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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Sergeant Jolene Vancil 
City of Greer Police Department 
Staff Services and Planning 
101 West Poinsett Street 
Greer, South Carolina 29650 

Re: Informal Opinion 

Dear Sergeant Vancil: 

April 21, 1998 

You note that your Department "is receiving differing interpretations" of S.C. Code 
Ann. Sec. 22-5-180. Therefore, you are requesting an opinion regarding the service of 
warrants by sworn law enforcement officers who are the affiant on the warrant. Your 
specific question is as follows: 

[d]o SC Statutes 22-5-150, 22-5-160, and 22-5-180 apply to 
law enforcement officers sworn by the powers of their 
jurisdiction, or are they only applicable to a civilian [whom] 
a Magistrate has deputize[ d] as a special officer for the service 
of a specific warrant? 

I am enclosing a copy of an Opinion dated May 22, 1980 for your review which 
answers your question. In that Opinion, we stated as follows: 

. . . this Office in several previous opinions has consistently 
held that pursuant to Section 22-5-180, supra, a magistrate 
should not authorize and a law enforcement officer should not 
serve an arrest warrant issued upon such officer's affidavit. 
(See 1958 Op. Atty. Gen., p. 269, 1958 Op. Atty. Gen., 
p. 211, 1936 Op. Atty. Gen., p. 111, 1927 Op. Atty. Gen., 
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p. 93.) Early opinions of the South Carolina Supreme Court 
have also recognized this principle. (See, e.g., State v. DuPre, 
134 S.C. 268, 131 S.E. 419 (1926); State v. Prescott, 125 S.C. 
22, 119 S.E. 637 (1923) (dis. op. Watts); State v. Williams, 
76 S.C. 135, 56 S.E. 783 (1907); State v. Culbreath, 121 S.C. 
89, 113 S.E. 476 (1922). Therefore, pursuant to Section 22-
5-180, supra, the law enforcement officer who acts as the 
affiant in obtaining an arrest warrant should not serve 
such warrant. (emphasis added). 

This Opinion remains the Opinion of this Office. Accordingly, as we consistently 
advise, pursuant to § 22-5-180, " ... the law enforcement officer who acts as the affiant in 
obtaining an arrest warrant should not serve such warrant." 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

RDC/an 
Enclosure 

Very truly yours, 

f~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


