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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

George L. Schroeder, Director 
Legislative Audit Council 
400 Gervais Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Schroeder: 

REMBERT C. DE.NNlS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE, 803-253-6283 

April 12, 1993 

By your letter of March 31, 1993, you have asked whether persons serving on 
various professional licensing boards may also serve in other capacities without violating 
the dual office prohibitions of the State Constitution. The positions about which you have 
inquired are the following: 

1. One serving on the State Board of Examiners in Opticianry also serving on 
the Board of Directors of the Charleston Citywide Local Development Corporation. 

2. One serving on the State Board of Examiners in Optometry also serving as 
a commissioner for the Combined Utility System of Easley. 

3. One serving on the State Board of Physical Therapy Examiners also serving 
on the Rock Hill YMCA Board of Directors. 

After a brief discussion about the principles of dual office holding, each of these 
questions will then be addressed separately. 

Article XVII, Section IA of the state Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or a notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
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the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for the 
position. State v Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

Question 1 

The Board of Examiners in Opticianry was established pursuant to S.C. Code Ann. 
§ 40-38-30 et seq. The Board consists of seven members appointed by the Governor, 
having been nominated by the state's opticians (five optician members) or any individual, 
group, or association (two lay members). Section 40-38-30 specifies qualifications for 
board members: five must be licensed opticians, and the two lay members must be 
"members of the general public who do not derive their income or support from any 
optical or related business or who are not related to any members of these professions." 
Members are appointed for terms of four years and until their successors are appointed 
and qualify. Taking an oath is required by§ 40-38-40. Compensation is provided for by 
§ 40-38-50. 

Duties are specified in §§ 40-38-30, 40-38-60, 40-38-100, 40-38-130, 40-38-140, 
40-38-180, 40-38-210, 40-38-220, 40-38-230, and other statutes. The Board is empowered 
to examine and license opticians, investigate complaints about opticians, investigate 
violations of the opticianry statutes, make rules and regulations, suspend licenses or take 
other disciplinary actions, administer oaths, issue subpoenas, and more. It is clear that 
these duties involve an exercise of a portion of the sovereign power of the State. 

Based on the foregoing, it appears that a member of the Board of Examiners in 
Opticianry would be considered an office holder for dual office holding purposes. Thus, 
it is necessary to examine the Board of Directors of the Charleston Citywide Local 
Development Corporation. 

Documents furnished to this Office relative to the Charleston Citywide Local 
Development Corporation indicate that the Corporation is a nonprofit corporation chartered 
by the Secretary of State, whose purpose is to further economic development, promote and 
assist in developing residential housing, and so forth in the City of Charleston. It appears 
that membership is governed by the Corporation's bylaws. It does not appear that any 
statute or ordinance has established the Corporation, provided for membership therein, 
established qualifications for board members, provided for an oath or compensation, or 
the like; nor does it appear that members of the Corporation are exercising a portion of 
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the sovereign power of the State. Thus, a member of the Board of Directors of this 
Corporation most probably would not be considered an office holder. 

In conclusion, it is most probable that an individual could serve simultaneously on 
the Board of Examiners in Opticianry and on the board of the Charleston Citywide Local 
Development Corporation without violating the dual office holding prohibitions of the 
State Constitution. 

Question 2 

The Office has advised previously that one who would serve on the State Board 
of Examiners in Optometry would hold an office for dual office holding purposes. 
Enclosed is a copy of an opinion dated May 11, 1972, so concluding. Thus, we must 
examine the position of commissioner for the Combined Utility System of Easley. 

From information provided to your office by the affected individual, we understand 
that one elected commissioner must reside in the City of Easley. The term for which one 
is elected is six years. The commissioners take an oath prior to assuming their duties. 
Utilities are provided to the commissioners at no charge; presumably this is some form 
of compensation. The commission sets rates for the utilities that are provided by the 
Combined Utility System of Easley. 

Comparing this information to the state statutes on municipal commissions of 
public works found in Chapter 31 of Title 5, it is possible that the Combined Utility 
System was established pursuant to this statutory scheme when it was formed in 1911. 
Section 5-31-210 provides for election of commissioners of public works and for six-year 
terms of office. Section 5-31-240 requires that commissioners take an oath. Section 5-31-
250 sets forth the powers of commissioners of public works. 

It appears that a commissioner of public works would be considered an office­
holder. From information provided, it appears that a commissioner of the Combined 
Utility System of the City of Easley meets the criteria usually found in an office-holder; 
this conclusion would be reinforced if the Combined Utility System was formed pursuant 
to present § 5-31-210 et seq. 

Based on the foregoing, it is our opinion that an individual serving simultaneously 
on the State Board of Examiners in Optometry and as a commissioner of the Combined 
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Utility System of the City of Easley would likely hold dual offices in contravention of the 
State Constitution. 

Question 3 

The State Board of Physical Therapy Examiners was established pursuant to § 40-
45-30 et seq. Section 40-45-30 provides that the Board consist of three members who are 
licensed physical therapists, one physical therapy assistant, and one lay member. The 
physical therapists and physical therapy assistant must have three years' experience prior 
to their appointments and must continue to practice while serving on the Board. The 
statute sets a four-year term of office. No oath is required by statute, but an oath must 
be taken before the Secretary of State issues commissions to gubernatorial appointees 
generally. See Art. VI, § 4 of the State Constitution. Duties of the Board are prescribed 
by statutes such as§§ 44-45-60, 40-45-70, 40-45-90, 40-45-110, 40-45-120, 40-45-130, 
40-45-140, 40-45-200, and others, such duties including the examination and licensing of 
physical therapists and physical therapy assistants, disciplining licensees, investigating 
complaints against licensees, etc. It appears that these duties involve an exercise of a 
portion of the sovereign power of the State. Thus, a member of the State Board of 
Physical Therapy Examiners meets most of the criteria usually found in office holders and 
would be considered an office-holder for dual office holding purposes. 

The Community Young Men's Christian Association of Rock Hill, S.C., was 
established as an eleemosynary corporation and chartered by the Secretary of State on 
November 25, 1949. A review of the charter and of state law, as well as information 
provided to your office by the affected individual, shows that this board member is not 
holding a statutorily-created office or exercising a portion of the sovereign power of the 
State. Thus, we must conclude that a board member of Rock Hill YMCA would not hold 
an office for dual office holding purposes, in keeping with past opinions that members of 
boards of eleemosynary corporations would not be considered office-holders. See Ops. 
Atty. Gen. dated October 18, 1988; September 8, 1987; July 9, 1986; and others. 

Based on the foregoing, it is our opinion that an individual may serve simultaneous­
ly on the State Board of Physical Therapy Examiners and on the board of the Rock Hill 
YMCA without violating the dual office prohibitions of the State Constitution. 

We trust that we have satisfactorily responded to your inquiry. Please advise if 
additional information or clarification should be needed. 
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With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

,;_Krc.19 12 , c~~ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

~/lJ./~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


