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December 14, 1999 

Leslie Lambert, Investigator 
Greenville County Sheriffs Office 
4 McGee Street 
Greenville, South Carolina 29601 

Re: Informal Opinion 

Dear Investigator Lambert: 

Thank you for your letter to the Attorney General ' s Office which has been referred to me for 
a response. You request clarification on South Carolina Code of Laws Section 20-7-8510, which 
specifies when a juvenile in custody must be fingerprinted. Specifically you inquire whether a 
juvenile charged only with possession of a firearm on school property must be fingerprinted in 
accordance with the guidelines of§ 20-7-8510. 

South Carolina Code§ 20-7-8510 (C) states: 

A juvenile charged with committing an offense must be fingerprinted by the law enforcement 
agency who takes the juvenile into custody if the juvenile is charged with: 

( 1) a violent crime as defined in Section 16-1-60; 
(2) grand larceny of a motor vehicle; 
(3) a crime in which a weapon was used; or 
( 4) distribution or trafficking in unlawful drugs as defined in Article 3, Chapter 53 
of Title 44. 

Thus, a juvenile must be fingerprinted if charged with one of the four types of crimes specified 
above. The question remains, then, whether the possession of a weapon on school property fits 
within one of these categories. 

South Carolina Code Section 16-23-420 reads: 

(A) It is unlawful for a person to carry onto any premises or property owned, operated, or 
controlled by a private or public school, college, university, technical college, other post­
secondary institution, or any publicly-owned building a firearm of any kind, without the 
express permission of the authorities in charge of the premises or property. 
(B) It is unlawful for a person to enter the premises or property described in subsection (A) 

J ~l<T&"~l.DINC • PnsTOFFICE Rox 11 5.19 • C"o U ' \1 11 1,\. S C ~'1 ~1 1 - 1.'i-l<> • T i ·Li 'l'lll >' d ; ~ 111 - 7 .\ .1-.1 9 7 0 • F\c, 1\1111·: X01- 25 .1-h28 .1 



I 
I 

Investigator Lambert 
Page2 
December 14, 1999 

and to display, brandish, or threaten others with a firearm. 

(C) A person who violates the provisions of this section is guilty of a felony and, upon 
conviction, must be fined not more than five thousand dollars or imprisoned not more 
than five years, or both. 

In the limited circumstances you describe, in which the juvenile is charged only with the possession 
of a firearm on school grounds, the only potentially applicable provision of§ 20-7-851 O(C) is Part 
(3), "a crime in which a weapon was used." 

Section 16-23-420 provides for two circumstances involving the use of a weapon on school 
property. The first, or Part (A), prohibits a person from even possessing a firearm on school property 
withouttheexpresspermissionofthose in charge in the property. The second, or Part (B), prohibits 
a person not guilty of (A) from entering the property described in (A) and displaying , brandishing, 
or threatening others with the weapon. For example, one may have the permission of the authorities 
to possess the gun on school property but then threaten another with it; or a person could obtain the 
weapon from someone with authority and then threaten another with it. Both would violate Part (B) 
but not (A). The two provisions describe separate crimes. 

The manner in which "a weapon was used" in Part (B) of 16-23-420 may seem more clear 
than in Part (A). The use of the weapon in Part (B) is the displaying, brandishing and threatening. 
The use of the weapon in Part (A) is the carrying. This distinction emphasizes that the use of the 
weapon is inherent even in only the possession of the weapon and its presence on school grounds. 
In Part (A), the person need only carry the firearm onto school property, without appropriate 
permission, to commit the crime. It is, therefore, the opinion of this Office that a charge under § 16-
23-420 (A) for possession of a weapon on school property is included in the crimes specified in § 
20-7-8510. As such, a juvenile taken into custody and charged under §16-23-420 (A) must be 
fingerprinted accordingly. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the specific question 
asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General not officially 
published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I remain 

Assistant Deputy Attorney General 


