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Re: Informal Opinion 

Dear Coroner Seymour: 

April 22, 1998 

You have asked for an opinion regarding the following situation: 

[t]he local Sheriff has taken the stand that when a dead body 
is found and his office is called to the scene, he is to conduct 
his investigation, collect evidence, question witnesses and then 
when ready to move the body he notifies the Coroner. 

My duties as defined by the S.C. Code require that [I] 
determine the cause and manner of all deaths that occur in my 
County without medical supervision. Accordingly [I] ... feel 
that Section 17-5-260 should apply to this situation. 

Law I Analysis 

S.C. Code Ann. Sec. 17-5-260 was amended in 1996 by Act No. 419 and provides 
as follows: 

[i]f a person dies as a result of violence, apparent suicide, 
when in apparent good health, unattended by a physician, or 
in any suspicious or unusual manner or while an inmate of a 
penal or correctional institution or stillbirths not attended by 
a physician, a person having knowledge of the death 
immediately shall notify the county medical examiner's office. 
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This procedure also must be followed upon discovery of 
anatomical material suspected of being or determined to be a 
part of a human body. 

The county medical examiner shall make immediate 
inquiry into the cause and manner of death and shall reduce 
the findings to writing on forms provided for this purpose 
retaining one copy and forwarding one copy to the coroner. 
In the case of violent death, one copy must be forwarded to 
the county solicitor of the county in which the death occurred. 
The county medical examiner must notify in writing the 
deceased person's next-of-kin, if known, that, in the course of 
performing the autopsy, body parts may have been retained for 
the purpose of investigating the cause and manner of death. 

In performing an autopsy or postmortem examination, 
no body parts, as defined in Section 44-43-320, removed from 
the body may be used for any purpose other than to determine 
the cause or manner of death unless the person authorized to 
consent, as defined in Section 44-43-330, has given informed 
consent to the procedure. The person giving the informed 
consent must be given the opportunity to give informed 
consent and authorize the procedure on a witnessed, written 
consent form using language understandable to the average lay 
person after face-to-face communication with a physician, 
coroner, or medical examiner about the procedure. If the 
person authorizing the procedure is unable to consent in 
person, consent may be given through a recorded telephonic 
communication. 

In an Opinion, dated June 8, 1983, this Office construed§ 17-5-260 as being inapplicable 
to counties without a Medical Examiner. As we stated therein, 

[t]his statute applies only to the County Medical Examiner as 
defined in South Carolina Code Section 17-5-210(6). There is 
no mention in Section 17-5-260 of the County Coroner. 
Moreover, South Carolina Code Section 17-5-220 mandates a 
County Medical Examiner Commission only in those counties 
with a population over 240,000. It is the opinion of this 
Office that South Carolina Code Section [17-5-260] applies 
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only to those counties with a Medical Examiner, and has no 
applicability to Aiken County. 

While § 17-5-260 has been amended since the 1983 Opinion was issued, the fact that the 
Legislature did not choose to alter the Opinion's conclusion, i.e. that § 17-5-260 is 
applicable only to counties with a Medical Examiner, indicates legislative acceptance and 
approval of the Opinion. See, State v. Crescent Cities Jaycees Foundation, 624 A.2d 955 
(Md. Ct. App. 1993) [absent charges in statutory language, Legislature is presumed to 
have acquiesced in the Attorney General's interpretation of the statute]; State v. Son, 4332 
A.2d 947 (N.J. 1981) ["The absence of any amendment to a statute following an Attorney 
General's formal opinion strongly suggests that the views expressed therein were 
consistent with legislative intent."]. Thus, the 1983 Opinion concluding§ 17-5-260 to be 
applicable only to counties with a Medical Examiner remains in effect. 

This Office has addressed on several previous occasions the relationship between 
the duties of law enforcement officers and coroners at the scene of a death. On 
October 7, 1976, for example, we considered this question at considerable length, stating 
as follows: 

[t]here is nothing in the law of this State that gives to either 
coroners or police officers authority to direct or supervise 
others in such investigation. Coroners are empowered by 
statute to conduct preliminary investigations into violent or 
unexplained deaths ... and police officers under the common 
law are empowered to prosecute those found to be criminally 
responsible. The situation is akin to that in which SLED 
officers are conducting an investigation into a crime that is 
also under investigation by a county sheriff. Both have full 
authority to investigate, but not to the exclusion of the other. 
Neither does either have authority to direct the other as to 
methods of investigation. 

Former Attorney General McLeod also addressed the issue of jurisdiction at a crime 
scene in an opinion, dated October 31, 1973. There, he stated: 

[i]t is my opinion that where law enforcement officers 
are investigating an incident with a view to establishing 
whether any violation of law has been committed, the coroner 
in normal circumstances, should, where immediate action by 
the police officers is indicated, defer to the investigation by 
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the police officers, and that where no immediate action by the 
police officers is required, that the law enforcement officers 
should defer to the coroner to enable him to carry out his 
duties. There is no precise answer as to which officials have 
primary jurisdiction, but the circumstances of each case must 
determine the priority of investigation. The basic answer to 
the question can only be that the law enforcement officers and 
the coroner must work together in cooperation. The findings 
and determinations of each branch can often materially assist 
the other in the performance of their respective duties, and 
therefore the priority of jurisdiction should not arise. If it 
does arise, the only answer that I can give is that the 
immediate [investigative] ... needs of each must be weighed in 
the light of the circumstances existing, and one should defer 
to the other as those circumstances dictate. 

See also Op. Atty. Gen., January 5, 1994 ["ideally there should be cooperation between 
law enforcement and coroners in investigating a death."]; Op. Atty. Gen., April 26, 1984. 

Accordingly, it is the consistent opinion of this Office that no state statute defines 
or delineates whether a county coroner or law enforcement officers or agencies possess 
primary jurisdiction in the investigation of a death. Thus, "the circumstances of each case 
must determine the priority of investigation" and "law enforcement officers and the 
coroner must work together and in cooperation." 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


