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By your letter of January 7, 1994, you have requested the opinion of this Office 
on the following questions: 

1. It is proper for a fireman to serve on a fire commission board when the 
commission itself has the right to hire and dismiss firemen? 

2. ls it permissible for a person serving on a local school board to also serve 
on a fire commission board? 

Each of your questions will be examined separately, as follows. 

Question 1 

It is our understanding that the Croft Fire District is the district under consideration 
in your first question. This district was created pursuant to Act No. 879 of 1960, as 
amended by Act No. 177 of 1961. Section 4 of Act No. 879 of 1960 provides for 
selection of members of the governing body of the Croft Fire District. Section 5 sets forth 
the powers and duties of the governing body; subsection ( c) empowers the commission 
members to "provide and select the drivers and other volunteer firemen to man such 
equipment .... " These acts are silent as to the issue you have raised; however, principles 
of common law and judicial decisions provide the necessary guidance. 

Placing a fireman on the fire commission board which employs the fireman would 
most probably be viewed as creating a situation in which the individual is both master and 
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servant. The master-servant relationship is based on common law rather than statutory 
law and may be summarized as follows: 

[A] conflict of interest exists where one office is subordinate 
to the other, and subject in some degree to the supervisory 
power of its incumbent, or where the incumbent of one of the 
offices has the power of appointment as to the other office, or 
has the power to remove the incumbent of the other or to 
punish the other. Furthermore, a conflict of interest may be 
demonstrated by the power to regulate the compensation of the 
other, or to audit his accounts. 

[l]t is not the performance, or the prospective right of perfor­
mance, of inconsistent duties only that gives rise to incompati­
bility, but the acceptance of the functions and obligations 
growing out of the two offices ... . The offices may be 
incompatible even though the conflict in the duties thereof 
arises on but rare occasions .... In any event, the applicability 
of the doctrine does not tum upon the integrity of the office­
holder or his capacity to achieve impartiality .... 

67 C.J.S. Officers,§ 27. See also Ops. Attv. Gen. dated May 21, 1984; May 15, 1989; 
March 3, 1978; and others. 

The Supreme Court, in Mc Mahan v. Jones, 94 S.C. 362, 77 S.E. 1022 ( 1913), 
declared employment of two commission members, by the commission, to be illegal. The 
court stated: 

No man in the public service should be permitted to 
occupy the dual position of master and servant; for, as master, 
he would be under the temptation of exacting too little of 
himself, as servant; and as servant, he would be inclined to 
demand too much of himself, as master. There would be 
constant conflict between self-interest and integrity. 

Should Richardson, as chairman of the commission, 
appoint the committee to investigate his own management of 
the infirmary, or check his accounts as treasurer? Should he 
be present, when his administration of the institution is being 
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considered and discussed? Should he and Butler participate, 
when their own duties are being prescribed and their compen­
sation fixed? It requires only a moment's reflection to see 
that the positions are utterly inconsistent, and ought not to be 
held by the same persons. Propriety, as well as public policy, 
forbids it. 

If it be said that there are three other members of the 
commission, who would make a quorum, the answer is that 
the legislature has expressed the intention that the State should 
have the benefit of the judgment and discretion, individually 
and collectively, of a commission of five members,--not 
three,-- in the administraton [sic] of this charity. By disquali­
fying two of their number, the commission has practically 
reduced its membership to three. 

Id., 94 S.C. at 365. 

Based on the foregoing, it is our opinion that a master-servant relationship, in 
contravention of common law and public policy, would be created if an individual were 
to serve as both a fireman and on the fire commission board (here, the governing board 
of the Croft Fire District) which has the right to hire and dismiss firemen. 

Question 2 

The second inquiry is whether an individual may serve simultaneously on a local 
school board and on a fire commission board, here the Cherokee Springs Fire District 
board, without violating the dual office holding prohibitions of the state Constitution. 

Article XVII, Section IA of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has advised on numerous occasions that one who serves on a local 
school board would hold an office for dual office holding purposes. See, as examples of 
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the numerous opm1ons, Ops. Attv. Gen. dated August 8, 1990; September 8, 1992; 
March 3, 1989; June 19, 1991; and many more. 

We have apparently never considered whether a member of the governing board 
of the Cherokee Springs Fire District would be considered an officer for dual office 
holding purposes. This fire district was created pursuant to Act No. 318 of 1965, as 
amended by Act No. 489 of 1967; Act No. 740 of 1990; and Act No. 226 of 1993. 
Section 4 of Act No. 318 of 1965 established the board of fire control, to consist of seven 
members appointed by the Governor upon recommendation of the majority of the 
Spartanburg County Legislative Delegation. A six-year term is specified. Members are 
to serve without pay. Section 5 of that act enumerates the powers and duties to be 
exercised by the governing body, including buying equipment, selecting sites, providing 
and selecting drivers and firemen, upkeep and maintenance of equipment, promulgating 
rules and regulations, and incurring debt on behalf of the fire district. These powers and 
duties appear to involve an exercise of a portion of the sovereign power of the State. 

Considering the foregoing factors, we are of the opinion that members of the 
governing body of the Cherokee Springs Fire District would be considered office holders 
for purposes of dual office holding. Thus, if one individual served simultaneously on a 
local school board and on the governing board of the Cherokee Springs Fire District, the 
dual office holding prohibitions of the state Constitution would most likely be violated. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


