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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATIORNEY GENERAL January 14, 1999 

The Honorable John Graham Altman, III 
Member, House of Representatives 
306-D Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

RE: Informal Opinion 

Dear Representative Altman: 

Your opinion request has been forvvarded to me for reply. You have asked vvhether 
the appointment of an individual to a board or commission who is not qualified to serve is 
automatically annulled upon discovery of the lack of qualification. 

The general law provides that in order to hold a public office, one must be eligible 
and possess the qualifications prescribed by law, and the appointment to office of a person 
who is ineligible or unqualified gives him no right to hold the office. Op. Attv. Gen. dated 
August 28, 1981. Put another way, the appointment of an individual not qualified to serve 
is void and an absolute nullity. 67 C.J.S. Officers§ 19. This Office has previously stated 
that if a person is not qualified to hold office when he is appointed and begins to serve, that 
appointment is ineffective. Op. Attv. Gen. dated February 17, 1983. Accordingly, based 
on the foregoing, the appointment of an individual to a board or commission who is not 
qualified to serve is an absolute nullity. 

The fact that the appointment is an absolute nullity would not necessarily jeopardize 
the actions taken by the individual in question during his service on the board or 
commission. It is well settled that one who holds an office under an appointment giving 
color of title may be a de facto officer, although the appointment is irregular or invalid. Op. 
Attv. Gen. dated June 18, 1976 (citing 67 C.J.S. Officers§ 270). The acts of a de facto 
officer are valid and effectual so far as they concern the public or the rights of third parties. 
See State ex rel McLeod v. Court of Probate of Colleton Countv, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 
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166 (1975). In addition, this Office has opined on numerous occasions that an individual 
may continue performing the duties of a previously held office as a de facto officer, rather 
than de jure, until a successor is duly selected to complete his term of office. See Ops. Any. 
Gen. dated December 23, 1996 and September 5, 1995 as examples thereof. 1 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Assistant Attorney General 

1 A de jure officer is "one who is in all respects legally appointed and qualified to 
exercise the office." Op. Attv. Gen. dated December 23, 1996. A de facto officer is "one 
who is in possession of an office, in good faith, entered by right, claiming to be entitled 
thereto, and discharging its duties under color of authority." Heyward v. Long, 178 
S.C.351, 183 S.E. 145 (1935). 


