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Re: Informal Opinion 

Dear Mr. King: 

On behalf of Greenville County Animal Control, you state that "questions have 
been raised as to the legality of [officers who fail] ... to witness violations of the County 
Ordinance asking the complaining parties to give statements along with photographs or 
videos to obtain a warrant in connection with the said violation." You further state that 
officers "have been advised to let citizens sign these warrants themselves." However, it 
is the opinion of your office "that the County and the Officer should be the responsible 
party for enforcing a County Ordinance." You wish to know whether "the use of 
statements as a means of enforcing the law put the Officer and County at any ... risk [of 
liab iii ty]? 

Law I Analysis 

Your question has been addressed by me in an Informal Opinion, dated July 19, 
1996. I am enclosing a copy of this Opinion for your review. 

The Opinion dealt with the use of the County Ordinance Summons authorized 
pursuant to S.C. Code Ann. Sec. 56-7-80 when the Animal Control Officer does not 
observe the offense. Section 56-7-80 provides as follows: 
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(A) Counties and municipalities are authorized to 
adopt by ordinance and use an ordinance summons as 
provided herein for the enforcement of county and municipal 
ordinances, upon adoption of the ordinance summons, any 
county or municipal law enforcement officer or code 
enforcement officer is authorized to use an ordinance 
summons. Any county or municipality adopting the ordinance 
summons is responsible for the printing, distributing, 
monitoring, and auditing of the ordinance summons to be used 
by that entity. 

(B) The uniform ordinance summons may not be 
used to perform a custodial arrest. No county or municipal 
ordinance which regulates the use of motor vehicles on the 
public roads of this State may be enforced using an ordinance 
summons. 

(C) An ordinance summons must cite only one 
violation per summons and must contain at least the following 
information: 

( 1) the name and address of the person or entity 
charged; 

(2) the name and title of the issuing officer; 

(3) the time, date, and location of the hearing; 

(4) a description of the ordinance the person or 
entity is charged with violating; 

(5) the procedure to post bond; and 

( 6) any other notice or warning otherwise required 
by law .... 

(D) Service of a uniform ordinance summons vests 
all magistrate's and municipal courts with jurisdiction to hear 
and dispose of the charge for whiGh the ordinance summons 
was issued and served. 
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(E) Any law enforcement officer or code 
enforcement officer who serves an ordinance summons must 
allow the person to proceed without first having to post bond 
or to appear before a magistrate or municipal judge. 
Acceptance of an ordinance summons constitutes a person's 
recognizance to comply with the terms of the summons. 

(F) Any person who fails to appear before the court 
as required by an ordinance summons, without first having 
posted such bond as may be required or without having been 
granted a continuance by the court, is guilty of a misdemeanor 
and, upon conviction, must be fined not more than two 
hundred dollars or imprisoned for not more than thirty days. 
Any law enforcement agency processing an arrest made 
pursuant to this subsection must furnish such information to 
the State Laws Enforcement Division as required by Chapter 
3 of Title 23. 

(G) This statute does not prohibit a county or 
municipality from enforcing ordinances by means otherwise 
authorized by law. 

The Opinion went on to conclude that, unlike the common law and statutory law 
in South Carolina, which requires that "'in order to arrest for a misdemeanor not 
committed in the officer's presence, either a warrant must be obtained or there must be 
probable cause that the offense has been freshly committed,'" the County Ordinance 
Summons contains no such requirement. Thus, in view of the fact that a County 
Ordinance Summons does not involve a custodial arrest, we declined to imply the general 
rule that a misdemeanor offense must occur in the presence of the officer in order to arrest 
without a warrant to the circumstances of the County Ordinance Summons. 

Of course, with respect to an arrest warrant, we have consistently stated that "[a]ny 
citizen who has reasonable grounds to believe that the law has been violated has the right 
to cause the arrest of a person who he honestly and in good faith believes to be the 
offender." Op. Atty. Gen., Op. No. 93-74 (November 4, 1993), quoting 22 C.J.S., 
Criminal Law, Section 326, p. 392. Furthermore, the probable cause expressed in the 
affidavit of an arrest warrant may be based on personal knowledge or hearsay. Op. Atty. 
Gen., March 18, 1980. The affiant to an arrest warrant must be able to satisfy an 
inquiring magistrate that sufficient facts and information exist to support the warrant 
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which determination is entirely within the magistrate's judgment. The penalty for perjury 
attaches to the facts alleged in the affidavit. 

Thus, who actually signs the warrant in a given situation is not something that can 
be resolved in an Opinion of this Office. However, you may wish to consider the option 
of the County Ordinance Summons which we believe does not require that the Officer 
must have actually observed the offense and could be used as a charging document in the 
same way that an arrest warrant could. Such an option could provide greater flexibility 
in your situation. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

RDC/an 
Enclosure 

Very truly yours, 

?Jr 
irtD. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


