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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Edgar Dyer, University Counsel 
Coastal Carolina University 
Post Office Box 1954 
Conway, South Carolina 29526 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Dyer: 

February 27, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have asked whether 
a public university must pay a county "hospitality tax." Specifically, must Coastal 
Carolina pay the Horry County Hospitality Fee on theatrical performances, athletic events, 
food services, and the like? 

Coastal Carolina University is an institution of higher learning of the State of South 
Carolina. S.C. Code Ann. § 59-136-100. The University is governed by a board of 
trustees. The board of trustees is constituted a body corporate and politic under the name 
of the board of trustees for Coastal Carolina University. S.C. Code Ann.§ 59-136-130. 
This section of the statute also lays out the numerous powers of the board of trustees. 

The Horry County Hospitality Fee was established by Ordinance No. 105-96, as 
amended. This Ordinance establishes a uniform service charge equal to one and one-half 
percent (1.5%) within the geographic confines of Horry County, with an additional 
hospitality fee equal to one percent (1.0%) within the unincorporated areas of Horry 
County only. These fees shall be imposed on: 

( 1) the gross proceeds derived from the rental or charges for any 
rooms, campground spaces, lodgings, or sleeping accommodations furnished 
to transients by any hotel, inn, tourist court, tourist camp, motel, 
campground, residence, or any place in which rooms, lodging, or sleeping 
accommodations are furnished to transients for a consideration within the 

J REMBERT c. DENNIS BUILDING • POST OFFICE Box 11549 • COLUMBIA. s.c. 29211-1549 • TELEPHONE: 803-734-3970 • FACSIMILE: 803-253-6283 

M~~Leez" 



Mr. Dyer 
Page 2 
February 27, 1998 

County to which sales tax imposed by the State of South Carolina pursuant 
to Section 12-36-920 of the South Carolina Code applies; 

(2) those paid admissions to places of amusement within the County 
to which the admissions tax imposed by the State of South Carolina 
pursuant to Section 12-21-2420, et seq. of the South Carolina Code, applies; 
and 

(3) the gross proceeds derived from the sale of prepared food and 
beverages sold for immediate consumption either on or off premises; or 
maintain licenses for the on-premises consumption of alcohol, beer or wine. 

Under Section 1 (B) of the Ordinance, the payment of the hospitality fee is the 
liability of the consumer of the services. The hospitality fee shall be paid at that time of 
the delivery of services to which the hospitality fee applies, shall be collected by the 
provider of the services, and shall be held in trust by the provider until remitted as 
provided in the ordinance. 

As you can see, the Ordinance specifies that the Horry County Hospitality Fee is 
not the liability of the provider of the services, but is the liability of the consumer of the 
services. The provider of the services merely collects the Hospitality Fee from the 
consumer and holds it in trust until remitted to the proper authority. Thus, unless Coastal 
Carolina is the consumer, the University would not actually be "paying" the Hospitality 
Fee, but merely collecting the fee. 

Turning to your questions, in regards to theatrical performances and athletic events, 
the Ordinance calls for the Hospitality Fee to be imposed on those paid admissions to 
which the admissions tax imposed by the State pursuant to Section 12-21-2420 applies. 
Therefore, to determine the applicability of the Hospitality Fee, this section of the Code 
must be analyzed. 

Pursuant to Section 12-21-2420, a license tax of five percent must be levied, 
assessed, collected, and paid upon paid admissions to places of amusement within this 
State. However, the statute does include several exemptions from this tax. One of these 
exemptions is that no tax may be charged or collected on admissions charged by any 
eleemosynary and nonprofit corporation or organization organized exclusively for 
religious, charitable, scientific, or educational purposes; or the presentation of performing 
artists by an accredited college or university; provided, that the license tax levied and 
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assessed shall be collected and paid upon all paid admissions to all athletic events of any 
institute of learning above the high school level. S.C. Code Ann. § 12-21-2420(4). 1 

As provided by the statute, the State admissions tax and, accordingly, the Horry 
County Hospitality Fee may not be charged or collected on admissions charged for the 
presentation of performing artists by an accredited college or university. Therefore, those 
theatrical performances meeting the description of "presentation of performing artists" by 
Coastal Carolina would not be subject to the Horry County Hospitality Fee and the 
University would not be required to collect the Hospitality Fee upon these events. 

Athletic events are specifically made subject to the State admissions tax and, 
accordingly, the Horry County Hospitality Fee. Therefore, Coastal Carolina would be 
required to collect the Hospitality Fee upon these events. 

In regards to food services, the Ordinance calls for the Hospitality Fee to be 
imposed on the gross proceeds derived from the sale of prepared food and beverages sold 
for immediate consumption either on or off premises; or maintain licenses for the on­
premise consumption of alcohol, beer or wine. The Ordinance does not exempt Coastal 
Carolina from this provision. 2 

I am not familiar with the particular manner in which Coastal Carolina provides 
food services. As with most Universities, I would assume that there is a variety of ways 
students, faculty, and visitors may obtain food from the University (board plans, etc.) In 
some cases, the University may be the consumer and in others, the provider. 3 Since I am 

1 In an opinion dated June 22, 1970, this Office concluded that the University of 
South Carolina is not an eleemosynary or nonprofit corporation. Therefore, USC did not 
fall under the exemption found in Section 12-21-2420(4) for "eleemosynary or nonprofit 
corporations or organizations organized exclusively for religious, charitable, scientific or 
educational purposes." The statute was subsequently amended to exempt "the presentation 
of performing artists by an accredited college or university." 

2 State agencies are not exempt from all forms of taxation. For example, sales to or 
purchases by the State are subject to the sales and use tax, unless otherwise exempt. See 
Op. Atty. Gen. dated February 14, 1963; S.C. Revenue Ruling No. 92-15 (copy enclosed). 

3 I have enclosed a copy of S.C. Revenue Ruling No. 93-9. While not directly on 
point with your question, this ruling provides a comprehensive explanation of how the 
State sales and use tax applies to meals sold or furnished by certain educational and 
medical institutions. 
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unfamiliar with the particular facts involved, I cannot comment with absolute certainty as 
to the application of the Ordinance in all cases. However, at a minimum, it would appear 
that if Coastal Carolina is engaged in the sale of food and beverages in a manner 
consistent with that specified in the Ordinance, this provision of the Ordinance would be 
applicable. Thus, if such is the case, the University would be required to collect payment 
of this fee from the consumer for the delivery of such services. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

E J. !(o~ 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


