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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

Sergeant Mark Mims 

January 19, 1998 

Police Department, City of Florence 
City-County Complex, JJ 
180 N. Irby Street 
Florence, South Carolina 29501-3456 

Re: Informal Opinion 

Dear Sergeant Mims: 

You seek an opinion regarding certain roadways a portion of which are in the 
Florence City limits. By way of background, you state the following: 

[t]he City of Florence has several roadways that are partially 
in the city limits with some areas not being included in the 
incorporated area. (I.e. Hoffmeyer Road is primarily in the 
city limits of Florence. However, there is a stretch, 
approximately 1/2 mile long, that is not in the city limits but 
is bordered on both ends by the city limits.) Basically, I need 
to know if this agency has jurisdiction to enforce State of 
South Carolina Traffic Laws within this type of area. Many 
of these areas cause problems for us, because the SC Highway 
Patrol refuses to work accidents in these areas because they 
are · citing these areas are under City of Florence Police 
Department jurisdiction. The problem primarily occurs 
regarding enforcement in wreck situations (i.e. DUI and 
DUS). 

Law I Analysis 

S.C. Code Ann. Sec. 5-7-110 bestows upon municipal police officers the authority 
to "exercise their powers on all private and public property within the corporate limits of 
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the municipality ... " S.C. Code Ann. § 17-13-40 further provides that "police authorities 
of all towns and cities of this State may make arrests of all offenders against municipal 
ordinances and statutes of this State ... ". 

There are several possible statutory solutions to your problem. S.C. Code Ann. 
Sec. 5-7-155 provides as follows: 

[i]f any portion of a street or highway is within the 
boundary of a municipality, the right of way of the street or 
highway not within the municipal boundary but touching the 
boundary is nevertheless considered to be within the boundary 
of the municipality for purposes of its police jurisdiction. 

A street or highway which serves as the boundary 
between municipalities is under the police jurisdiction of both 
municipalities regardless of the municipality in which the 
street or highway is located. 

(emphasis added). 

Several principles of statutory construction are applicable here. First and foremost, 
is the time-honored principle that the intent of the General Assembly must prevail. 
Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). The real 
purpose and intent of the lawmakers will prevail over the literal import of the statute. 
Caughman v. Columbia Y.M.C.A., 212 S.C. 337, 47 S.E.2d 788 (1948). A statute as a 
whole must receive a practical, reasonable, and fair interpretation consonant with the 
purpose, design, and policy of the lawmakers. Id. A thing which is the intention of the 
makers of a statute is as much within the statute as if it were within the letter. Greenville 
Baseball v. Bearden, 200 S.C. 363, 20 S.E.2d 813 (1942). 

It is evident that the overriding purpose of§ 5-7-155 is to extend jurisdiction to 
both municipalities where a "street or highway serves as the boundary between 
municipalities." I see no reason why a court would not apply this situation to the 
analogous circumstance where the street or highway serves as the boundary between the 
same municipality. In other words, it would make no sense to apply this statute where 
two different towns were involved, but not where the same municipality's territory ran on 
either side of the unincorporated portion of the street. While no court case or opinion of 
this Office of which I am aware has applied this statute to your specific facts, I believe 
there is good likelihood that a court would so extend the statute. 
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In addition, as a precaution, you may wish to examine Section 5-7-110. Such 
provision states in pertinent part that: 

[a ]ny such police officers shall exercise their powers on all 
private and public property within the corporate limits of the 
municipality and on all property owned or controlled by the 
municipality wheresoever situated; provided, that the 
municipality may contract with any public utility, agency, or 
with any private business to provide police protection beyond 
the corporate limits. Should the municipality provide police 
protection beyond its corporate limits by contract, the legal 
description of the area to be served shall be filed with the 
State Law Enforcement Division, the office of county sheriff 
and the Department of Public Safety. 

I am enclosing an opinion of this Office, Op. Atty. Gen., Op. No. 86-79 (July 11, 1986) 
which references § 5-7-110 as one means to allow (by contract with a county) 
"Greenwood police officers to assist in the investigation of accidents and the control of 
traffic [incident] to a traffic accident at an intersection which is located just outside the 
city limits of Greenwood." Such Opinion outlines a number of other statutes which may 
be applicable to such situations. Thus, you may wish to review these statutes (along with 
§ 5-7-110) as an alternate means of resolving the problem if you choose not to rely upon 
§ 5-7-155. See also Op. Atty. Gen., August 7, 1979 (enclosed). 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

RDC/an 
Enclosures 

Very truly yours, 

r{);4-
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


