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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

September 5, 1995 

J. Gregory Hembree, Esquire 
North Myrtle Beach City Attorney 
1015 Second A venue South 
North Myrtle Beach, South Carolina 29582 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Hembree: 

You have asked the following questions, based on the fact that 

[a] group of developers, known as Million Dollar Mulligan, 
Inc., a Florida Corporation, is in the process of constructing a 
putt-putt course and golf hole in North Myrtle Beach, South 
Carolina. According to the developer, the golf hole will be 
used as a permanent, for free hole-in-one competition and is 
being called the "Million Dollar Mulligan". The developer has 
indicated that he will be applying for a business license in the 
City of North Myrtle Beach. Our city ordinances prohibit us 
from issuing a business license for illegal activities and we are 
attempting to determine if the proposed activity _would 
constitute an illegal lottery or illegal gambling or both. 

The developer has informed me that the Million Dollar 
Mulligan will charge each contestant a ten ($10.00) dollar fee. 
In return, the contestant will receive twelve golf balls which 
he will hit at a hole approximately 135 yards away. If the , 
contestant hits a shot within a certain distance of the hole, he 
qualifies to play for the million dollar prize. The owner 
subsequently holds a "shoot-out" among contestants who have 
qualified to play for the million dollar prize. Each contestant 
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takes one shot at the hole, again approximately 135 yards 
away, and if a contestant makes a hole-in-one, he wins one 
million dollars. The owner carries insurance against a 
contestant winning the one million dollar prize and the 
insurance is paid from gross receipts of the business, including 
the ten ($10.00) dollar fee paid by the contestant. 

Darlington Theatres v. Coker, 190 S.C. 282, 2 S.E.2d 782 (1962) enunciates the criteria 
for determining a lottery which is prohibited by Art. XVII, Sec. 7 of the South Carolina 
Constitution. The elements, as specified by the Court, are: 

1. the offering of a prize; 

2. the payment of money or other consideration for the 
opportunity to win a prize; 

3. the awarding of the prize by chance. 

In addition, S.C. Code Ann. § 16-9-10 also forbids lotteries. Other statutory enactments 
prohibit various forms of gambling and gaming devices. See, ~ § 16-9-40 (unlawful 
games and betting); § 16-9-50 (keeping unlawful gaming tables); § 16-19-80 (forfeiture 
of wagers); § 16-9-90 (betting on elections); § 16-19-130 (betting or wagers prohibited). 

Previous opinions of this Office have concluded that the playing of the game of 
golf predominantly involves skill, not chance. In Op. Attv. Gen., March 24, 1986, we set 
forth the general definition of "chance" as it relates to lotteries and gaming: 

( c )hance, as one of the elements of a lottery, has reference to 
the attempt to attain certain ends, not by skill or any other 
known or fixed rules, but by the happening of a subsequent 
event, incapable of ascertainment or accomplishment by_means 
of human foresight or ingenuity ... (l)t is not necessary that 
this element of chance be pure chance but it may be 
accompanied by an element of calculation or even of certainty; 
it is sufficient if chance is dominant or controlling factor ... . 

Citing, 38 Am.Jur.2d, Gambling, Section 9 pp. 115-116. See also, Seattle Times Co. v. 
Tielsch, 495 P.2d 1366 at 1369 (Wash. 1972) ["(c)hance within the lottery statute is one 
which dominates over skill or judgment."]; Ops. Attv. Gen., December 5, 1978; 
October 11, 1978; March 17, 1978. See also, State v. Four Video Slot Machines, 453 
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S.E.2d 896 (S.C. 1995) ["Lucky 8 Line" machine involves chance and is illegal]. 
Therefore, in the 1986 opinion, we concluded: 

[i]nasmuch as the proposed golf tournament appears to be a 
game of skill, as opposed to a game of chance, such 
tournament would not constitute a lottery. However, as 
indicated above, such construction is based upon my 
understanding that an individual's success in such a 
tournament is based entirely upon his skills as a golfer. 

Accord., Op. Attv. Gen., August 10, 1990 [proposed golf tournament not a lottery]. 

The 1990 opinion referenced a previous opinion of this Office which is particularly 
relevant to the inquiry here. In Op. No. 3397 (October 11, 1972), the question presented 
concerned the legality of games usually operated at fairs or carnivals. We concluded that 
such games, which involve a considerable degree of chance, were most probably illegal, 
both as lotteries and as contravening the gambling statutes, particularly§ 16-19-130. We 
stated as follows: 

[u]nder South Carolina law, lotteries are specifically 
prohibited. 

Under this definition [as enunciated in Darlington], 
bingo, wheel games, number games decided by rolling balls, 
dice games and card games, inter alia, in which a small fee is 
paid in order to be allowed to participate with the hope of 
winning a greater sum or a prize of a greater value, and in 
which the result is decided by chance, are prohibited by 
statute. Both the operator and participant may be guilty of 
such violations. 

The opinion further noted: 

When a lottery involves chance alone, and not the skill 
of the player, Section 16-515 [now § 16-19-130], South 
Carolina Code of Laws, provides further: 

" [a ]ny person within this State who ... records or 
registers bets or wagers ... with or without 
writing, upon the result of any ... trial ... of skill 
... shall be guilty of a misdemeanor." 
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It is the opinion of this Office that Section 16-515 [now 
§ 16-19-130], above, prohibits games involving the shooting 
of firearms or the throwing of balls, inter alia, in which a fee 
is paid to participate and the skill of the participant is 
rewarded by a greater sum or a prize of greater value. 

I recognize that courts in other jurisdictions have concluded that hole-in-one 
contests do not constitute a lottery or gambling. See, Las Vegas Hacienda v. Gibso~ 359 
P.2d 85, 87 A.L.R.2d 645 (Nev. 1961); Cobaugh v. Klick-Lewis, 561 A.2d 1248 (Pa. 
1989). However, in Cobaugh, a well-reasoned dissenting opinion presented a strong 
argument that a hole-in-one contest, was different even from a golf tournament, and thus 
constituted a game of chance. The Justice thought the question so significant, he raised 
the issue sua sponte. Reasoning that while the game of golf is one of skill, 

[m]aking a hole-in-one, however, is such a fortuitous event 
that skill is almost an irrelevant factor. Because of that fact 
(an element of chance) combined with the payment of an entry 
fee to the East End Open Golf Tournament (consideration) and 
the automobile prize (reward), my view is that the necessary 
elements of gambling are present thus rendering the contract 
sub judice unenforceable as violating the Commonwealth's 
policy against gambling. 

561 A.2d at 1251. The Justice further noted that "the possibility of a hole-in-one, even 
for the world's best players, is still remote." 561 A.2d at 1252. Estimating that the odds 
of making a hole-in-one were about 10,000 to 1, he concluded that 

Supra. 

... the professional's chances of aceing a hole are more akin 
to an act of God than a demonstration of skill. Clearly, the 
possibility of a hole-in-one is sufficiently remote to qualify as 
the necessary gambling requirement of an element of ~hance. 

South Carolina has a longstanding, strong public policy against gambling. See, 
Berkebile v. Outen, 426 S.E.2d 760 (S.C. 1993). As was stated in Holliday v. Governor 
of State of S.C., 78 F.Supp. 918, 924 (D.S.C.W.D. 1948), affd., 335 U.S. 803, 69 S.Ct. 
56, 93 L.Ed. 360 ( 1948), "it is the public policy of the State of South Carolina to suppress 
gambling." In view of this policy, our Court has refused to enforce wagers won. Rice 
v. Gist, 1 Stroh. 82 ( 1846). And this Office has previously concluded that pari-mutual 
betting constitutes a lottery. Op. Atty. Gen., No. 86-119 (Dec. 1, 1986). 
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Former Attorney General McLeod has ruled that a hole-in-one contest could 
constitute a lottery, assuming the three elements of prize, chance and consideration were 
met, thus referring the inquiry to the local Solicitor to determine the exact facts. Op. Attv. 
Gen., April 25, 1977. It is highly significant that the well-respected former Attorney 
General of twenty-four years was unwilling to give his stamp of approval even to a hole­
in-one contest on a mini-golf course. 

Accordingly, we think that the referenced commercial proposal would likely 
constitute a lottery, as well as gambling. We find particularly persuasive the reasoning 
that, unlike a golf tournament, where skill is primarily involved, the making of a hole-in­
one "is such a fortuitous event that skill is almost an irrelevant factor." Cobaugh, supra 
at 1251. Statistics appear to fully back up our conclusion. In addition, we are advised 
that the difficulty of the pin placement is a significant factor in determining the likelihood 
of a hole-in-one. In view of all this, I see little to distinguish this game from the carnival 
games found illegal in Op. No. 3397, discussed above. 

Thus, I strongly doubt that the proposal outlined above would pass muster under 
South Carolina law. This is particularly the case in view of the well-recognized rule that 
provisions against gaming are remedial in nature and, thus, should be broadly construed, 
State ex rel. District Attv. Gen. v. Crescent Amusement Co., 95 S.W.2d 310 {Tenn. 1936), 
and in light of South Carolina's strong public policy against gambling and lotteries. Of 
course, as with any other criminal matter, the ultimate decision to prosecute or not would 
rest primarily with the Circuit Solicitor, based upon his view of the precise facts. See, 
Op. Attv. Gen., April 25, 1977, supra. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


