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The Honorable William Douglas Smith 
Member, House of Representatives 
320-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Smith: 

By your letter of January 14, 1994, you have requested our opinion as to whether 
a conflict of interest would be created if an individual were to serve simultaneously as 
Commissioner of the Whitney Area Fire District and also as Fire Chief. In this situation, 
there would not be a dual office holding problem, see Art. XVII, § 1 A and other sections 
of the State Constitution, but a common law master-servant or conflict of interest situation 
would most probably exist. 

The Whitney Area Fire District was created pursuant to Act No. 856 of 1964, as 
amended by Act No. 173 of 1969; Act No. 550 of 1971; and Act No. 1150 of 1974. 
Section 4 of Act No. 856 of 1964 provides for selection of members of the board of fire 
control, the governing body of the Whitney Area Fire District. Section 5 of that act sets 
forth the duties of the governing body; subsection ( c) empowers the board of fire control 
to "provide and select the drivers and other volunteer firemen to man such equipment.. .. " 
These acts are silent as to the issue you have raised; however, principles of common law 
and judicial decisions provide the necessary guidance. 

Having a fireman or fire chief on the board of fire control or commission which 
employs or selects the fireman or chief would most probably be viewed as creating a 
situation in which the individual is both master and servant. The master-servant 
relationship is based on common law rather than statutory law and may be summarized 
as follows: 
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[A) conflict of interest exists where one office is subordinate 
to the other, and subject in some degree to the supervisory 
power of its incumbent, or where the incumbent of one of the 
offices has the power of appointment as to the other office, or 
has the power to remove the incumbent of the other or to 
punish the other. Furthermore, a conflict of interest may be 
demonstrated by the power to regulate the compensation of the 
other, or to audit his accounts. 

[I]t is not the performance, or the prospective right of perfor­
mance, of inconsistent duties only that gives rise to incompati­
bility, but the acceptance of the functions and obligations 
growing out of the two offices ... . The offices may be 
incompatible even though the conflict in the duties thereof 
arises on but rare occasions .... In any event, the applicability 
of the doctrine does not tum upon the integrity of the office­
holder or his capacity to achieve impartiality .... 

67 C.J.S. Officers,§ 27. See also Ops. Attv. Gen. dated May 21, 1984; May 15, 1989; 
March 3, 1978; and others. 

The Supreme Court, in McMahan v. Jones, 94 S.C. 362, 77 S.E. 1022 (1913), 
declared employment of two commission members, by the commission, to be illegal. The 
court stated: 

No man in the public service should be permitted to 
occupy the dual position of master and servant; for, as master, 
he would be under the temptation of exacting too little of 
himself, as servant; and as servant, he would be inclined to 
demand too much of himself, as master. There would be 
constant conflict between self-interest and integrity. 

Should Richardson, as chairman of the commission, 
appoint the committee to investigate his own management of 
the infirmary, or check his accounts as treasurer? Should he 
be present, when his administration of the institution is being 
considered and discussed? Should he and Butler participate, 
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when their own duties are being prescribed and their compen­
sation fixed? It requires only a moment's reflection to see 
that the positions are utterly inconsistent, and ought not to be 
held by the same persons. Propriety, as well as public policy, 
forbids it. 

If it be said that there are three other members of the 
commission, who would make a quorum, the answer is that 
the legislature has expressed the intention that the State should 
have the benefit of the judgment and discretion, individually 
and collectively, of a commission of five members,--not 
three,-- in the administraton [sic] of this charity. By disquali­
fying two of their number, the commission has practically 
reduced its membership to three. 

Id., 94 S.C. at 365. 

Based on the foregoing, it is our opinion that a master-servant relationship, in 
contravention of common law and public policy, would most probably be created if an 
individual were to serve concurrently as a fire chief or fireman and on the fire commission 
board (here, the governing board of the Whitney Area Fire District) which has the right 
to select or employ such fireman. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

I 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

~IJ.~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


