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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

Gerry Urbanic, Director 
Department of Legal Services 
Charleston County School District 
75 Calhoun Street 
Charleston, South Carolina 29401 

Re: Informal Opinion 

Dear Ms. Urbanic: 

March 16, 1999 

Thank you for your letter to Attorney General Condon which has been referred to me 
for response. Therein, you seek an opinion from this Office concerning Chapter 26 of Title 
43, Operation of Vending Facilities by Blind Persons. 

You indicate that the Charleston County School District has two administrative 
facilities: one houses the Superintendent's Office, Instructional Services and Personnel; the 
other contains the Business Office. Both facilities have vending machines, the proceeds 
from which employee groups use for charitable donations and group functions. 

The specific issue which you raise is whether the employees of the school district or 
the Commission of the Blind have the right to the proceeds from the machines when such 
machines are housed in these buildings owned by the school district. 

LAW I ANALYSIS 

The South Carolina Commission for the Blind is authorized by statute to license and 
establish blind persons as operators of vending facilities in or on public property. See, S.C. 
Code Ann. Sec. 43-26-30. However, the General Assembly has exempted certain buildings. 
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Section 43-26-90 provides as follows: 

[t]his chapter shall not apply to hospitals, four-year institutions 
of higher learning and their branches, public elementary and 
secondary schools, technical education institutions, facilities 
devoted primarily to athletics or to state, municipal, county or 
civic center auditoriums and assembly halls nor shall there be 
any prohibitions to the placement of up to two coin operated 
vending machines in buildings on the public property provided 
they are not located in a building where there is a vending 
facility operated by the Commission. (Emphasis added). 

Thus, the issue is whether the term "public elementary and secondary schools" embraces the 
situation where school property is involved, but the purpose of the buildings concerned is 
primarily administrative, rather than providing education in the purest sense of the word. 

I have searched the opinions file and can find no previous opin_ion of this Office 
which addresses this question or any other similar issue. Thus, the issue is novel in this 
State. 

The statute is ambiguous and I am not at all certain how a court would apply the law 
in the context you have presented. On the one hand, it could be argued that Section 43-26-
90 lists several large public facilities as exempted from the Chapter. Hospitals, "four-year 
institutions ofhigher learning and their branches," and "technical education institutions" are 
all typically comprised of many buildings. Often, as these facilities are outgrown, additional 
buildings are incorporated into these institutions and hospitals for the purpose of housing 
administrative offices. These offices, although perhaps once located within the confines of 
a single building, continue to function as part of their facilities despite their removed 
location. The term "public elementary and secondary schools," when placed in its context 
of a large campus setting, could thus be construed to include administrative offices or 
buildings. In many school districts today, as the buildings are becoming increasingly 
populated, the perimeters of the school are constantly changing. Thus, an administrative 
building owned by the school district, but housed separately from the classroom buildings 
could be considered by a court as part of the school. See, Yttrup Homes v. Countv of 
Sacramento, 73 Cal. App.3d 279, 140 Cal.Reptr. 680 (1977)[fact that dictionary did not 
define "schools" as incorporating administrative officer or warehouses did not establish that 
property used for such purposes is not a part of the schools]; Trustees of Cola. v. Bd. of 
Trustees of Rich. Co. Sch. Dist. No. 1, 265 S.C. 194, 217 S.E.2d 587 ( 1975) [administrative 
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offices of the School District is a use for public school purposes]. 

On the other hand, the language of the statute makes only "public elementary and 
secondary schools" exempt. An administrative building owned by the district, but entirely 
removed from the school campus, could thus be deemed by the court as not falling within 
the statute's terms. It could be argued that ifthe General Assembly had intended to include 
entirely separate administrative facilities within the exemptions, the statute would have used 
the more inclusive terms such as "branch" or "institution" to refer to these locations. The 
failure to use the inclusive terms for certain locations could be considered by a court as 
indicating the Legislature's intention to narrow the scope of the exceptions when referring 
to public school districts. Furthermore, it could be argued that if the Legislature had 
intended that the term "school" encompasses all district-owned buildings, it arguably would 
not have needed to include both "elementary" and "secondary" in the language of the section 
or would have phrased the section more in keeping with this all-inclusive intent. 

In short, based upon the fact that Section 43-26-90 is ambiguous and that good 
arguments could be made for both interpretations outlined above, legislative or judicial 
clarification would be advisable. Thus, I would recommend that this matter be resolved 
either though a declaratory judgement or by statutory amendment to clarify the Legislature's 
intent. Typically, a court would deem the statute as remedial in nature and exceptions thereto 
would thus be narrowly interpreted. However, unless and until a court or the General 
Assembly speaks definitively to the question you have raised, I can only advise as to the 
statute's ambiguity and the need for judicial or legislative clarification. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant 
Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

V~s. 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/ph 


