
I 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

February 9, 1998 

The Honorable Glenn F. McConnell 
Senator, District No. 41 
311 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

RE: Informal Opinion 

Dear Senator McConnell: 

Attorney General Condon has forwarded your recent opinion request to me for 
reply. You have informed this Office that the legislation which created the Charleston 
County Parks and Recreation Commission (hereinafter "PRC") includes a prohibition 
against any commissioner receiving compensation for their service as such. A 
commissioner has asked you whether this legislation would prohibit the commissioners 
from participating in a group insurance plan in which they would pay all the costs. It is 
my understanding that the commissioners would participate in the group insurance plan 
provided to the employees of the PRC. You have asked whether this type of insurance 
arrangement would be a form of compensation and, thus, prohibited by the enabling 
legislation. 

The PRC was created by Act No. 1595of1972. Section 4 of the Act provides in 
pertinent part that no member of the commission shall receive any compensation for his 
services as a member of the commission. 

· The term "compensation" when employed in reference to the renumeration of 
public officers means pay for doing all that may be required of the official, whether it is 
in the form of a fixed salary, or fees, or commissions, or perquisites of whatsoever 
character. 63A Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 431. In addition, the term 
perquisite when used in connection with a public office means some emolument or profit 
beyond the salary payable to him. Fringe benefits, such as the payment of group medical 
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and hospital plans, are valuable prerequisites of an office, and are as much a part of the 
compensations of office as a weekly pay check; such payments for fringe benefits may not 
constitute "salary," in the strictest sense of the word, but they are compensation. 63A 
Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 450; Op. Atty. Gen. dated August 5, 1988. 

I have been unable to locate any South Carolina case law or prior opinions of this 
Office regarding whether mere access to a group insurance plan would be considered 
compensation. I have, however, located an opinion of the Arkansas Attorney General on 
a similar question. Ark. Op. Afty. Gen. No. 95-061. 

In the Arkansas situation, the law provided that "[n]o justice of the peace shall 
receive compensation as a county employee or deputy, nor shall any justice receive 
compensation or expenses from funds appropriated by the quorum court for any services 
performed within the county." The question presented was "[i]f the quorum court elects 
to treat themselves as employees for the purpose of receiving hospital insurance benefits 
under a county personnel policy, would it make a difference ifthe quorum court members 
paid for their benefits without any financial cost to the county?" The Arkansas Attorney 
General was concerned that even though the quorum court members would be paying for 
their benefits without any financial cost to the county, the members may still be viewed 
as receiving a form of compensation, although perhaps indirectly. The Attorney General 
concluded that the quorum court members would benefit from their inclusion in the 
employees plan and, thus, be afforded a form of compensation in violation of the law. 

In my opinion, if a court in South Carolina were to address this question, it is 
likely that they would find that the access to the PRC's group insurance plan would 
constitute a form of compensation, despite the fact that the commissioners would pay the 
entire cost of the insurance with no cost to the PRC. While it is arguable that the 
commissioners may not be receiving a direct benefit, at a minimum, they are receiving an 
indirect benefit. If an individual commissioner sought insurance outside of the 
individual's capacity as commissioner (as a private citizen), it is likely that the rates would 
be higher than those of the PRC's group plan. Thus, by purchasing insurance through the 
group plan, the commissioner would be saving money on the insurance premium. The 
commissioner would be receiving a benefit that he would not normally be entitled to as 
a private citizen. This, I believe, a court would find to be compensation and, therefore, 
prohibited by the enabling legislation. 

I note that there is another option available to the commissioners. In the years 
following the passage of Act No. 1595, the General Assembly adopted Section 6-11-91 
of the South Carolina Code of Laws. This section provides: 
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The governing body of a public service district or special purpose 
district by resolution or ordinance may fix or change the compensation or 
other benefits, including insurance benefits and per diem for the members 
of the district governing body. Reimbursable expenses actually incurred 
while on official business may not exceed the amounts authorized for 
members of state boards. committees, and commissions, and insurance 
benefits shall not exceed those provided for state employees. 

This Office has previously opined that this statute is applicable to special purpose 
districts created by act of the General Assembly. Op. Atly. Gen. dated June 8, 1990. By 
virtue of this statute, the commissioners may elect to continue following the terms of Act 
1595, or they may adopt ano.ther compensation plan in accordance with Section 6-11-91 
of the Code, by resolution or ordinance. Included in an adopted compensation plan may 
be insurance benefits that do not exceed those provided for state employees. Therefore, 
to avoid a potential legal action concerning whether access to the group insurance plan 
would constitute compensation, the commissioners may wish to adopt a compensation plan 
pursuant to Section 6-11-91 of the Code. Of course, this opinion should not be construed 
as a recommendation either for or against such a plan. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

BA~~ 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


