence of the 
owner. Apparently, the automobile displays a Tennessee license plate, and those driving it can 
produce a valid registration. Thus, the residents of Aiken County would not be required to register 
the vehicle in this state. 

The second sentence of Section 56-3-150 limits this exemption and require registration upon 
the earlier of two events. However, I am not convinced that the limitations apply in this case. You 
inform me that the residents in Aiken have operated the vehicle in South Carolina for more than one 
hundred fifty days. However, Section 56-3-150 requires that the vehicle must be registered upon the 
nonresident's operation of the vehicle for one hundred fifty days. "Non-resident" appears to be an 
element of both subsection (1) and (2). As you describe in this case, the non-resident, who lives in 
Tennessee, has not operated the vehicle in South Carolina for that period of time. Thus, strictly 
construing the plain language of the statute, the second sentence of Section 56-3-150 would not 
apply. 

Another provision oflaw, however, probably applies to require the motor vehicle's tax situs 
in Aiken County. Section 12-37-890 states, in part: 

... All other personal property shall be returned for taxation and taxed at the place 
where the owner thereof shall reside at the time of listing the same, if the owner 
reside in this State; if not, at the residence of the person having it in charge. 

In an opinion of this Office, dated December 2, 1969, we reasoned from this provision that "taxation 
of personal property is not wholly dependent upon the owner being a legal resident of South 
Carolina." OP. ATTY. GEN. 2805. In that opinion, we addressed whether motor vehicles belonging 
to individuals who reside in and operate vehicles in South Carolina but maintain the vehicle's 
registration in a foreign state are taxable in South Carolina. We concluded that even though the 
owners paid taxes on the vehicles in their home states, the vehicles were nonetheless subject to 
taxation by South Carolina's local governmental entities by virtue of their "more or less permanent" 
location in this state. 

This reasoning applies, as well, to the instant case. Section 12-37-890 provides for the 
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taxation of property located at the residence of the person having it in charge when the owner is not 
a legal resident of this state. According to your information, the Aiken residents have the car in their 
charge more or less permanently, although the owner resides in Tennessee. Pursuant to Section 12-
37-890, the motor vehicle would thus acquire a tax situs in Aiken County for ad valorem taxation. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Attorney 
General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It 
has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General nor officially published in the 
manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Very truly yours, 

~~!(~) 
Susannah Cole 
Assistant Attorney General 


