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The Honorable Yvonne Bradley-Offord 
Member, South Carolina Commission for the Blind 
1430 Confederate Avenue 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Ms. Bradley-Offord: 

On behalf of the governing board of the South Carolina Commission for the Blind, 
you have requested the opinion of this Office as to whether a blind vendor who has a 
license from the Commission for the Blind to operate a vending concession stand would 
be disqualified from serving on the governing board of the Commission for the Blind. 
Your letter referred to an earlier opinion of the Office concluding that a blind vendor 
would be disqualified from such service. 

The board of the Commission for the Blind is appointed pursuant to S.C. Code 
Ann.§ 43-25-10 (1976); three members "shall have a visual acuity not to exceed 20/200," 
according to the statute. Among the powers and duties of the Commission members 
specified in § 43-25-30 is subsection (9), to "supervise and control all concession stands 
established and operated formerly by the State Department of Social Services and all 
concession stands established by the Commission." Other responsibilities with respect to 
concession stands are found in §§ 43-25-30(10), 43-25-70, 43-26-20, 43-26-30, 43-26-40, 
and others, which include the granting and terminating of licenses of vendors. 

Apparently two opinions have been issued addressing potential conflicts of interest 
of board members or prospective board members of the Commission for the Blind. One 
opinion is dated January 24, 1972, and concluded that a member of the Commission for 
the Blind cannot contract with the Commission to perform services for the Commission 
for which he will be compensated. The opinion cited a circuit court decision which relied 
upon common law for the principle that "a contract entered into by a board with one of 
its own members is void .... Such contracts are viewed as being against public policy." 
The opinion also relied upon McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 77 S.E. 1022 (1913), a 
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decision in which employment of two members of a commission by the commission was 
declared illegal. As stated in the opinion from McMahan v. Jones, 94 S.C. at 365: 

No man in the public service should be permitted to 
occupy the dual position of master and servant; for, as master, 
he would be under the temptation of exacting too little of 
himself, as servant; and as servant, he would be inclined to 
demand too much of himself, as master. There would be 
constant conflict between self-interest and integrity. 

Should Richardson, as chairman of the commission, 
appoint the committee to investigate his own management of 
the infirmary, or check his accounts as treasurer? Should he 
be present, when his administration of the institution is being 
considered and discussed? Should he and Butler participate, 
when their own duties are being prescribed and their compen­
sation fixed? It requires only a moment's reflection to see 
that the positions are utterly inconsistent, and ought not to be 
held by the same persons. Propriety, as well as public policy, 
forbids it. 

If it be said that there are three other members of the 
commission, who would make a quorum, the answer is that 
the legislature has expressed the intention that the State should 
have the benefit of the judgment and discretion, individually 
and collectively, of a commission of five members,--not 
three,-- in the administraton [sic] of this charity. By disquali­
fying two of their number, the commission has practically 
reduced its membership to three. 

Moreover, an opinion of this Office dated March 7, 1972, in reliance on the 
common law and public policy considerations enunciated in the opinion of January 24, 
1972, concluded that a specific individual and an unidentified concession stand operator 
both occupied contractual relationships with the board of the Commission for the Blind 
and thus could not be members of the board. 

The conclusions of these opinions appear to be in accordance with decisions 
elsewhere. In 67 C.J.S. Officers § 34, it is stated: "A person may not be appointed to an 
office where there exists a conflict of interest." In Housing Authoritv of Citv of New 
Haven v. Dorsey, 164 Conn. 247, 320 A.2d 820 (1973), a declaratory judgment action was 
instituted to determine whether tenants of a housing authority would be legally qualified 
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to serve on the commission of the housing authority. The court concluded that the tenants 
were not legally qualified to serve, stating: 

Thus, whether or not the tenant as a housing authority 
commissioner is in fact benefiting himself individually by his 
vote, his personal interests are always directly or indirectly 
involved in his vote on the commission. This is not to say 
that his personal interests are inevitably and on all occasions 
antagonistic to the interests of the housing authority. The fact, 
however, that he is a tenant makes it possible for his personal 
interests to become antagonistic to the faithful discharge of his 
public duty. 

Id. 320 A.2d at 823. These principles apply to the instant situation. 

There may be other considerations in addition to the foregoing considerations of 
common law and public policy. We routinely advise, that where questions or ramifica­
tions about a public official's (or public employee's) financial dealings or those of an 
immediate family member might arise, the State Ethics Commission be consulted as to 
application of the state's ethics laws, for example. 

Based on the foregoing and consistent with common law and public policy 
considerations, it is the opinion of this Office that as long as a vendor holds a license 
issued by the Commission for the Blind to operate a vending concession stand, that 
individual would be prohibited from serving on the governing board of the Commission 
for the Blind. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

'P~iJ.P~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

~~rl:! 1 c~C , 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


