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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M . CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Lewis R. Vaughn 
Member, House of Representatives 
388 Pinecroft Drive 
Taylors, South Carolina 29687 

RE: Informal Opinion 

Dear Representative Vaughn: 

May 13, 1999 

Attorney General Condon has forwarded your opinion request to me for reply. You 
have asked three questions regarding the recently enacted City of Greer hospitality tax 
ordinance. 

Question 1 

Can a municipality require businesses to pay the "hospitality" tax on revenues 
collected from the specified sales as of October 1, 1998, when the businesses 
were not officially notified of the requirements of the ordinance until well 
after that date and, therefore, had no opportunity to collect those taxes during 
that period between the effective date and the subsequent date of notification? 

The imposition of municipal hospitality taxes is governed by S.C. Code Ann.§ 6-1-
700 et seq. , entitled the "Local Hospitality Tax Act." (hereinafter the "Act"). The 
hospitality tax must be imposed by ordinance of the local governing body. S.C. Code Ann. 
§ 6-1-720. Unlike the requirements for the adoption of most types of ordinances, however, 
the Act requires that the hospitality tax ordinance must be adopted by a positive majority 
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vote of the local governing body. Id. Positive majority means a vote for adoption by the 
majority of the members of the entire governing body, whether present or not. S.C. Code 
Ann. § 6-1-710(3 ). Keeping in mind the positive majority requirement, in adopting a 
municipal hospitality tax ordinance, as it would when adopting other municipal ordinances, 
the governing body of a municipality would follow S.C. Code Ann. § 5-7-270. This Code 
section provides as follows: 

Every proposed ordinance shall be introduced in writing and in the 
form required for final adoption. Each municipality shall by ordinance 
establish its own rules and procedures as to adoption of ordinances. No 
ordinance shall have the force of law until it shall have been read two times 
on two separate days with at least six days between each reading. 

As a general rule, ordinances shall take immediate effect unless otherwise provided. 
McQuillin, Municipal Corporations,§ 15.39 (3rd Ed. 1996). Thus, where publication is not 
required and there is no time specified in the charter or ordinance, the ordinance takes effect 
from the date of its passage. Id. Where a definite time is prescribed before an ordinance 
shall take effect or go into force, the ordinance is effective from the expiration of the time 
prescribed, and not from the date ofits passage. Id. Unless required by law, publication of 
an ordinance is not required for the purpose of establishing the effective date of the 
ordinance. Id. Citizens are charged with knowledge of existing law. Labruce v. City of 
North Charleston, 268 S.C. 465, 234 S.E.2d 866 (1977). Accordingly, cognizance of city 
ordinances is presumed. Id. 

The City of Greer adopted the hospitality tax on September 29, 1998, with the 
effective date of the ordinance set as October 1, 1998. Section 5-7-270 does not require 
post-adoption publication or notice and, therefore, the ordinance became effective on the 
date set forth in the ordinance.' While this Office sympathizes with the plight of the 
businesses in this case, we must adhere to the law. According to the law, since post­
adoption publication or notice is not required and citizens are presumed to know the law 

I This conclusion is based on the state law. I have not been informed of whether 
the City of Greer has adopted a city ordinance requiring publication or notice. If such is 
the case, the City, of course, would be required to follow the notice requirements of the 
ordinance. See Horry County v. City of Myrtle Beach, 288 S.C. 412, 343 S.E.2d 36 
(1986) (compliance with city ordinances requiring notice was necessary to the validity of 
recently enacted notice) . 
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exists, the businesses would be required to collect the hospitality tax from the date the 
ordinance went into effect. This is true despite the fact that the businesses did not receive 
official notice of the ordinance's existence until a later date. Of course, since the city 
council had discretion in whether to enact the ordinance, the city council may wish to rectify 
the notice problem by providing the affected businesses with a grace period. 

Question 2 

State Statute 6-1-710(2) describes the "Local hospitality tax" as "a tax on the 
sales of prepared meals and beverages sold ... " Does the statute allow for 
municipalities to exempt certain establishments that engage in such business, 
while it taxes others? 

The Act defines "Local hospitality tax" as "a tax on the sales of prepared meals and 
beverages sold in establishments or sales of prepared meals and beverages sold in 
establishments licensed for on-premises consumption of alcoholic beverages, beer, or wine." 
S.C. Code Ann.§ 6-1-710(2). Unfortunately, the Act does not define the terms "prepared 
meals and beverages" and does not explain what "establishments" are subject to the Act. 
In addition, the Act does not address whether a municipality may exempt businesses that are 
not primarily engaged in the sale of prepared meals and beverages from the hospitality tax. 
Since the question of whether a municipality may exempt businesses not primarily engaged 
in the sale of prepared meals and beverages has not been addressed by the courts and the Act 
is unclear on this point, I am unable to advise you definitively on this question. However, 
you may wish to consult with the Department of Revenue regarding this issue. That agency 
is in a better position to interpret the Act and may have knowledge as to how other 
municipalities are proceeding under the Act. Finally, a party subject to the ordinance may 
wish to seek a declaratory judgment for clarification of this point. 

Question 3 

Does the Statute permit municipalities to require a separate business license 
for the accommodations, food, and beverage sales portion of a business that 
engages in multiple services to consumers, some of which are not 
accommodations, food, and beverage sales, when all are housed collectively 
at one location? 

The Act does not speak to the question of business licenses in any way. As a general 
rule, the power to impose a license tax upon a business does not authorize a division of the 
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business into constituent elements, parts or incident. McQuillin, Municipal Comorations, 
§ 26.39 (3rd Ed. 1995) A single taxable privilege may not be separated into its various 
component elements as ordinarily recognized, and a separate license imposed on each 
element. Id. For example, dividing a single merchandising privilege into many and 
requiring separate licenses to sell special articles which necessarily belong to one legal 
privilege, and which the law permits to be sold under one license is improper. Id. 

On the other hand, however, many types of businesses may be and often are 
conducted from the same premises by the same owner, resulting in the lawful imposition of 
more than one license tax. Id. If the businesses are additional and different, and not merely 
component parts of a single licensed privilege, they may be subjected to different license 
taxes or fees, although it frequently is a close question whether particular business 
enterprises, operations or activities of the same owner are inseparable components of a 
single business or are different businesses within this rule. Id; See Wood-Mendenhall Co. 
v. City of Greer, 88 S.C. 249, 70 S.E. 724 (191 l)(ability to require second license turns on 
whether one operation is separate and independent from other or is merely incidental 
thereto). 

Based on the foregoing, it is not improper for a city to require a business to obtain 
more than one license if the businesses are additional and different and not merely incidental 
parts of a single license privilege. Such a decision is frequently a close question and must 
be made after reviewing the nature of the business in question. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

ldfi(.J 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


